JACK Audio Connection Kit

Linux.fista
Versio hetkellä 13. joulukuuta 2010 kello 04.43 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (Luokan poisto)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

JACK Audio Connection Kit eli tuttavallisemmin JACK on Linux-audiojärjestelmän ydin. Arkikielessä Jackilla tarkoitetaankin useaa eri asiaa:

  1. Järjestelmää, jonka avulla on mahdollista reitittää audio- ja midisignaalia ohjelmasta toiseen sekä äänikortteihin ja muihin ulkoisiin laitteisiin
  2. Komentoriviltä käynnistettävä ohjelma, joka luo edellämainitun järjestelmän
  3. Komentoriviohjelman ympärille kehitettyä graafista QJackCtl-edusohjelmaa, joka pyrkii madaltamaan Jackin käyttökynnystä.

Kun tässä artikkelissa puhutaan Jackista, tarkoitetaan sillä lähinnä koko audiosignaalin reititysjärjestelmää. Komentoriviltä käynnistettävää, edellä mainitun järjestelmän luovaa taustaprosessia kutsutaan jackd:ksi tai jack-prosessiksi, ja QJackCtl:ää luonnollisesti QJackCtl:ksi.

Mikä Jack on?

Jackin lähimmät vastineet muissa käyttöjärjestelmissä ovat varmaankin OS X:n Core Audio -järjestelmä ja Propellerheadsin kehittämä ReWire-teknologia. Jack on yksinkertaisesti järjestelmä, jonka avulla on mahdollista kytkeä ohjelmia ja äänikortteja tai midilaitteita toisiinsa, sekä synkronoida eri ohjelmia keskenään.

Jackin ainutlaatuisuus piilee siinä, että se kohtelee kaikkia audio- ja midisignaaleja samalla tavalla riippumatta siitä, ovatko ne peräisin tietokoneeseen kytketyistä oheislaitteista – kuten äänikorteista –̣ vai ohjelmista.

Jack myös toimii välittäjänä Linux-audio-ohjelmien sekä laiteajurien välillä, mikä tarkoittaa käyttäjän näkökulmasta, että Jack-prosessin on oltava aina päällä jotta ohjelmista kuuluisi mitään.

Asennus

JACK Audio Connection Kit löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä jack-audio-connection-kit tai jack. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen. Eri jakelut toimittavat jackista eri versioita, ja kannattaakin olla tarkkana mitä versiota itse käyttää. Jack-projektin kotisivut ovat oiva paikka tarkistaa onko oma versio riittävän tuore ja vakaa.

Kannattaa myös harkita graafisen QJackCtl-ohjelman asentamista. Se on ajantasainen ja laaja liittymä Jack-prosessin hallintaan ja konfigurointiin kaikille niille, jotka eivät syystä tai toisesta halua käyttää jackd:tä komentoriviltä käsin. QJackCtl myös tarjoaa joitain ominaisuuksia, joita jackd:ssä ei ole, kuten mahdollisuuden automatisoida ohjelmien kytkentöjä toisiinsa Patchbayn avulla, sekä tallentaa asetuksia.

Asetukset

Oleellisin valinta jackia konfiguroitaessa on ajurikerroksen valinta. Mahdollisia vaihtoehtoja on useita, mutta Linux-käyttäjälle oleellisia ovat lähinnä alsa- ja firewire-ajurit. Firewire-ajureita käytetään firewire-äänikorttien kanssa ja alsa-ajureita kaikkien muiden korttien kanssa. Jos äänikorttisi on alsan tukema, se toimii myös Jackin kanssa.

Ajurikerroksen valinnan jälkeen valitaan haluttu äänikortti. Varsinkin alsan kanssa on syytä olla tarkkana, sillä valittavien laitteiden listassa näkyvät äänikorttien lisäksi myös esimerkiksi usb-midi-koskettimistot. Äänen ulostuloa ja sisäänmenoa varten on mahdollista valita eri äänikortit.


Käyttö

Kun asetukset ovat kunnossa, Jackin käynnistämisen pitäisi olla helppoa. Kytkennät tehdään komennoilla jack_connect ja jack_disconnect.

Katso myös