DVB-T/C/S

Linux.fista
Versio hetkellä 9. helmikuuta 2007 kello 01.29 – tehnyt 82.181.56.220 (keskustelu)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digi-tv -korttien käyttö linuxissa on melko helppoa.

Käytännössä sinulla on nippu komentoja ja ohjelmia joilla voit säätää digi-tv -kortin oikealle kanavalle, ja joku mediasoitin joka osaa toistaa kortin lähettämää videokuvadataa ruudullasi. Mediasoitin löytyy varmasti jokaisesta oletusasennuksesta sopivin kodekein, digi-tv -kortin käskyttämiskomennot taas asentuvat esimerkiksi fedoralla paketissa dvb-apps, debianilla/ubuntulla paketissa dvb-utils.

Kanavan valinta ja virittäminen

Periaatteessa voisit käskyttää digi-tv -kortin oikealle kanavalle vain käskemällä sen oikealle taajuudelle. Koska harva tuntee taajuuksia ulkoa tai jaksaa kirjoittaa koko taajuutta aina kanavaa vaihtaessa, kannattaa digi-tv -korttia ensin käskeä skannaamaan yleisimmät taajuudet ja tekemään sinulle tiedosto, jossa on näkyvät kanavat taajuuksineen. Yleensä tiedoston nimeksi annetaan channels.conf

Kokeile ensin katsoa /usr/share/dvb-apps -hakemiston alihakemistoihin ja etsiä sieltä sopiva tiedosto, jossa olisi oletuskanavia. Aja sitten:

scandvb /usr/share/dvb-apps/ntsc/finnish

Tai vastaava komento, pane parametriksi löytämäsi tiedosto. Pitäisi tulla listaus tv-kanavista. Jos ei tule, taitaa olla vikaa jossain. Katso ytimen listaus (dmesg) ja moduulit (lsmod) josko kortti on yleensä tunnistettu, ja jos sieltä löytyy digi-tv -korttia kuvaavia rivejä, tarkista antennijohdot, kuuluvuudet jne.

Jos toimii, aja komento uudelleen ja työnnä tavara channels.conf:iin kotihakemistoosi luomaan vaikka .azap -nimiseen hakemistoon:

cd ~
mkdir .azap
scandvb /usr/share/dvb-apps/what/ever > .azap/channels.conf

Jos haluat kokeilla nähdä liikennettä, aja

dvbtraffic

Mediasoitin

Lähes mikä tahansa mediasoitin osaa tulkata suomalaisissa digi-tv -lähetyksissä käytettyä MPEG2-kuvaa. Jos digi-tv -kortti on oikealla kanavalla, sen pitäisi lähettää tätä MPEG2-dataa /dev/video -nimisessä tiedostossa (tai vaihtoehtoisesti /dev/video0, /dev/video1 jne.)

Joten sen kun avaat oletusmediasoittimesi ja avaat tuon tiedoston.