Käyttäjä:Ordyh/Sandbox

Linux.fista
Versio hetkellä 12. helmikuuta 2009 kello 17.16 – tehnyt Ordyh (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: '''Pistoke''' (engl. '''''socket''''') on UNIX-järjestelmissä keskeinen tietoliikenneyhteyttä kuvaava ohjelmointirajapinta. Teknisemmin ilmaistuna pistoke on käyttöjärjestel...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pistoke (engl. socket) on UNIX-järjestelmissä keskeinen tietoliikenneyhteyttä kuvaava ohjelmointirajapinta. Teknisemmin ilmaistuna pistoke on käyttöjärjestelmän TCP/IP-toteutuksen tarjoama abstraktio. Jokaista UNIX-järjestelmästä Internettiin kulkevaa TCP- ja UDP-yhteyttä vastaa yksi pistoke käyttöjärjestelmän muistissa. Pistokkeeseen kulkeva verkkoliikenne ohjataan pistokkeen avanneelle prosessille.

Historiaa

Pistokkeisiin perustuva kommunikointirajapinta on alunperin kehitetty Berkeley Source Distribution eli BSD UNIX-järjestelmille, ja julkaistu BSD-lisenssin alaisuudessa 4.2BSD:n yhteydessä vuonna 1983. Tämän takia toteutus tunnetaan yleisesti nimellä Berkeley Sockets. Myöhemmin mm. Microsoftin Windows järjeslmiin kopoitiin tämä toteutus, ja tämän vuoksi verkko-ohjelmien ohjelmointi kaikissa UNIX- ja Windows-järjestelmissä on hyvin samanlaista. Myöhemmin Windows . Linux käyttää omaa, täysin? identtistä Berkeley Sockets -kloonia, joka on uudelleenkirjoitettu GPL-lisenssin alaisuuteen.