Debianin päivittäminen

Linux.fista
Versio hetkellä 9. tammikuuta 2006 kello 21.13 – tehnyt Tale (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Debian GNU/Linux -järjestelmän ohjelmien pitäminen ajan tasalla onnistuu helpoimmin komentoriviltä. Edustaohjelmalla aptitude tai graafisella käyttöliittymällä Synaptic voi tehdä nämä samat päivitykset. Tiedostossa /etc/apt/sources.list kerrotaan, mistä osoitteista järjestelmään haetaan päivityksiä ja uusia ohjelmia. Rivejä on yleensä useampia ja jotkut niistä voivat viitata myös cd-levyihin. Palvelin security.debian.org sisältää tietoturvapäivitykset ja on siksi kaikkein tärkein. Tiedoston katsominen onnistuu tavallisena käyttäjänä, mutta muutosten tekeminen ja päivitysten asentaminen on mahdollista vain pääkäyttäjänä (root).

Muuta tiedostoa komennolla apt-setup tai apt-cdrom add jos haluat vain lisätä uudet asennusromppusi. Vaihtoehtoisesti avaa tiedosto /etc/apt/sources.list haluamallasi tekstieditorilla (esimerkiksi nano) ja tarkista että se sisältää rivin

deb http://security.debian.org stable/updates main contrib non-free

Jos et tiedä mitä tekstieditoreita Debian-järjestelmääsi on asennettuna, komennot editor ja man editor toimivat aina.

Kaikkien asennettujen ohjelmien päivittäminen uusimpaan versioon onnistuu avaamalla terminaali-ikkuna ja antamalla seuraavat komennot:

su -                 (vaihto pääkäyttäjäksi, anna pääkäyttäjän salasana kysyttäessä)
apt-get update       (hakee tiedot saatavilla olevista uusista päivityksistä)
apt-get dist-upgrade (asentaa päivitykset)

Tällä hetkellä tietoturvapäivityksiä saa Debian GNU/Linuxin 6. kesäkuuta 2005 julkistettuun versioon 3.1, lempinimeltään sarge ja edelliseen vakaaseen versioon 3.0, lempinimeltään woody. Päivitys versioon 3.1 on suositeltavaa. Unstable (sid)- ja testing-versioihin (tällä hetkellä etch) tietoturvapäivitykset tulevat samasta pakettihakemistosta kuin muutkin paketit (vaikkapa ftp.fi.debian.org). Samat apt-get -komennot pätevät myös tässä tilanteessa. Testing-jakelun käyttäjä voi joutua tietoturvan kanssa tyhjän päälle; Debianin tietoturvaryhmä ei huolehdi siitä, ja korjaukset ehtivät unstablestakin siihen vasta, kun paketin uusi versio on hyväksytty.

Lisätietoja Debianiin saatavilla olevista tietoturvapäivityksistä löytyy osoitteesta http://www.debian.org/security/. Kannattaa myös tilata postituslista debian-security-announce, jolle lähetetään ilmoitukset saatavilla olevista päivityksistä.