KTouchin perusohje

Linux.fista
Versio hetkellä 15. tammikuuta 2010 kello 10.41 – tehnyt OpinsysASokero (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

KTouch on kymmensormijärjestelmän harjoittamiseen erikoistunut sovellus. Tässä ohjeessa tutustumme harjoituksen tekemiseen ja muokkaamiseen.

Johdanto

Tässä ohjeessa tutustutaan konekirjoitusmateriaalin tekemiseen Ktouch-sovellukseen. Harjoitusmateriaalin valmistelun apuna voi hyödyttää seuraavaa sormienpaikkataulukkoa, jonka pohjalta harjoituksia kannattaa suunnitella.


Sormi Näppäimet
vasen etusormi: f, g, r, t, v, b, 4, 5, 6
vasen keskisormi: d, e, c, 3
vasen nimetön: s, w, x, 2
vasen pikkusormi: a, z, q, 1, §, Tab, Caps Lock, Shift
oikea etusormi: j, h, u, y, m, n, 7
oikea keskisormi: k, i, 8
oikea nimetön: l, o, 9
oikea pikkusormi: ö, ä, å, p, 0, +, ', ^, *, -
peukalot: välilyönti

Harjoituksissa on hyvä huomioida ns. perusrivi, johon kuuluvat ne näppäimet joissa sormet ovat perusasemassa. Nämä ovat vasemmalle kädelle kirjaimet a, s, d, f ja oikealle kädelle j, k, l, ö. Harjoitusten tekeminen etenkin aloittelijoille kannattaa aloittaa näiden kirjainten harjoittamisesta.

Harjoituksen tekeminen

Omia kirjoitusharjoituksia voidaan tehdä KTouch-ohjelman omalla muokkaustyökalulla. Harjoitusten tekeminen aloitetaan käynnistämällä KTouch ja siirtymällä muokkaustilaan valitsemalla Tiedosto > Muokkaa harjoitusta. Avautuneesta ikkunasta valitaan ”Luo uusi harjoitus” ja napsautetaan OK-painiketta.

 

Avautuneeseen muokkausikkunaan, aloitetaan tekemään omaa harjoitusta.

 

Perustietojen syöttäminen

Ikkunan yläosaan syötetään joitakin harjoitukseen liittyviä perustietoja.

 
  • Otsikko - Harjoitusta kuvaava otsikko
  • Kommentti – Tähän kenttään voi antaa yleistietoja harjoituksesta ja esim. harjoituksen tekijän nimen

Harjoitustasojen syöttäminen

Kirjoitusharjoitukset on jaettu useisiin tasoihin. Joka tasolla on tarkoituksena esitellä kahdesta kolmeen uutta kirjainta. Hyvä periaate tasojen tekemisessä on harjoituttaa joka tason ensimmäisillä riveillä tason uusia kirjaimia ja sitten sekoittaa niitä tason edetessä jo esiteltyjen kanssa sekaisin.Uusi taso lisätään seuraavasti:

  • Mikäli tehtävä taso on ensimmäinen taso, voidaan sen tietoja alkaa syöttämään suoraan valitsemalla oletuksena oleva ”muutama” niminen taso. Muussa tapauksessa uusi taso lisätään napsauttamalla "lisää taso"-painiketta.
 
  • Kohtaan ”Tason X tiedot” syötetään harjoitustasoon liittyviä tietoja ja itse harjoitettava materiaali.
 
  • Ensimmäiseen kenttään syötetään tasolla esitettävät uudet kirjaimet
  • Toiseen kenttään on tarvittaessa mahdollista antaa tasoon liittyviä lisätietoja..
  • Tason tiedot” kohtaan syötetään itse harjoitus. Tasot kannattaa aloittaa toistamalla ja harjoituttamalla tasolla esitettyjä kirjaimia. Tason viimeisillä riveillä kannattaa yleensä ottaa mukaan edellisillä tasoilla esiteltyjä kirjaimia, joista voidaan mahdollisesti muodostaa kokonaisia sanoja. Tason tietoihin syötetty teksti tulee harjoitettavaksi sellaisenaan, jolloin esimerkiksi tietoihin syötetty rivinvaihto vaatii myös testiä tehdessä rivinvaihdon.
 

Tasoja syötetään tällä samalla menetelmällä, niin kauan kun kaikki halutut tasot on saatu lisättyä. Viimeisenä tasona voi yleensä olla yhteenveto, jossa harjoitetaan kaikkia eri tasoilla olleita kirjaimia. Tällainen taso voi olla vaikka kokonainen pieni tarina.

 

Tasojen järjestyksen muuttaminen

Valmiiden tasojen järjestyksen muuttaminen on helppoa. Järjestyksen vaihtaminen onnistuu tasoluettelon alaosassa olevilla nuolipainikkeilla.

 

Siirrettäessä valitaan hiirellä napsauttamalla siirrettävä taso ja liikutetaan sitä nuolilla haluttuun suuntaan.

Tason poistaminen

Taso voidaan poistaa helposti valitsemalla se tasoluettelosta ja napsauttamalla luettelon alareunassa olevaa poista-painiketta.

 

Harjoituksen tallentaminen

Harjoitus tallennetaan napsauttamalla ”Tallenna nimellä...”-painiketta. Avautuvaan ikkunaan syötetään tiedoston nimi ja valitaan polku mihin tiedosto halutaan tallentaa.

 

Esimerkkiharjoituksen lataaminen

Lataaminen

Alhaalla olevasta linkistä voidaan ladata valmis esimerkkiharjoitus. Harjoitus on koneellisesti muodostettu ja sen tarkoituksena on antaa esimerkki vaihtoehdosta miten harjoituksen voi tehdä. Tiedosto ladataan seuraavasti.

  • Napsauta alhaalla olevaa tiedostolinkkiä hiiren kakkospainikkeella (yleensä oikeapainike)
  • Valitse avautuneesta valikosta "Tallenna kohde levylle"
  • Valitse hakemisto mihin tiedosto tallennetaan
  • Napsauta Tallenna

Lataa esimerkkitiedosto tästä

Avaaminen KTouchissa

  • Käynnistä KTouch
  • Valitse Tiedosto > "Avaa harjoitus..."
  • Valitse lataamasi tiedosto avautuneesta tiedostovalitsimesta
  • Napsauta Avaa