MediaWiki

Linux.fista
Versio hetkellä 6. joulukuuta 2018 kello 23.39 – tehnyt Foliohattu (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MediaWiki

Käyttöliittymä www
Lisenssi GPL
Kotisivu mediawiki.org

MediaWiki on wiki-sivustojen eli kenen tahansa käyttäjän muokattavissa olevien sivustojen luomiseen tarkoitettu ohjelmisto. Se on tunnetuin wiki-tyyppinen ohjelmisto ja sitä käyttävät mm. Wikipedia ja sen sisarhankkeet. Myös Linux.fi on toteutettu MediaWikillä.

Käyttöönotto

MediaWiki on toteutettu PHP-ohjelmointikielellä, joten se on asennettava www-palvelimelle. Asennus on mahdollista joko useimpien jakeluiden paketinhallinnasta (katso lisätietoja artikkelista Ohjelmien asentaminen) tai lataamalla ohjelman kotisivuilta asennuspaketti ja purkamalla se sellaiseen hakemistoon, joka on näkyvissä ulkomaailmaan www-palvelimen välityksellä. Tämän jälkeen siirrytään selaimella tähän hakemistoon ja selataan asennusvelho läpi.

Www-palvelimena käytetään yleensä Apachea. MediaWiki vaatii myös PHP-tulkin PHP:n versiolle 5 ja MySQL-, PostgreSQL tai SQLite-tietokannan.

Tarkemmat asennusohjeet eri jakeluille löytyvät ohjelman kotisivuilta. Kannattaa myös tarkistaa jos oman jakelun ohjeissa on MediaWikiin liittyviä ohjeita.

Asennuksen jälkeen MediaWikin asetuksia voi säätää muokkaamalla asennushakemistossa olevaa tiedostoa LocalSettings.php.

Lisäosat

MediaWikin toiminnallisuutta on mahdollisuus laajentaa monilla lisäosilla. Lisäosia löytyy MediaWikin kotisivuilta ja niiden asennus on yleensä yksinkertaista. Lisäosa puretaan MediaWikin asennushakemistosta löytyvään extensions-alihakemistoon ja tämän jälkeen LocalSettings.php-tiedostoon lisätään rivi

MediaWiki 1.25-edeltävissä:

require_once("$IP/extensions/Lisäosa/Lisäosa.php

uudemmissa voidaan käyttää:

wfLoadExtension( 'Lisäosa' );

Tarkista kuitenkin aina lisäosan ohjeista, miten asennus tapahtuu.

Roskaamisen torjunta

MediaWiki sisältää ja siihen on mahdollista lisäosilla asentaa monia työkaluja, joilla voidaan estää mainosbottien suorittamaa roskaamista. Näistä kerrotaan tarkemmin artikkelissa Roskaamisen torjunta MediaWikissä.