Ikkunointiohjelma

Linux.fista
Versio hetkellä 3. tammikuuta 2025 kello 13.19 – tehnyt 80.186.163.16 (keskustelu) (→‎Katso myös: => lisätty Wayland linkki.)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ikkunointiohjelma eli ikkunamanageri (engl. window manager) on X Window Systemin päällä toimiva ohjelmisto, joka huolehtii ikkunoiden hallinnasta. Se mahdollistaa mm. ikkunoiden siirtelyn sekä niiden koon muuttamisen. Ikkunoiden otsikkopalkki ja reunat ovat ikkunointiohjelman tuottamia.

Yleensä ikkunointiohjelmat ovat hyvin monipuolisesti muokattavissa ja hyvät ominaisuudet kopiodaan nopeasti yhdestä ikkunointiohjelmasta toiseen. Jos kaipaa jotakin tiettyä ominaisuutta toisesta ikkunointiohjelmasta, on se siis hyvin todennäköisesti otettavissa käyttöön tässäkin, enemmällä tai vähemmällä vaivalla. Ikkunointiohjelmien asetuksia voikin viilata loputtomiin.

Työpöytäympäristöillä on yleensä omat oletusarvoiset ikkunointiohjelmat, mutta ikkunointiohjelman voi valita riippumatta työpöytäympäristöstä. Ikkunointiohjelmien uudet versiot yleensä tukevat tällaista käyttöä. X:ää käytettiin pitkään ilman työpöytäympäristöjä, pelkällä ikkunointiohjelmalla. Myös tällainen käyttöliittymä on edelleen käyttökelpoinen.

Käytännöllisiä ominaisuuksia[muokkaa]

Windowsista tulevalle muutama hyvin käytännöllinen ominaisuus, joista ainakin ensimmäisiä kannattaa kokeilla:

  • Virtuaalinen työpöytä voi olla näyttöä isompi ja näitä virtuaalisia työpöytiä voi olla useampia. Esimerkiksi sähköpostia voi lukea yhdellä työpöydällä, nettiä surffailla toisella ja artikkelia kirjoittaa kolmannella. Kun artikkeliin tahtoo kirjoittaa jotakin www-tavaraa, selaimen ikkunan voi tarvittaessa väliaikaisesti siirtää artikkelityöpöydälle (tai sillä työpöydällä voi pitää toista selaimen ikkunaa. Kun näytölle ei samaan aikaan tarvitse ahtaa kaikkia ohjelmia, tehtäväpalkki pysyy siistinä ja oikea ohjelma tai ohjelmakokonaisuus löytyy helposti.
  • Aktiivinen ikkuna ei välttämättä ole ylinnä. Ikkuna, johon kirjoitetaan voi siis olla osittain (tai kokonaankin, jos niin haluaa) toisen ikkunan alla, jota kirjoitettaessa luetaan. Esim. fvwm:ssä ClickToRaise + SloppyFocus.
  • Ikkunalla voi olla muita vakiokokoja kuin käsin valittu ja kokoruutu, esimerkiksi niin, että ikkunan leveyden ja korkeuden voi maksimoida erikseen, tai niin, että ikkuna joko peittää tehtäväpalkin tai on peittämättä. Ikkuna voi myös osittain olla näytön ulkopuolella.
  • Otsikkopalkkien painikkeilla voi olla useampia funktioita, riippuen millä hiiren napilla niitä käytetään, kaksois- tai kolmoisklikkaamalla, klikkaamalla SHIFT alaspainettuna tms. Näitä eksoottisempia yhdistelmiä voi käyttää myös ohjelmaikkunan keskellä. Hiiriosoittimen liikuttamiseen voi käyttää myös näppäimistöä (SHIFT-ALT-nuolinäppäin tms.)

Tunnettuja ikkunointiohjelmia[muokkaa]

Katso Ikkunointiohjelmat-luokka.

Katso myös[muokkaa]