Huawei E220/E270

Linux.fista
Versio hetkellä 23. joulukuuta 2007 kello 03.21 – tehnyt 82.130.13.150 (keskustelu) (→‎Viimeistely)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä sivu käsittelee Huawei E220/E270 USB-liitäntäisen 3G-kännykän/modeemin asennusta. Tätä tuotetta myy Saunalahti DataPaketti-liittymiensä mukana ja DNA:lta saa käsittääkseni samaa laitetta Mokkula-nimisenä. Itse päädyin tuohon E270-malliin, jotta on päivitysvaraa tulevaisuudessa, jos sattuisikin haluamaan nopeampaa. Itse liittymähän kustantaa 10 €/kk, joskin luultavasti taas nälkä kasvaa syödessä ja on pakko vaihtaa nopeampaan ja silloin paremmasta modeemista on hyötyä.

Laite näkyy USB:n yli samaan aikaan kolmena laitteena: CD-asemana (jolta löytyvät laitteen Windows-driverit) ja kahtena USB-sarjaporttiadapterina. Ensimmäinen USB-sarjaporttiadapteri (/dev/ttyUSB0) toimii perinteisen modeemin tai rfcomm:lla liitetyn kännykän tapaan, eli sillä voidaan "soittaa" ja yhdistää nettiin. Toinen sarjaportti-interface (ttyUSB1) taasen mahdollistaa laitteen monitoroinnin ja ohjaamisen myös nettiyhteyden ollessa käynnissä.

Asennus

Asennus on varsin suoraviivainen operaatio. Tarvitset 2.6.20 tai uudemman kernelin (itse käytän 2.6.23.12:a). Valitse kernelin configista USB-sarjaporttiadapterien tuki ja tämän alta USB GSM/CDMA -tuki. Muita sarjaporttiadapteraja, kuten Generic serial converter, ei tarvita. Mikäli kernelisi käyttää moduuleja, on halutun moduulin nimi "option". Driveripuoli onkin tämän jälkeen kunnossa ja /dev/ttyUSB0:n tulisi ilmestyä näkyviin, kun kytket modeemin USB:hen (tosin ainakin omalla koneellani tässä on 60 sekunnin viive).

En tiedä miten laitteelle saisi kerrottua SIM-kortin PIN-koodin, joten koodin kysely on poistettava käytöstä. Käytä SIM-korttia normaalissa kännykässä ja käy turva-asetuksista poistamassa PIN-koodin kysely käytöstä. Sammuta puhelin ja laita SIM-kortti takaisin modeemiin ja kytke modeemi koneeseen. Alkuun laitteessa pitäisi välähtää vihreä ledi kahdesti kolmen sekunnin välein. Hetken päästä - jos kaikki meni hyvin - pitäisi laitteen päästä verkkoon, jolloin ledi välähtää vain kerran per sykli. Jos PIN-koodin kysely on käytössä, jää laite pysyvästi tuohon tuplavilkkumoodiin.

Helpoin tapa muodostaa PPP-yhteys modeemilla on käyttää wvdial-nimistä softaa. Asenna se oman distrosi paketinhallinnasta ja tee sille seuraavanlainen conffitiedosto /etc/wvdial.conf:

 [Dialer defaults]
 Modem = /dev/ttyUSB0
 Phone = *99***1#
 Stupid Mode = 1
 Username = " "
 Password = " "

Stupid mode saa wvdialin käynnistämään PPP:n heti kun yhteys on muodostettu, ilman loginia. Usernamea ja passua ei käytetä, mutta wvdial vaatii silti niiden määrittelyn. Samat asetukset muuten toimivat myös rfcomm:lla tavallisen kännykän kanssa tehtävillä yhteyksillä, ainakin kun lisää rivin Init = AT+CGDCONT=1,"IP","internet.saunalahti". Huawein modeemin kanssa tätä ei kuitenkaan näyttäisi tarvitsevan.

Nyt voit ottaa yhteyden komennolla wvdial. Jos kaikki meni hyvin, loistaa modeemin ledi yhtäjaksoisesti ja yhteydet toimivat.

Laitteen tilasta kertova LED

  • Vihreä tuplavilkku: modeemi ei ole vielä saanut yhteyttä verkkoon
  • Yksittäinen vilkku: modeemi on verkossa, mutta tietokone ei käytä nettiyhteyttä
  • Jatkuvasti päällä: nettiyhteys käytössä

Lisäksi väri kertoo nopeuden:

  • Vihreä: GPRS/EDGE (max. 236 kbit/s, ping 600 ms tai enemmän, en tosin testannut tällä modeemilla)
  • Sininen: CDMA (nk. normaali 3G, max. 384 kbit/s, ping 300+ ms)
  • Syaani: HSDPA (nopea 3G, max. 7.2 Mbit/s imurointi ja 2 Mbit/s uppi, ping ~100 ms)

Laite näyttäisi automaattisesti vaihtavan CDMA:lle aina, kun dataa ei liiku lainkaan. Jo hyvinkin pieni dataliikenne kuitenkin aiheuttaa vaihdoksen HSDPA-moodiin ja valitettavasti moodin vaihdosta aiheutuu lyhyt pätkäisy. Kuitenkin jo pingin jättäminen taustalle pyörimään riittää pitämään modeemin pysyvästi HSDPA-moodissa.

Viimeistely

Ainakin liikkuvassa käytössä olisi toivottavaa, että modeemi ottaisi yhteyden automaattisesti, kun laite kytketään USB:n perään. Tämä onnistuu onneksi udevin avulla hyvin helposti. Luo tiedosto /etc/udev/rules.d/99-wvdial.rules:

 ACTION=="add", KERNEL=="ttyUSB0", RUN="/bin/sh -c wvdial&>/var/log/wvdial&"

Tämä udev-sääntö testaa (huomaa vertailuoperaattori ==) että ACTION on "add" (uusi laite lisätty) ja että kernelin laitteesta käyttämä nimi on "ttyUSB0". Tällöin asetetaan (huomaa sijoitusoperaattori =) ajettavaksi ohjelmaksi wvdial (shellin välityksellä).

Jos koneellasi on inotify käytössä (yleensä on), huomaa udev uuden tiedoston automaattisesti. Jos ei, anna komento udevadm control --reload_rules. Modeemi pitää joka tapauksessa repiä irti ja kytkeä takaisin, jotta lisätty sääntö aktivoituu. Yhteyden katkaisu onnistuu siististi repimällä laite irti USB:stä.

Laitteen kytkemisen jälkeen valitettavasti kuluu aina tuo 60 sekuntia ennen kuin sitä voi käyttää. Näyttäisi olevan ihan modeemin oma ominaisuus, sillä lsusb:llä katsoessa se näkyy alkuun ainoastaan CD-asemana ja vasta minuutin jälkeen ilmestyvät kaksi muutakin laitetta. Ilmeisesti tällaista purkkaa tarvitaan, jotta Windows suostuisi ottamaan CD-aseman käyttöön, eikä hämääntyisi liian monimutkaisesta USB-laitteesta.

Puhelut ja tekstiviestit

Tulevaan puheluun voi vastata antamalla modeemille komennon ATA (esim. minicomilla) ja soittaminen onnistuu komennolla ATD<puhelinnumero>, aivan kuten analogisilla modeemeilla aikoinaan, mutta en ole keksinyt miten ääntä saa ulos tai sisään - vastapuoli kuulee pelkkää hiljaisuutta. Tekstiviesteistä ei tule minkäänlaista merkkiä, pitääköhän niitä erityisesti pollata tekstiviestikeskuksesta tms?

Linkit