Ero sivun ”Jakelun valinta” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
2 369 merkkiä lisätty ,  5. maaliskuuta 2008
vanhat kuvaukset uusiksi + arch linux
p (→‎[[Ubuntu]]: wikilinkki)
(vanhat kuvaukset uusiksi + arch linux)
Rivi 1: Rivi 1:
On olemassa satoja erilaisia [[Jakelut|jakelupaketteja]] (nk. ''distroja''), joista osa on suunnattu aloittelijoille, osa kokeneemmille käyttäjille ja osa esimerkiksi palomuurikoneeseen. Parasta jakelupakettia ei voi nimetä, mutta tässä on lista yleisimmistä perustietoineen. Jakelupakettien hankkimiseen ohjeita löydät [[Mistä Linux?|täältä.]]
On olemassa satoja erilaisia [[Jakelut|jakelupaketteja]] (nk. ''distroja''), joista osa on suunnattu aloittelijoille, osa kokeneemmille käyttäjille ja osa esimerkiksi palomuurikoneeseen. Parasta jakelupakettia ei voi nimetä, mutta tässä on lista yleisimmistä perustietoineen. Jakelupakettien hankkimiseen ohjeita löydät [[Mistä Linux?|täältä.]]


=== [[Debian]] ===
== Arch Linux ==
Debian on yksi vanhimmista Linux-jakeluista. Sen pakettivalikoima on hyvin kattava. Debianin vakaus- ja avoimuusvaatimukset ovat erittäin tiukat, minkä johdosta ohjelmien versiot eivät aina ole aivan uusimpia. Toisaalta isompia päivityksiä jotka sitten voisivat vaatia säätämistä ei tule kovinkaan usein. Asennus on melko helppo ja onnistuu graafisessa tilassa. Debiania käytetään paljon myös palvelimissa. Nykyään aloittelijoille suositellaan Debianin sijaan [[Ubuntu|Ubuntua]] joka on Debian-pohjainen.<br>
[[Arch Linux]] on käyttäjäyhteisönsä julkaisema, edistyneille käyttäjille suunnattu i686- ja x86-64-arkkitehtuureille optimoitu jakelu. Arch Linuxin periaatteena on "yksinkertainen on kaunista", eli osaaville ([[komentorivi]]ä ja [[asetustiedosto]]ja pelkäämättömille) käyttäjille pyritään tarjoamaan mahdollisimman yksinkertaisesti muokattava ja laajennettava jakelu. Tähän sisältyy mm. päätös olla tarjoamatta valikkopohjaisia järjestelmänhallintatyökaluja, jotka monimutkaistaisivat järjestelmän rakennetta. [[Paketinhallinta]] on nopea ja selkeätoiminen ja mahdollistaa sekä valmiiden binääristen pakettien asentamisen että pakettien kääntämisen [[lähdekoodi]]sta asennuksen aikana. Pakettivalikoima on melko laaja. Tarjolla on myös käyttäjien tekemiä ns PKGBUILDeja, jotka helpottavat omien pakettien tekemistä ja asentamista. Järjestelmän keveyttämiseksi ohjelmapakettien mukana tulevaa dokumentaatiota on karsittu, ja jakelusta puuttuvat [[info]]-sivut sekä <tt>/usr/share/doc</tt>.
*[http://www.archlinux.org/ Arch Linuxin kotisivu]
*[http://wiki.archlinux.org/ Arch Linux -wiki]
 
