CD:n rippaus
CD:n rippaus tarkoittaa äänilevyllä olevien kappaleiden siirtoa tietokoneelle. Siihen löytyy Linuxissa paljon erilaisia menettelytapoja ja ohjelmia.
Grip
Grip on GTK -käyttöliittymällä varustettu CD:n rippausohjelma. Se on helppokäyttöinen, ja tukee monenlaisia tiedostoformaatteja ja enkoodereita. Grip osaa hakea kappaleiden nimet Internetistä (CDDB, FreeDB).
Konqueror
KDE:n tiedostohallinta Konqueror osaa ripata cd:itä. Kun äänilevy laitetaan sisään, ilmestyy vasemmalla olevaan hakemistopuuselaimeen Audio CD Browser -hakemisto. Siellä näkyy virtuaaliset hakemistot, joista löytyy levyn sisältö erilaisilla enkoodauksilla varustettuna. Tiedostoja ei oikeasti ole siellä, mutta kun vaikkapa Ogg Vorbis -hakemistosta raahaa tiedostoja muualle, Konqueror pakkaa ne lennossa Ogg Vorbis -muotoon. Pakkauksen asetukset säädetään tarkemmin KDE Control Centeristä (mikä tämä oli suomeksi?).
CDParanoia
CDParanoia on komentoriviltä toimiva rippaussofta. Siinä on erittäin hyvä naarmujen tunnistusjärjestelmä, jonka avulla viallisia sektoreita luetaan uudelleen niin kauan, että ne saadaan luettua oikein. Ohjelma lukee audioraidan levyltä datana. Ripattava data tallennetaan levylle WAV, AIFC, AIFC tai raw 16 bit linear PCM muodossa.
Goobox
Goobox on CD-soitin ja ripperi GNOME työpöytäympäristölle. Goobox osaa hakea kappaleiden nimet internetistä (CDDB). Moni käyttäjä suosii Gooboxia sen helppokäyttöisyyden vuoksi.
Katso myös
Rippaamaasi musiikkia voit kuunnella toisto-ohjelmilla.