Työpöytäasennuksen virittäminen
Tällä sivulla on esitelty parhaat käytännöt mitä tyypillisen aloittelevan Linux-käyttäjän kannattaa tehdä Linuxin perusasennuksen jälkeen. Ohjeet on tehty ajatellen Ubuntu 10.04 LTS -käyttäjiä, mikä on tällä hetkellä suositelluin jakelu ja versio aloittelijoille (toki muitakin jakeluita ja versioita kannattaa kokeilla jos on aikaa).
Suomalaiset verkkopalvelut
Yle Areena ja Ruutu.fi vaativat toimiakseen Adobe Flashin. Sen asennus tapahtuu ohjatusti kun käy sivulla http://get.adobe.com/flashplayer/ ja valitsee "APT for Ubuntu 10.04" (joka nykyisin on toteutettu pakettihallintaa oikeaoppisesti hyödyntäen Ubuntu partner -ohjelmalähteen kautta).
MTV3 Katsomo.fi käyttää Silverlightiä, jonka Linux-versio on nimeltään Moonlight. Sen asennus tapahtuu Moonlight-sivuston kautta ja on toteutettu Firefox-laajennuksena joka toimii kaikilla Linuxeilla jakelusta riippumatta.
Flashblock
Flashiä ei välttämättä kannata aina ajaa, koska se voi hidastaa konetta ja esim. läppärissä syö akkua. Flashin asentamisen jälkeen Firefoxiin kannattaa asentaa lisäosa flashblock, joka löytyy valmiina ohjelmalähteistä nimellä xul-ext-flashblock
Automaattiset tietoturvapäivitykset
Avaa valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Ohjelmalähteet ja edelleen välilehdestä Päivitykset valitse Asenna turvallisuuspäivitykset kysymättä.
Näytön lukitus pois päältä
Vakioasetuksilla Ubuntu aktivoi näytönsäästäjän ja lukitsee näytön viiden minuutin käyttämättömyyden jälkeen. Tämä voi olla kotikäytössä ärsyttävää, joten ne kannattaa kytkeä pois valitsemalla näkymästä Järjestelmä > Asetukset > Näytönsäästäjä lukituksen mainitsevat kohdat.
Jostain syystä kaikkea lukitukseen liittyvää ei voi asettaa graafisesti, vaan sen sijaan pitää ajaa päätteessä rekisterimerkintämuutokset käsin:
# ota näytönsäästäjä ja -lukitus pois tältä käyttäjltä gconftool-2 -s /apps/gnome-screensaver/idle_activation_enabled --type=bool false gconftool-2 -s /apps/gnome-screensaver/lock_enabled --type=bool false
Ulkoasun vaihtaminen miellyttävämmäksi
Ubuntun vakioulkoasu on melko synkkä eikä välttämättä kaikille mieluisa. Ulkoasun teemaa, taustakuvaa ja jopa ikkunoiden sulkupainikkeen sijaintia vasemmasta yläkulmasta oikeaan yläkulmaan voi vaihtaa valitsemalla Järjestelmä > Asetukset > Ulkoasu.
Ikkunapainikkeet tutusti oikealle
Ikkunapainikkeet saa siirrettyä tutustu oikealle ajamalla päätteessä (löytyy Sovellukset > Apuohjelmat > Pääte)
gconftool-2 -s /apps/metacity/general/button_layout -t string menu:minimize,maximize,close
Paneelin sotkun estäminen ja selvittäminen
Ubuntussa on bugi, jonka takia paneelissa olevat ikonit menevät herkästi epäjärjestykseen. Joskus käyttäjät sotkevat paneelin vahingossa. Paneelin voi lukita ajamalla päätteessä:
gconftool-2 -s /apps/panel/global/locked_down --type=bool true
Jos paneeli on jos sotkussa, voi saan sen takaisin vakioasetuksille komennoilla:
gconftool-2 --shutdown gconftool --recursive-unset /apps/panel rm -rf ~/.gconf/apps/panel pkill gnome-panel
Kielivaihtoehtojen säätö
Jos asennusvaiheessa unohdit valita suomen käyttöliittymäsi kieleksi, tai haluat asennuksen jälkeen lisää kielivaihtoehtoja esimerksi muita käyttäjiä varten, voi tehdä sen helposti valitsemalla valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Kieliasetukset.
Lisäksi voit tarkistaa Suomen kielen tuen; katso Synapticilla hakusanalla finnish mitä on jäänyt asentamatta.
