Näyttökuva
Ruutukaappaus tarkoittaa yleensä käyttäjän ikkunointiympäristöstä tai työpöydästä otettua kuvaa. Kuva voi olla koko työpöydästä tai vain yhdestä avoimesta ikkunasta.
KDE
KDE ei tarjoa Windowsista tuttua tapaa ottaa ruutukaappauksia suoraan Print Screen -näppäimellä leikepöydälle, vaan ruutukaappauksen ottaminen tapahtuu sopivaa ohjelmaa käyttämällä. Ohjelmavaihtoehtoja on useampia. Toiminto löytyy esimerkiksi kuvankäsittelyohjelmasta GIMP, tai siihen voi käyttää toimintoon suunniteltua ohjelmaa. Eräs tällainen ohjelma on usein valmiiksi KDE:n mukana tuleva KSnapshot. KSnapshot ottaa ruutukaappauksen ja tarjoaa mahdollisuuden kaappauksen tallentamiseksi tiedostoon.
Joissakin Linux-jakeluissa Print Screen -näppäin toimii valmiiksi KDE:ssä. Jos Print Screen -näppäintä ei ole valmiiksi sidottu mihinkään ohjelmaan, sen voi tehdä helposti KDE:n Menu Editorilla. Avaa ensin Menu Editor painamalla hiiren kakkosnappia K-valikon päältä, etsi sitten Menu Editorista KSnapshot ja aseta sen pikanäppäimeksi Print Screen -näppäin.
GNOME
Gnomessa voi lisätä paneeliin ruudunkaappauksen ottavan kuvakkeen. Klikkaa oikealla hiirenpainikkeella paneelista ja paina Add to Panel..., ja valitse Take Screenshot.... Paina lopuksi Add. Paneelista pitäisi nyt löytyä kamerankuvake, painamalla kuvaketta otat työpöydästä ruutukaappauksen, jonka voit tallentaa työpöydälle tai kansioon.
Työpöytäympäristöriippumattomat ratkaisut
Kuvaruutukaappauksia voi ottaa myös ImageMagick - ohjelmiston Import - komennolla komentotulkista käsin. Esimerkiksi kirjoittamalla komentotulkkiin import ikkuna.png ja klikkaamalla hiirellä haluttua ikkunaa, saadaan ikkunasta png-muotoinen kuvaruutukaappaus. Koko ruudusta kaappaus syntyy antamalla komento muodossa import -window root kuvaruutu.tif. Kuten edelläolevasta voi arvata, import tallentaa kuvaruutukaappauksen automaattisesti tiedostopäätettä vastaavaan formaattiin.