Deb

Linux.fista
Versio hetkellä 6. elokuuta 2015 kello 22.25 – tehnyt Pyscowicz (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Deb on Debian-pohjaisten jakeluiden dpkg-paketinhallinnan käyttämä ohjelmapakettityyppi. Deb-paketteja hallitaan dpkg-nimisellä työkalulla, jolle löytyy monia edustaohjelmia kuten apt-get, aptitude ja synaptic.

Tiedostomuoto

Deb-paketti on ar-arkisto, joka sisältää kolme tiedostoa:

  • debian-binary, joka on normaali tekstitiedosto ja kertoo, minkä standardin version mukainen paketti on
  • control.tar.gz, joka sisältää tiedostot control ja md5sums, asennukseen ja poistoon liittyvät skriptit yms. Ensinmainituissa tiedostoissa on tiedot paketin versiosta ja riippuvuuksista (control) ja md5-tarkistussummat (md5sums)
  • data.tar.gz, joka sisältää varsinaisen ohjelman oheistiedostoineen. Pakettia asennettaessa se puretaan suoraan juurihakemistoon /.

ar on unixien perustyökalu, jota ensisijaisesti käytetään ohjelmakirjastojen luomisen ja käsittelyn yhteydessä.

gzip-pakattu tar-arkisto (*.tar.gz) on yleinen tapa jakaa ohjelmatiedostoja.

Asennusskriptit

Paketti voi sisältää skriptit preinst, postinst, prerm ja postrm, joita ajetaan eri valitsimin paketin asennuksen, päivityksen ja poistamisen yhteydessä. Skriptit viittaavat usein paketinhallintajärjestelmän apuskripteihin, joilla esimerkiksi päivitetään ikkunointiohjelmien ja työpöytäympäristöjen valikkoja ja säädetään paketin asetuksia käyttäjän aiemmin tekemien valintojen mukaan. Skriptit myös huolehtivat ohjelmien uudelleenkäynnistämisestä tarpeen mukaan.

Katso myös