Talk
talk on vanha viestin, jossa eri keskustelijoille on varattu eri osa näyttöä (tai ikkunaa). Ohjelmasta on liuta eri versioita, jotka eivät kaikki ole yhteensopivia. POSIX-standardi ei edellytä mahdollisuutta ottaa yhteyteen toisella koneella olevaan henkilöön eikä luoda monenvälisiä yhteyksiä. Ohjelma voi joko toimia päätteellä tai pääteikkunassa) tai avaten oman ikkunansa. Keskustelu eri koneiden käyttäjien välillä vaatii palvelinohjelman. Jotkut talk-ohjelmat vaativat palvelimen myös paikallisiin keskusteluihin.
Ohjelma käynnistetään kertomalla keneen haluaa yhteyden. Nimi ja pääte voivat posixin mukaan olla ainakin who-komennon antamassa muodossa, muut muodot sallitaan ohjelmaversiosta riippuen. Kaikki ohjelmat eivät noudata posixia, joten yksittäisen ohjelman manuaalisivua voi joutua katsomaan.
talk joku talk joku pts/8 talk joku@jossakin talk joku@jossakin tty1 ytalk joku@jossakin#tty2
Jos tämä henkilö on kirjautuneena ja sallii viestit pääteikkunaansa hän saa viestin yhteydenotosta ja voi vastata:
talk yhteydenottaja gnutalk --reply
Tämän jälkeen keskustelu voi alkaa. Ohjelma jakaa ikkunan kahteen osaan, joissa toisessa näkyy toisen ja toisessa toisen kirjoitukset. Joissakin talk-ohjelmissa keskustelijoita voi olla useampia. Kirjoitettu teksti näkyy heti ruudulla.
----------------------------= YTalk version 3.3.0 =----------------------------- Heipparallaa! Minä t --------------------------= joku@jossakin.example.fi =-------------------------- Hei!
Posix vaatii, ettei käyttäjien merkistöasetuksia huomioida tekstiä välitettäessä. Eri ohjelmat saattavat kunnioittaa tätä, olla kunnioittamatta tai käyttää oikeata merkistöä eri pyynnöstä.
Eri talk-ohjelmilla on omat laajennoksensa, jotka eivät välttämättä toimi ristiin, vaikka ohjelmat muuten ovatkin yhteensopivia. Laajennoksista voi useamman käyttäjän ja etäyhteyksien lisäksi mainita mahdollisuuden lähettää tiedostoja, käynnistää komentotulkin (jolloin kaikki keskustelijat saavat session ruudulleen nähtäväksi)