Keskustelu:Arkkitehtuuri

Linux.fista
Versio hetkellä 12. marraskuuta 2009 kello 02.04 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Voisiko tuonne lisätä tavan tunnistaa käytetty (siis sekä mitä suoritin tukee ja mikä on käytössä) arkkitehtuuri? Tärkein olisi erottaa i386 ja amd64(/em64t). --Tomppeli 8. marraskuuta 2009 kello 20.02 (UTC)

i386-esimerkki (i686!) havainnollistaa, että tässä on vielä täydentämistä. Tapauksessa i386/amd64 on olennaista myös, että 64-bittinen käyttöjärjestelmä amd64-prosessorilla tietyin edellytyksin osaa ajaa 32-bittisiä ohjelmia. Käytännössä tärkeintä on että kirjastoista on olemassa 32-bittiset versiot (kirjastoista osa sisällytetään suoraan ohjelman koodiin, eikä siirtyminen 32/64-tilojen välillä onnistu käskystä toiseen).
Joissakin arkitehtuureissa (esim. ARM?) tavujärjestys vaihtelee järjestelmästä toiseen, mahdollisesti niin että kumpaakin voi käyttää. Tämä vastaa tavallaan x86:n 32/64-jakoa.
Toinen oleellinen kohta missä törmää arkitehtuuriin on käännösoptioissa, joissa esiintyy esimerkiksi tuo i686. Tässä on kyse koodin optimoinnista tietylle prosessorityypille tai koodin kääntäminen niin, että se toimii tietyllä osalla arkitehtuurin prosessoreita. Uudemmilla prosessoreilla on käskyjä jotka puuttuvat vanhemmilta ja ohjelma joka ei ota tätä huomiooon ei välttämättä toimi vanhemmissa (tai toisen valmistajan) prosessoreilla.
Käännösoptioissa on myös valitsimia, jotka liittyvät käytettyyn ohjelmistoympäristöön, ei arkitehtuuriin. Viittaus näihin voisi olla paikallan - en tiedä käsitelläänkö niitä missään artikkelissa.
--LP 9. marraskuuta 2009 kello 15.09 (UTC)

Ainakaan omien havaintojeni perusteella (32-bittinen Arch Linux ja 64-bittinen Debian samalla Sempron-koneella) tuo uname-komento ei kerro varsinaista laitteiston arkkitehtuuria, vaan vain sen, mille arkkitehtuurille käyttöjärjestelmä (ydin?) on käännetty. Liekö sitten jotain komentoriviohjelmaa, joka osaisi suoraan näyttää prosessorin arkkitehtuurin? --Pb 11. marraskuuta 2009 kello 23.04 (UTC)