KDE

Linux.fista
Versio hetkellä 17. maaliskuuta 2006 kello 21.04 – tehnyt 80.223.16.126 (keskustelu) (kielenhuoltoa)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
KDE logo
KDE logo

KDE eli K Desktop Environment (Aikoinaan K tarkoitti "Koolia") on tehokas vapaan lähdekoodin graafinen työpöytäympäristö unix-pohjaisille työasemille. Siinä yhdistyy helppokäyttöinen ja graafisesti näyttävä käyttöliittymä unixin teknologiaan. Sen pohjana on Trolltechin Qt-kirjasto, joka ei alun perin ollut avoin. GNOME-projekti aloitettiin aikoinaan Qt-kirjaston riittämättömän avoimuuden vuoksi. Nykyään Qt:kin on avointa lähdekoodia

Yhdessä vapaan unix-toteutuksen, kuten GNU/Linuxin kanssa, KDE luo perustan täysin vapaalle ja avoimelle tietojenkäsittelylle, joka on saatavissa ilmaiseksi mukaanlukien sen oma lähdekoodi, joka on kaikkien vapaasti muokattavissa.

On kehitetty suuria määriä KDE-sovelluksia, jotka perustuvat K-sovelluskehityskehikkoon. Joukko niitä on sisällytetty KDE-perusjakeluun. KDE:n KParts-yhdistedokumenttiteknologia mahdollistaa viimeisimpään teknologiaan perustuvan nopean ensiluokkaisten sovellusten kehittämisen. KDE:lle kirjoitetut ohjelmat voivat usein viestiä keskenään dcop-protokollan avulla.

KDE:n alkuvaiheista

KDE-projektin aloitti vuonna 1996 Matthias Ettrich, joka opiskeli tuolloin Tübingenin yliopistossa. Hän ilmoitti hankkeestaan uutisryhmäviestissä, joka herätti runsaasti kiinnostusta. Ettrich valitti viestissään muun muassa sitä, että silloiset unix-työpöytien sovellusohjelmat eivät muistuttaneet lainkaan toisiaan. Hän esitti, että pitäisi luoda ulkonäöltään ja toiminnaltaan yhdenmukainen kokonainen työpöytäympäristö. Hän halusi työpöytäympäristöstä myös helppokäyttöisen. Ettrich valitsi hankkeen käyttämäksi ohjelmakirjastoksi Qt:n. Muutkin ohjelmoijat ryhtyivät kirjoittamaan Qt-sovelluksia KDE:lle, ja vuoden 1997 alussa julkaistiin ensimmäiset laajat, monimutkakset KDE-ohjelmat. Vuoden 1997 puolivälissä GNU-projekti ilmaisi tyytymättömyytensä Qt:n lisenssiin ja perusti kohta oman työpöytäympäristöhankkeensa, GNOMEn. Myöhemmin Qt-kirjasto julkaistiin myös GPL-lisenssillä, mikä vähensi osapuolten välisiä ristiriitoja. Nykyisin sekä KDE että GNOME osallistuvat unix-työpöytäympäristön standardien luomiseen Freedesktop.org-projektissa.

Linkkejä