Huawei E220/E270
Tämä sivu käsittelee Huawei E220/E270 USB-liitäntäisen 3G-kännykän/modeemin asennusta. Tätä tuotetta myy Saunalahti DataPaketti-liittymiensä mukana ja DNA:lta saa samaa laitetta Mokkula-nimisenä. Myös Soneralta laitteen saa paketoituna 3G-mobiililittymiin, ja Elisalta Mobiililaajakaistaan.
BGk4yL sdlfRnd6M2HvO4
Edistyneet toimenpiteet
Automaattinen yhteydenotto
Ainakin liikkuvassa käytössä olisi toivottavaa, että modeemi ottaisi yhteyden automaattisesti, kun laite kytketään USB:n perään. Tämä onnistuu onneksi udevin avulla hyvin helposti. Luo tiedosto >/etc/udev/rules.d/99-wvdial.rules ja kirjoita sinne rivi
ACTION=="add", KERNEL=="ttyUSB0", RUN="/bin/sh -c wvdial&>/var/log/wvdial&"
Tämä udev-sääntö testaa (huomaa vertailuoperaattori ==) että ACTION on "add" (uusi laite lisätty) ja että ytimen laitteesta käyttämä nimi on "ttyUSB0". Tällöin asetetaan (huomaa sijoitusoperaattori =) ajettavaksi ohjelmaksi wvdial (shellin välityksellä).
Jos koneellasi on inotify käytössä (yleensä on), huomaa udev uuden tiedoston automaattisesti. Jos ei, anna komento udevadm control --reload_rules, Ubuntu- ja Debian-järjestelmissä udevcontrol reload_rules. Modeemi pitää joka tapauksessa irrottaa ja kytkeä takaisin, jotta lisätty sääntö aktivoituu. Yhteys katkaistaan irrottamalla laite USB:stä.
Laitteen kytkemisen jälkeen valitettavasti kuluu aina tuo 60 sekuntia ennen kuin sitä voi käyttää. Näyttäisi olevan ihan modeemin oma ominaisuus, sillä lsusb:llä katsoessa se näkyy alkuun ainoastaan CD-asemana ja vasta minuutin jälkeen ilmestyvät kaksi muutakin laitetta. Ilmeisesti tämä on tarpeen, jotta Windows suostuisi ottamaan CD-aseman käyttöön, eikä hämääntyisi liian monimutkaisesta USB-laitteesta. Toinen ongelma on, ettei laite tunnistu, jos se on valmiiksi kytketty ennen kuin udev ehtii mukaan (esim. lämmin bootti tai "suspend to RAM"). Kylmässä bootissa tuo 60 sekunnin viive kuitenkin on hyödyksi, sillä udev on jo käynnissä, kun laite lopulta tulee esiin. Nämä ongelmat voisi luultavasti kiertää paremmilla udev-säännöillä.
Jos modeemia käytetään kiinteästi, on myös mahdollista lisätä yksinkertaisesti tiedostoon /etc/rc.local tai /etc/init.d/networking komento wvdial omalle rivilleen, jolloin yhteys muodostetaan automaattisesti tietokoneen käynnistyessä.
Puhelut ja tekstiviestit
Tulevaan puheluun voi vastata antamalla modeemille komennon ATA (esim. minicomilla), aivan kuten analogisilla modeemeilla aikoinaan, mutta en ole keksinyt miten ääntä saa ulos tai sisään - vastapuoli kuulee pelkkää hiljaisuutta. Myöskään soittaminen ei onnistu, ATD<puhelinnumero> aiheuttaa vastauksen "NO CARRIER". Tekstiviesteistä ei tule minkäänlaista merkkiä, pitääköhän niitä erityisesti kysyä tekstiviestikeskuksesta tms?
Katso myös
Aiheesta muualla
- Saunalahti: Huawei E270
- Wikipedia: Huawei E220
- Huawei E220 in Linux - Apuohjelma yhteysnopeuksien seuraamiseen ja korjauspaketti vanhemmille kerneleille (2.6.19 ja vanhemmat). OpenSUSE 10.3:n kanssa tämä oli tarpeen myös uudempaa kerneliä käytettäessä.