Muokataan sivua Cpio

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
Komentoriviohjelma <tt>cpio</tt> on [[tiedosto|tiedostojen]] arkistointityökalu. Ohjelman nimi tulee sanoista '''C'''o'''p'''y '''I'''n '''O'''ut. <tt>Cpio</tt> käyttää omaa arkistoformaattia; arkistojen tiedostopääte on tyypillisesti <tt>.cpio</tt>. <tt>Cpio</tt>-ohjelma pystyy kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muitakin kuin omaa tiedostoformaattia, esimerkiksi <tt>tar</tt>-arkistoja.
'''cpio''' komentoriviohjelma on [[tiedosto|tiedostojen]] arkistointityökalu. Ohjelman nimi tulee sanoista '''C'''o'''p'''y '''I'''n '''O'''ut. <tt>Cpio</tt> käyttää omaa arkistoformaattia; arkistojen tiedostopääte on tyypillisesti <tt>.cpio</tt>. <tt>Cpio</tt>-ohjelma pystyy kuitenkin lukemaan ja kirjoittamaan muitakin kuin omaa tiedostoformaattia, esimerkiksi <tt>tar</tt>-arkistoja.


<tt>Cpio</tt> ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin [[tar]]-ohjelma, mikä saattaa johtua cpio-ohjelman käyttötavasta, joka poikkeaa hieman muiden arkistointiohjelmien käyttötavasta. <tt>Cpio</tt>:lla on kuitenkin joitakin vahvuuksia verrattuna esimerkiksi <tt>tar</tt>-ohjelmaan. [[RPM]]-paketeissa tiedostot säilytetään <tt>cpio</tt>-arkistossa.
<tt>Cpio</tt> ei ole saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin [[tar]]-ohjelma, mikä saattaa johtua cpio-ohjelman käyttötavasta, joka poikkeaa hieman muiden arkistointiohjelmien käyttötavasta. <tt>Cpio</tt>:lla on kuitenkin joitakin vahvuuksia verrattuna esimerkiksi <tt>tar</tt>-ohjelmaan.


==Käyttö==
==Käyttö==
Rivi 14: Rivi 13:
===Arkiston luonti===
===Arkiston luonti===


Arkisto luodaan [[valitsin|valitsimella]] <tt>-o</tt> (Copy-out). Komento
Arkisto luodaan <tt>-o</tt>-optiolla (Copy-out). Komento


  find proj1 | cpio -o > proj1.cpio
  find proj1 | cpio -o > proj1.cpio


luo arkistotiedoston, johon on talletettu koko <tt>proj1</tt>-alihakemiston sisältö. <tt>Cpio</tt>-ohjelma tulostaa arkiston sisällön [[Syötevirta|standard outputiin]]. Jos arkiston haluaa tallentaa tiedostoon, pitää käyttää [[Komentotulkki|komentotulkin]] tiedostoonohjausmerkkiä >, tai vaihtoehtoisesti käyttää <tt>cpio</tt>-ohjelman <tt>-F</tt>-valitsinta. '''Huom!''' Luotavan arkistotiedoston ei ole hyvä sijaita arkistoitavan alihakemiston sisällä, sillä muuten lopputulos on ennalta arvaamaton, koska <tt>find</tt>-ohjelma löytää myös arkistotiedoston ja antaa sen syötteeksi <tt>cpio</tt>-ohjelmalle. Jos nykyisen hakemiston "<tt>.</tt>" sisällöstä halutaan luoda <tt>cpio</tt>-arkisto, sen voi tehdä esimerkiksi näin:
luo arkistotiedoston, johon on talletettu koko <tt>proj1</tt>-alihakemiston sisältö. <tt>Cpio</tt>-ohjelma tulostaa arkiston sisällön [[Syötevirta|standard outputiin]]. Jos arkiston haluaa tallentaa tiedostoon, pitää käyttää [[Komentotulkki|komentotulkin]] tiedostoonohjausmerkkiä >, tai vaihtoehtoisesti käyttää <tt>cpio</tt>-ohjelman <tt>-F</tt>-optiota. '''Huom!''' Luotavan arkistotiedoston ei ole hyvä sijaita arkistoitavan alihakemiston sisällä, sillä muuten lopputulos on ennalta arvaamaton, koska <tt>find</tt>-ohjelma löytää myös arkistotiedoston ja antaa sen syötteeksi <tt>cpio</tt>-ohjelmalle. Jos nykyisen hakemiston "<tt>.</tt>" sisällöstä halutaan luoda <tt>cpio</tt>-arkisto, sen voi tehdä esimerkiksi näin:


