Apt

Linux.fista
Versio hetkellä 24. lokakuuta 2007 kello 12.38 – tehnyt LP (keskustelu | muokkaukset) (lisäystä ja korjausta paketiksi kääntämiseen; lisäohjeita versiosta toiseen päivittämiseen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aptitude on eräs apt:n käyttöliittymistä.

Apt eli Advanced Package Tool on Debian-projektin kehittämä työkalu Linux-käyttöjärjestelmän pakettienhallinnan helpottamiseen. Se huolehtii mm. asennettavien pakettien riippuvuussuhteista ja niiden päivittämisestä.

Vaikka apt onkin ensisijaisesti deb-paketteja käyttävien Debianin ja eri Debian-johdannaisten (mm. Ubuntu) paketinhallintatyökalu, on siitä APT-RPM-projektin toimesta kehitetty myös rpm-pohjaisilla jakeluilla (mm. Fedora) toimiva versio. Yleensä on kuitenkin suositeltavaa käyttää kunkin järjestelmän omaa virallista paketinhallintatyökalua, joka esimerkiksi Fedoran tapauksessa on yum.

Asetukset

Apt:n asetustiedostot ovat yleensä hakemistossa /etc/apt. Eniten käyttäjän huomiota vaatii tiedosto /etc/apt/sources.list, jossa listataan käytettävät pakettilähteet. Monissa jakeluissa on mahdollista käyttää epävirallisia pakettilähteitä joidenkin ohjelmien asentamiseen, ja tällöin uudet pakettilähteet lisätään tähän tiedostoon.

Lisäksi esimerkiksi Debianin voi päivittää uuteen versioon muuttamalla tiedostosta kaikki pakettilähteet viittaamaan uuteen jakeluversioon ja ajamalla päivityskomento.

Peruskäyttö

apt-get

Ohjelma asennetaan komennolla

apt-get install ohjelma

Tarvittaessa voidaan asentaa tietty versio ohjelmasta tai valita käytettävä pakettilähde

apt-get -t experimental install ohjelma=1.0

Asentaisi paketin "ohjelma" version 1.0 pakettilähteestä "experimental".

Pakettilista (eli tieto pakettilähteiden sisällöstä) päivitetään komennolla

apt-get update

Järjestelmään asennetut paketit päivitetään komennolla

apt-get upgrade

Tämä ei kuitenkaan suorita pävitysoperaatiota, jos se vaatisi joidenkin pakettien poistamista tai uusien asentamista. Täydellinen järjestelmän päivitys tehdäänkin komennolla

apt-get dist-upgrade

Nykyään järjestelmän päivitys versiosta toiseen suositellaan tehtäväksi ohjelmalla aptitude, joka osaa ratkaista päivityksissä syntyviä ristiriitoja paremmin kuin apt-get. Ennen järjestelmän päivitystä uuteen versioon kannattaa lukea päivitysohjeet: päivitys vaatii usein erikoisjärjestelyjä, kuten tiettyjen pakettien päivittämisen ennen muita.

Paketti voidaan poistaa kahdella eri tavalla; ensimmäinen tapa ei poista ohjelman asetustiedostoja:

apt-get remove ohjelma

Sen sijaan ohjelma asetustiedostoineen poistetaan komennolla

apt-get --purge remove paketti

Huomaa, että kumpikaan edellä mainituista tavoista ei poista ohjelman mukana asentuneita riippuvuuksia!

Apt osaa hakea myös pakettien lähdekoodit pakettivarastosta komennolla

apt-get source paketti

Muista poiketen tämä toimenpide ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia

Lähdekoodin voi samalla kääntää deb-paketiksi, jota ennen myös kääntämiseen tarvittavat paketit pitää asentaa, ja tuloksena syntyneen paketin voi asentaa normaaliin tapaan dpkg:lla

apt-get build-dep paketti
apt-get --compile source paketti
dpkg -i paketti_versio.deb

apt-cache

apt-cache ei vaadi pääkäyttäjän oikeuksia.

Paketteja voi etsiä komennolla

apt-cache search hakusana

Joka etsii pakettien nimistä ja kuvauksista hakusanaa hakusana. Hakusana voi olla myös säännöllinen lauseke (regular expression). Käytettäessä valitsinta --names-only, apt etsii vai pakettien nimistä.

Tietystä paketista nähdään tarkat tiedot (mm. riippuvuudet ja pitkä kuvaus) komennolla

apt-cache show paketti

apt-file

apt-file on työkalu tiedostojen etsimiseksi paketeista. Se ei aina ole oletuksena asennettuna apt:tä käyttäviin jakelupaketteihin. Jos se ei ole asennettuna, se löytyy yleensä apt-file-nimisestä paketista:

apt-get install apt-file

apt-file etsii tietoja tietokannasta, joten heti asennusken jälkeen ja välillä muulloinkin on tietokanta päivitettävä komennolla

apt-file update

Yksittäistä tiedostoa voi etsiä komennolla

apt-file search tiedosto

Ja tietyn paketin tiedostot saa listattua komennolla

apt-file list paketti

Käyttöliittymiä

Apt-get -komennon sijaan voit myös käyttää aptitude-ohjelmaa, jota voi käyttää täsmälleen samalla tavalla (aptitude update, aptitude install, jne.). Aptitude ratkoo pakettien riippuvuussuhteita hiukan eri tavalla kuin apt-get (se asentaa myös suositellut paketit), ja siitä löytyy myös ncursesilla toteutettu käyttöliittymä, joka tulee esille kun aptitude käynnistää ilman komentoparametriä (kuten install). Muita apt:n käyttöä helpottavia työkaluja ovat dselect, Kynaptic ja Synaptic.

Katso myös