Kernel Modesetting

Linux.fista
Versio hetkellä 9. maaliskuuta 2016 kello 06.07 – tehnyt Lahtis (keskustelu | muokkaukset) (''')
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kernel Modesetting (lyh. KMS) on ytimeen sisältyvä tekniikka, jonka avulla voidaan muuttaa näytön tilaa, kuten resoluutiota, virkistystaajutta ja värisyvyyttä. Kernel Modesetting on ollut osa virallista Linux-ydintä sen versiosta 2.6.29 alkaen (julkaistu maaliskuussa 2009).

KMS:n päätarkoituksena on keskittää nykyisin X Window Systemin, framebuffer-ajurien ja lukuisten muiden ohjelmistojen suorittamat näyttötilan vaihdokset ainoastaan ytimen hoidettaviksi. Tämä mm parantaa järjestelmän toimintavarmuutta, vähentää päällekkäistä kehitystyötä, nopeuttaa siirtymistä esimerkiksi X:stä tekstitilaan sekä lisää tietokoneen horrostilasta palautumisen luotettavuutta. KMS:n avulla on myös mahdollista toteuttaa näyttävämpi ja yhteensopivampi käyttöjärjestelmän graafinen käynnistys ja sulkeminen (esimerkiksi Plymouth-ohjelmisto), koska vaihdokset eri näyttöä ohjaavien ohjelmien välillä voidaan välttää.

Kernel Modesettingin käyttö vaatii tuen näytönohjaimen ajurilta (mukaan lukien X-ajuri). Tällä hetkellä KMS:ää tukevat lähinnä avoimet X-ajurit, kuten intel, ati ja nouveau.

Käytöstä poistaminen[muokkaa]

KMS voidaan poistaa käytöstä antamalla ytimelle käynnistysparametrin nomodeset. Kaikissa ajureissa, erityisesti intel-ajurissa, tämä ei ole enää mahdollista, koska ajurit toimivat pelkästään KMS-tilassa.

Aiheesta muualla[muokkaa]