  find . | cpio -o > ../proj1.cpio
  find . | cpio -o > ../proj1.cpio
Rivi 32: Rivi 31:
===Arkiston purku===
===Arkiston purku===


<tt>Cpio</tt>-arkisto puretaan <tt>-i</tt>-valitsimella (Copy-in). Lisäksi kannattaa käyttää <tt>-d</tt>-valitsinta, joka tarvittaessa luo alihakemistot, joihin tiedostot tallennetaan.
<tt>Cpio</tt>-arkisto puretaan <tt>-i</tt>-optiolla (Copy-in). Lisäksi kannattaa käyttää <tt>-d</tt>-optiota, joka tarvittaessa luo alihakemistot, joihin tiedostot tallennetaan.


  cpio -id < proj1.cpio
  cpio -id < proj1.cpio


Ohjelma lukee arkiston oletusarvoisesti standard inputista, mutta arkistotiedosto voidaan myös ilmoittaa <tt>-F</tt>-valitsimella.
Ohjelma lukee arkiston oletusarvoisesti standard inputista, mutta arkistotiedosto voidaan myös ilmoittaa <tt>-F</tt>-optiolla.


Standard inputin ja standard outputin käyttö syöttö- ja tulostuskanavana mahdollistaa arkistojen joustavan käsittelyn. Arkisto voidaan esimerkiksi lähettää datavirtana ssh-yhteyden yli toiseen koneeseen, jossa se puretaan:
Standard inputin ja standard outputin käyttö syöttö- ja tulostuskanavana mahdollistaa arkistojen joustavan käsittelyn. Arkisto voidaan esimerkiksi lähettää datavirtana ssh-yhteyden yli toiseen koneeseen, jossa se puretaan:


  cat proj1.cpio | ssh hemmo@kone 'cpio -id'
  cat proj1.cpio | ssh hemmo@kone 'cpio -id'
====RPM-tiedoston purku====
[[RPM]]-paketteja voi purkaa <tt>cpio</tt>:lla, kunhan ensin <tt>[[rpm2cpio]]</tt>-ohjelmalla erotetaan cpio-arkisto .rpm-tiedostosta:
rpm2cpio paketti.rpm | cpio -idmv
Valitsin <tt>-m</tt> säilyttää tiedostojen muokkausajat RPM-arkiston mukaisina ja valitsin <tt>-v</tt> tulostaa kaikki puretut tiedostonimet.


===Copy-pass===
===Copy-pass===
Rivi 57: Rivi 49:
===Arkiston selaus===
===Arkiston selaus===


<tt>cpio</tt>-arkiston sisällä olevien tiedostojen ja hakemistojen nimet saa tulostettua <tt>-t</tt>-valitsimella:
<tt>cpio</tt>-arkiston sisällä olevien tiedostojen ja hakemistojen nimet saa tulostettua <tt>-t</tt>-optiolla:


  cpio -t < proj1.cpio
  cpio -t < proj1.cpio
Rivi 63: Rivi 55:
==Lisätietoja==
==Lisätietoja==


*<code>man cpio</code>
*man cpio
*<code>info cpio</code>
*info cpio
 
==Katso myös==
[[Tar]]
 


{{Pakkausohjelmat}}
[[Luokka:Pakkausohjelmat]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet:

Noudettu kohteesta ”https://www.linux.fi/wiki/Cpio