Kustomointi

Linux.fista
Versio hetkellä 29. huhtikuuta 2021 kello 14.29 – tehnyt Foliohattu (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kustomointi (räätälöinti) tarkoittaa olemassa olevan Linuxin muuttelua ja pakkaammista .iso-tiedostoksi. Tässä tapauksessa ei välttämättä muuteta Linuxin ohjelmakoodia tai perusrakennetta. Yleensä muutetaan vain joitain asetuksia, lisätään ohjelmia ja vaihdetaan esim kieli ja työpöydän taustakuva. Tarkoituksena yleensä on, ettei Linuxin asennuksen jälkeen tehdä niin paljon työtä järjestelmän asetuksien mukauttamisessa käyttäjälle sopivaksi. Esimerkiksi MX-Linuxissa on valmiina ohjelma, jolla käynnissä olevan Linuxin saa pakattua .iso-levykuvaksi.

Levyllä oleva Linux --> .iso

Yksi tapa kustoimoida on pakata levyllä oleva ajettava käyttöjärjestelmä .iso-tiedostoon. Joissain harvoissa Linux-jakeluissa, esimerkiksi MX Linuxissa, on snapshot-toiminto jolla ajettavan käyttöjärjestelmän pakkaaminen käynnistetävään - iso-levykuvaan onnistuu helposti.

Tämä tehdään Ubuntu-pohjaisessa jakelussa esim BodhiBuilder ja Pinguy Builder-ohjelmalla. Refracta Snapshot-ohjelmaakin kannattaa kokeilla jos edelliset eivät toimi. Myös Linux Live Kitillä tämä onnistuu, mutta käynnistyvä Linux ei muistuta live-tiedoston rakenteeltaan alkuperäistä Ubuntua. Tällöin monet multiboot-usb tikunteko ohjelmat (lähinnä Multibootusb, Multisystem) eivät tunnista ja asenna syntynyttä tuotosta. Distrosharekin sopii hyvin tarkoitukseen. Uuden .iso-tiedoston luonti kiintolevyltä olevasta .iso-tiedostosta ei yleensä tuota niin hyvää lopputulosta kuin alla oleva. Mutta yleensä se on aloittelevammalle käyttäjälle helpompi.

Hakemistossa oleva .iso --> chroot --> uusi .iso

Tämä vaatii komentorivin kohtuullista osaamista, mutta tuottaa silloin helpommin hyvän lopputuloksen kuin ylläoleva.

Varmin tapa luoda oma Linux lienee ladata Linuxin .iso-tiedosto levylle. Tämä puretaan kahteen kakemistoon esim "live" ja "rootfs". Rootfs sisältää räätälöitävän Linuxin sellaisena kuin se ajateaan. Niinpä sen voi kustomoida chroot-komennolla.

Ubuntussa tähän sopivia ohjelmia on esim Cubic. Alkutoimien jälkeen ilmestyy kustomoitavan linuxin chroot-ikkuna.

Niinpä käyttäjä voi asentaa sudo apt ... toiminnoilla uusia ohjelmia. Lisäksi voi esim. kopioida kotihakemiston Firefoxin ja työpöydän asetukset rootfs:in /ext/skel hakemistoon. Muutenkin voi muutella käynnistystiedostoja.

Aiheesta muualla