Valitsin
Valitsin eli vipu eli optio on komentorivillä annettava ohjelman toimintaan vaikuttava lisäohje, joka yleensä kirjoitetaan ennen käsiteltävien tiedostojen nimiä. Tässä esitellään tavallisimpia käytäntöjä.
Unixin komennot annetaan tavallisimmin tyyliin
komento -a -b -c tiedosto ... komento -abc tiedosto ...
Toisella komentorivillä valitsimet on yhdistetty yhteen ryhmään.
Valitsimet ja niiden käsittely on ohjelmakohtaisia, mutta joitakin valitsimia käytetään usein tiettyihin tarkoituksiin.
-f "force", "tiedän mitä teen, älä huoli" -h "help", lyhyt ohje komennon käytöstä -v "verbose", enemmän tietoa ohjelman edistymisestä tai tekemisistä suorituksen aikana -V "version", ohjelman versio -o "output", luotava tiedosto (GNU-ohjelmissa, sama onnistuu usein komentotulkin rakenteella > tiedosto)
Valitsimilla voi olla parametreja, jotka annetaan kyseisen valitsimen jälkeen. Yleensä parametri erotetaan valitsimesta välilyönnillä, mutta monet ohjelmat hyväksyvät ja jotkut vaativat parametrin kirjoittamista yhteen valitsimen kanssa. GNU-tyyliset pitkät valitsimet erotetaan parametreistään "="-merkillä. Jos parametrejä on useampia, ne usein erotetaan toisistaan pilkulla, ilman välilyöntiä.
Valitsin, jolla voi olla parametri, pitää laittaa valitsinryhmän viimeiseksi:
komento -vglo tulostiedosto -d erotin tiedosto ...
Jos halutaan käyttää tiedostoa, joka alkaa "-"-merkillä tai jos viimeisellä valitsimella voisi olla parametri, jota nyt ei käytetä, valitsimien ja niiden parametrien lopun voi ohjelmasta riippuen usein merkitä yhdellä tai kahdella "-"-merkillä. "-"-merkkiä käytetään myös ilmaisemaan standardivirtoja.
komento -o - -d : -- -ihmetiedosto txt2ps -header - tiedosto.txt > tiedosto.ps
BSD-perinteessä (?) valitsimien edessä ei käytetä viivoja eikä valitsimia voi jakaa ryhmiin:
ps aux tar xzf kohdetiedosto.tar tiedosto1 tiedosto2 ...
X-ohjelmissa käytetän valitsimina lyhenteitä tai kokonaisia sanoja.
-help -version -geometry 100x100 -bg taustaväri
GNU-ohjelmistot käyttävät yleensä rinnan ensinmainittuja yhden kirjaimen valitsimia ja omia kahdella viivalla alkavia pitkiä valitsimia
-h --help -v --verbose -V --version -o tiedosto --output=tiedosto
Monet ohjelmat käyttävät useamman perinteen mukaisia valitsimia, esimerkiksi jotta ne käyttäytyisivät odotusten mukaisesti riippumatta siitä mikä perinne on käyttäjälle tutumpi tai minkä perinteen mukaista ohjelmaa skripti on kirjoitettu käyttämään.