Isäntänimi
- Hostname ohjaa tälle sivulle Tämä artikkeli käsittelee käsitettä isäntänimi (engl. hostname). Hostname on myös komentorivikomento josta kerrotaan artikkelissa hostname (komento)
Jokaisella Linux-järjestelmällä on isäntänimi (engl. hostname). Isäntänimi on koneen "lempinimi", jolla se tunnistaa itsensä esimerkiksi verkossa ja lokitiedostoissa. Internetissä koneen isäntänimi ja hierarkisen DNS-nimen ensimmäinen osa on yleensä sama, mutta ei välttämättä (esimerkiksi harvoin silloin, kun DNS-nimi määräytyy kulloinkin käytössä olevan IP-osoitteen mukaan). Koneen isäntänimi päätetään yleensä jakeluversion asennuksen aikana. Isäntänimeä voi asennuksen jälkeen muuttaa komennolla hostname. Jotta nimenmuutos pysyisi voimassa myös uudelleenkäynnistysten välillä, on uusi nimi kirjoitettava tiedostoon /etc/hostname. Lisäksi nimi saattaa esiintyä eri palvelinohjelmien asetustiedostoissa.
Tiedostossa /etc/hosts on lista koneen tuntemista muunnoksista paikallisista isäntänimistä ja DNS-nimistä IP-osoitteiksi (ja päinvastoin). Sitä voi käyttää myös ohittamaan verkon (esim. Internetin) oman osoitteenhakumekanismin (ks. DNS), sillä paikallinen luettelo tunnetuista isäntänimistä on yleensä ensisijainen suhteessa nimipalvelimelta saataviin tietoihin. Ensisijaisuus määritellään tiedoston /etc/nsswitch.conf hosts-rivillä. host- ja nslookup-komennot käyttävät DNS:ää riippumatta nsswitch-määrittelyistä.
Myös esimerkiksi Windowsin SMB/CIFS-protokollalla (katso myös Samba) on oma isäntänimimäärittelynsä.