Tarkista OpenOfficesta/LibreOfficesta että Suomen kielen tuki on päällä (Kohdasta Asetukset > Kieliasetukset)
Lisää mahdollisesti tarvittavat mallipohjat OpenOfficeen/LibreOfficeen ohjeen http://fi.openoffice.org/mallit.html mukaisesti
Salasanan vaihtaminen
Käyttäjien salasanat ovat tärkein osa tietoturvaa ja jokaisen käyttäjän tulisi vaihtaa salasansa säännöllisesti. Sen voi tehdä valitsemalla Järjestelmä > Asetukset > Omat tiedot ja avautuvan ikkunan oikeasta ylälaidasta Vaihda salasana.
Käyttäjätunnusten lisääminen
Jokaisella tietokonetta käyttävällä henkilöllä kannattaa olla oma käyttäjätunnus. Käyttäjätunnuksia voi luoda ylläpito-oikeuksin varustettu käyttäjä valikosta Järjestelmä > Ylläpito > Käyttäjät ja ryhmät ja painamalla Lisää.
Multimediatuki ja lisenssirajoitteiset ohjelmistot
Koska Ubuntu sisältää ainoastaan täysin vapaita ohjelmistoja, haluat todennäköisesti asentaa siihen muutaman ei-vapaan ohjelmapaketin pystyäksesi avaamaan tiedostomuotoja: DV, AVI, MPEG, ASF, MP3, AAC, MPEG4/DivX, Windows Media (WMV), Real Media (RM) ja QuickTime (MOV). Useimpien kaupallisten DVD-levyjen katselukaan ei onnistu ilman "content scrambling system"-ohitusta. Osa nettisivuista vaatii näkyäkseen selaimelta Flash-laajennuksen.
Lisenssirajoitteiset lisäosat saat, kun asennat paketin ubuntu-restricted-extras.
Kyseisiin ei-vapaisiin tiedostomuotohin tarvittavia ohjelmia ei ohjelmistopatenttiepäselvyyksien takia uskalleta jakaa virallisen Ubuntu-CD:n mukana, mutta ne voi itse asentaa jälkikäteen huoletta. Tämä on mahdollista, sillä ohjelmistopatentit eivät ole voimassa Suomessa ja useimmissa Euroopan maissa, vaikka ne ovatkin käytössä esim USA:ssa.
Yksittäisistä valmistajista riippuvuuden välttämiseksi kannattaa jatkossa tietysti suosia avoimia tietostomuotoja, kuten esimerkiksi Ogg Vorbis -musiikkimuotoa mp3-formaatin siasta.
Myös Oracle/Sun Java kannattaa asentaa jos haluaa, että kaikki Java-jutut toimii kunnolla (esim. tiettyjen Sampo pankin sisäänkirjautumis-Java-applet).
Kätevimmin ylläolevien asennus onnistuu komennoilla:
# siirry pääkäyttäjätilaan sudo -s
# Hyväksy Javan lisessin etukäteen echo sun-java6-jre shared/accepted-sun-dlj-v1-1 select true | /usr/bin/debconf-set-selections echo sun-java6-jdk shared/accepted-sun-dlj-v1-1 select true | /usr/bin/debconf-set-selections # Asenna lisäosat apt-get install ubuntu-restricted-extras sun-java6-plugin totem-plugins-dvb-daemon xul-ext-flashblock
# poista openjdk jotta Sunin java toimii selaimessa apt-get --yes --quiet remove icedtea6-plugin
Päätteessä: päivitä kaikki ja aseta automaattiset tietoturvapäivitykset
# siirry pääkäyttäjätilaan sudo -s # päivitä ohjelmapakettilähteet apt-get update
# poista turhat riippuvuudet apt-get --yes autoremove # Päivitä kaikki uusimpaan versioon apt-get --yes --quiet upgrade # Aktivoi automaattiset tietoturvapäivitykset cat > /etc/apt/apt.conf.d/10periodic << EOF APT::Periodic::Update-Package-Lists "1"; APT::Periodic::Download-Upgradeable-Packages "1"; APT::Periodic::AutocleanInterval "0"; APT::Periodic::Unattended-Upgrade "1"; EOF
# poistu pääkäyttäjätilasta exit
Vinkkejä graafisesti tehtyjen muutosten jälittämiseksi tekstitiedostoissa tai gconfissa
Jos haluat tehdä lisää muutoksia aja ensin komento
touch /tmp/vertailuaika
sitten tee muutokset ja tutki tapahtuiko muutoksia asetushakemistossa /etc
find /etc -type f -newer /tmp/vertailuaika
lopuksi poista vertailutiedosto
rm /tmp/vertailuaika
Joskus muutokset tapahtuvat gconf-rekisterissä. Tee ensin vertailutiedosto komennolla
gconftool-2 --dump / > ennen.txt
muutosten jälkeen aja
gconftool-2 --dump / > jälkeen.txt diff -u ennen.txt jälkeen.txt
Komento näyttää muuttuneet rivit Kohtia kannattaa tutkia paremmin gconf-editor -ohjelmalla