== Debian GNU/Linux ==
[[Debian GNU/Linux]] on käyttäjäyhteisön julkaisema, laaja ja vakauteen pyrkivä yleiskäyttöinen Linux-jakelu. Debianin tarjoama binäärinen [[paketinhallinta|pakettivalikoima]] on todennäköisesti Linux-maailman laajin. Debianin vakaus- ja avoimuusvaatimukset ovat erittäin tiukat, minkä johdosta ohjelmien versiot eivät aina ole aivan uusimpia. Toisaalta mahdollisesti säätämistä vaativia isompia päivityksiä ei tule kovinkaan usein. Asennus on melko helppo ja onnistuu myös graafisessa tilassa. Asennusmedioina on tarjolla laaja valikoima aina 21 cd:tä tai kolme dvd:tä sisältävästä versiosta minimaaliseen verkkoasennuslevyyn asti. Debianiin pohjautuu suuri määrä jakeluita, tunnetuimpia näistä ovat mm. [[Knoppix]], [[MEPIS]] ja [[Ubuntu]]. Itse Debianiin kuuluu suuri määrä erilaisia sivuprojekteja, kuten vaikkapa koulukäyttöön tarkoitettua versiota julkaiseva [[Skolelinux]]/DebianEdu.
*[http://www.debian.org Debianin kotisivu]
*[http://www.debian.org Debianin kotisivu]
*[http://wiki.debian.org/ Debianin wiki]
*[http://wiki.debian.org/ Debianin wiki]
*[http://www.linux-paja.org/ Suomenkielistä Debian-ohjeistusta]
*[http://www.linux-paja.org/ Suomenkielistä Debian-ohjeistusta]


=== [[Fedora]] ===
== Fedora ==
Fedora (ent. Fedora Core) on kaupallisesti kaikkein menestyneimmän Linux-jakelun, [[RHEL|Red Hat Enterprise Linuxin]] sisarjakelu. RHEL:n rinnalla Fedoraa pidetään kaupallisissa piireissä standardina, minkä vuoksi kaupalliset Linux-ohjelmat taataan yleensä toimivaksi juuri Fedoralla. Fedoraa jaellaan dvd:nä, verkkoasennuslevynä sekä [[Gnome]]- ja [[KDE]]-pohjaisina, asennusmahdollisuuden sisältävinä [[live-CD]]:inä. Mukana tulee paljolti ohjelmia, mukaanlukien [[Eclipse]]-java-kehitysympäristö sekä [[KDE]] ja [[GNOME]]-työpöydät (joista [[GNOME]] oletuksena). Fedoran asennus hoituu helposti graafisella [[Anaconda]]lla.
[[Fedora]] (ent. Fedora Core) on yhdysvaltalaisen [[Red Hat]]in julkaisema laaja, yleiskäyttöinen jakelu. Fedoran ohella Red Hat julkaisee myös [[Red Hat Enterprise Linux]] -nimistä kaupallista versiota, joka on hyvin suosittu varsinkin yritysmarkkinoilla. Fedoran asennus on graafinen ja helppo. Asennusvaihtoehtoina on tarjolla mm. laaja dvd-pohjainen versio, [[GNOME]]- ja [[KDE]]-pohjaiset asennettavat [[live-cd]]:t sekä pieni verkkoasennuslevy. [[Paketinhallinta]] on [[RPM]]-pohjainen ja pakettivalikoima laaja. Päivitystahti on melko nopea ja vakaisiin versioihin tulee tietoturvapäivitysten ohella rajoitetusti myös uusia ominaisuuksia.  


*[http://fedoraproject.org/ Fedoran kotisivu]
*[http://www.linux-paja.org/ Suomenkielistä Fedora-ohjeistusta]
*[http://www.linux-paja.org/ Suomenkielistä Fedora-ohjeistusta]


