Palvelin
Tietoliikenteessä palvelimella voidaan tarkoittaa sekä tietokoneessa pyörivää palvelinohjelmistoa että itse tietokonetta joka ajaa yhtä tai useampaa palvelinohjelmaa. Palvelinohjelmistojen tarkoituksena on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko verkon yli tai samassa tietokoneessa.
Tietotekniikassa puhutaan myös abstraktista asiakas-palvelin-mallista, missä kommunikaatio perustuu asiakkaan ottamaan yhteydenottoon eikä esimerkiksi ennaltamääritelyyn kaksisuuntaiseen yhteyteen.
Palvelinkone poikkeaa yleensä laitteistopuoleltaan jollain tapaa normaaleista pöytäkoneista, joskin pitkälti juuri Linuxin ansiosta palvelimia voi nykyään pystyttää kuka tahansa, ja halvat palvelimet ovat yleensä kokoonpanoltaan verrattavissa pöytäkoneisiin. Palvelimissa tyypillisiä laitteistoratkaisuja ovat:
- Monta rinnakkaista prosessoria
- Monta rinnakkaista levyä käsittävä levyjärjestelmä, eli RAID
- SCSI
- Kahdennetut virtalähteet
Palvelimien tärkeisiin ominaisuuksiin kuuluu myös etähallinta. Monet valmistajat tarjoavatkin laitteisiinsa erillisiä hallintakortteja, joiden avulla palvelin voidaan sammuttaa ja käynnistää uudelleen verkon yli, vaikka se olisi kaatunut. Parhailla hallintakorteilla voi halutessaan alustaa koneen kovalevyt ja asentaa käyttöjärjestelmän kokonaan uudelleen etänä verkon yli.
Yleisimpiä palvelimia
- Pelipalvelin (pitää yllä jotakin, yleensä Internetissä toimivaa peliä jonne pelaajat voivat liittyä)
- Sähköpostipalvelin, katso exim, postfix, sendmail (lähettää ja/tai vastaanottaa sähköpostia)
- Web-palvelin, katso Apache, thttpd, lighttpd (lähettää www-selaimelle sen pyytämät sivut ja muut tiedostot)
- Tiedostopalvelin, katso NFS, Samba, FTP, SFTP (palvelin, jonne voi tallentaa ja josta voi hakea tiedostoja)