=== [[Gentoo]] ===
== Gentoo ==
Maineeltaan gurujen jakelupaketti. Asennusohjelma on vielä betavaiheessa ja asennus kestää pitkään sillä lähes kaikki käännetään lähdekoodista. Asennus tosin on melko helppo laadukasta suomenkielistä asennusohjetta seuraten, ja asennuksen aikana on mahdollisuus oppia paljon Linuxin perusteista. Aloittelijalle asennus kuitenkin luultavasti liian vaikea mikäli tuttavapiirissä ei ole osaavaa kaveria auttamaan asennuksessa. [[Paketinhallintajärjestelmä|Paketteja]] hallitsee [[Portage]], jonka pakettivalikoima on yksi laajimmista ja sisältää ohjelmista uusia versioita.<br>
Käyttäjäyhteisönsä julkaiseman [[Gentoo]]n keskeisimpänä ominaisuutena on [[lähdekoodi]]pohjainen [[Portage]]-[[paketinhallinta]], jossa asennettavat ohjelmistot käännetään asennuksen aikana lähdekoodista. Tämä mahdollistaa ohjelmistojen pitkälle menevän optimoinnin, mutta vie toisaalta normaalien binääripakettien asentamiseen verrattuna moninkertaisen ajan. Osasta ohjelmistoja on tosin tarjolla myös valmiiksi käännettyjä versioita, eikä [[OpenOffice.org]]in kaltaisia suuria ohjelmistoja välttämättä tarvitse kääntää itse. Gentoo sopii erityisen hyvin sellaisille, jotka haluavat syvällisemmin oppia tuntemaan Linux/Unix-järjestelmiä. Asennusmahdollisuuksia on lukuisa määrä graafisista binääripohjaisista [[live-cd]]:istä omatoimiseen verkkoasennukseen komentoriviltä.
*[http://www.gentoo.org Gentoon kotisivu]
*[http://www.gentoo.org Gentoon kotisivu]
*[http://www.gentoo.org/doc/fi/handbook/handbook-x86.xml Suomenkielinen asennusohje]
*[http://www.gentoo.org/doc/fi/handbook/handbook-x86.xml Suomenkielinen asennusohje]
*[http://www.gentoo-wiki.com Gentoo-wiki]
*[http://www.gentoo-wiki.com Gentoo-wiki]


=== [[Mandriva]] ===
== Mandriva ==
[[Mandriva]] (ent. Mandrake) on alunperin [[Red Hat Linux|Red Hat]]iin pohjautuva, erityisesti aloittelijoille suuntautunut jakelupaketti. Mandrivaa kehittää ranskalainen Mandriva S.A. -yritys, joka julkaisee Mandrivasta ilmaisten versioiden ohella maksullisia, kaupallisilla ohjelmistoilla ja tukipalveluilla varustettuja versioita. Asennus on graafinen ja helppo sekä järjestelmän graafiset asetustyökalut laajoja ja valtaosin suomennettuja. Ilmaisen version asennusvaihtoehtoina on tarjolla 3-4 cd:tä tai yhden dvd-levyn sisältävä vaihtoehto sekä [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjaiset asennettavat [[live-cd]]:t. Paketinhallinta on [[RPM]]-pohjainen ja pakettien automatisoituun asennukseen ([[urpmi]]) on tarjolla graafinen työkalu.


Mandriva on yksi suurimmista ja vanhimmista edelleen kehitettävistä jakeluista. Nimi Mandriva tosin on ollut vasta vuodesta 2005, kun aikaisemmat MandrakeLinux ja Conectiva yhdistivät voimavaransa. Mandriva on tunnettu helppokäyttöisyydestään joten se sopii aloittelijoille erinomaisesti. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä että edistyksellisempi käyttö olisi jotenkin estetty, vaan sillä voidaan hoitaa myös hyvinkin vaativia tehtäviä.
*[http://www.mandriva.com/ Mandrivan kotisivu]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]


Jakelusta on saatavilla paitsi ilmainen perusversio, myös erisuuruiseen kuukausi- tai vuosimaksuun perustuva [http://wwwnew.mandriva.com/community/users/club MandrivaClub], johon sisältyy lisäohjelmia ja -palveluita.
== openSUSE ==
 
[[openSUSE]] on alunperin Saksasta lähtöisin oleva, nykyisin yhdysvaltalaisen [[Novell]]in julkaisema yleiskäyttöinen jakelu. Vapaasti jaeltavan openSUSEn ohella Novell tarjoaa myös kaupallista SUSE Linux Enterprisea, joka on erityisesti yritysmarkkinoilla yksi suosituimmista kaupallisista Linux-versioista. openSUSEen sisältyy helppo graafinen asennusohjelma sekä viimeistelty [[KDE]]- tai [[GNOME]]-pohjainen työpöytä. Järjestelmänhallinta tapahtuu valikkopohjaisella (sekä [[GUI|graafinen]] että [[TUI|tekstipohjainen]] versio) [[YaST]]-työkalulla, joka on todennäköisesti Linux-maailman monipuolisin. Halutessaan järjestelmää voi toki säätää myös [[komentorivi]]n ja [[asetustiedosto]]jen kautta. Paketinhallinta on [[RPM]]-pohjainen ja ohjelmien automatisoitu asennus onnistuu joko YaSTin kautta tai komentoriviltä.
Paketinhallinta on vastaavanlainen kuin muissakin jakeluissa ja käyttää [[rpm]]-paketteja. Sitä voidaan käyttää joko komentorivipohjaisesti ([[URPMI]]), tai graafisen käyttöliittymän kautta.
*[http://www.opensuse.org/ openSUSEn kotisivu ja wiki]
 
*[http://opensuse.fi/ Suomalainen openSUSE-yhteisö]
*[http://www.mandriva-fi.org/foorumi Suomenkielinen Mandriva-foorumi]


=== [[SuSE]] / openSUSE ===
== Ubuntu ==
[[SuSE]] on nykyään kaupallinen jakelu, mutta siitä on tehty yhteisöpohjainen openSUSE. Asennus onnistuu täysin graafisesti. openSUSE:n mukana tulevalla YaST:illa onnistuu myös muu järjestelmän hallinta graafisesti, mikä monissa muissa jakeluissa vaatisi komentorivin käyttöä. Oletustyöpöydäksi valittavissa [[GNOME]] tai [[KDE]].
[[Ubuntu]] on brittiläisen [[Canonical]]-yrityksen julkaisema [[Debian]]-pohjainen, aloittelijoille suuntautunut jakelu. Pääasennusvaihtoehtoina on [[GNOME]]- (''Ubuntu''), [[KDE]]- (''Kubuntu'') ja [[Xfce]]-pohjaiset (''Xubuntu'') asennettavat [[live-cd]]:t. Tarjolla on lisäksi mm koulukäyttöön tarkoitettu [[Edubuntu]]. Asennusohjelma on pyritty tekemään mahdollisimman yksinkertaiseksi, eikä eri asetusvaihtoehtoja juuri kysellä. Työpöytä on viimeistelty ja yksinkertaisempaan järjestelmänhallintaan on tarjolla graafiset työkalut. Debian-pohjaisuuden ansiosta paketinhallinnan ohjelmavalikoima on laaja. Lisäksi erityisesti suljettujen ajurien ja multimediakoodekkien asennusta on helpotettu. Ubuntu ei juurikaan päivity versioiden välillä, vaan uusia ominaisuuksia saadakseen on yleensä päivitettävä jakelu uusimpaan versioon.
*[http://www.opensuse.org OpenSuSE]
*[http://opensuse.fi openSUSE.fi]


=== [[Ubuntu]] ===
Ubuntu on runsaasti suosiota saanut [[Debian]]-pohjainen jakelupaketti. Asennus on täysin graafinen ja koostuu vain muutamasta vaiheesta, ja perusohjelmat asentuvat suoraan. Käyttäjäyhteisö on laaja, joten apuakin löytyy. [[Ubuntu Suomi|Ubuntun suomalaisen käyttäjäyhteisön]] [http://www.ubuntu-fi.org kotisivuilta] saa apua myös suomeksi. Debianille tehdyt ohjeet ja paketit toimivat myös usein suoraan. Ubuntun voi [http://shipit.ubuntu.com tilata] myös täysin ilmaiseksi suoraan kotiin, mikäli ei satu omistamaan polttavaa CD-asemaa ja nopeaa nettiyhteyttä. Oletustyöpöytänä [[GNOME]], mutta [[KDE]] on mahdollista valita asentamalla [[Kubuntu]] (toki KDE löytyy myös paketinhallinnasta).<br>
*[http://www.ubuntu.com/ Ubuntun kotisivu]
*[http://www.ubuntu.com/ Ubuntun kotisivu]
*[http://www.ubuntu-fi.org/ Ubuntu Suomi] -sivusto ja [http://forum.ubuntu-fi.org/ keskustelualueet]
*[http://www.ubuntu-fi.org/ Suomalainen Ubuntu-yhteisö] ([[Ubuntu Suomi]])
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/ Ubuntu tutuksi] -wikikirja Wikikirjastossa
*[http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/ Ubuntu tutuksi] -wikikirja Wikikirjastossa
*[https://wiki.ubuntu.com/ Ubuntun wiki]
*[https://wiki.ubuntu.com/ Ubuntun wiki]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko