Digi-tv

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 1. elokuuta 2007 kello 15.42 – tehnyt 192.100.116.143 (keskustelu)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Digi-tv-sovittimen käyttöön tarvitset sopivan ajurin, nipun ohjelmia joilla voit säätää sovittimen oikealle kanavalle sekä mediasoittimen joka osaa toistaa sovittimen lähettämää videodataa. Jokin sopiva mediasoitin ja koodekit ovat saatavilla useimpiin jakeluihin, digi-tv-kortin ohjausohjelmistot taas sisältyvät esimerkiksi Fedorassa pakettiin dvb-apps ja Debianissa/Ubuntussa pakettiin dvb-utils.

Kanavan valinta ja virittäminen

Periaatteessa voisit käskyttää digi-tv-sovittimen oikealle kanavalle vain käskemällä sen oikealle taajuudelle. Koska harva tuntee taajuuksia ulkoa tai jaksaa kirjoittaa koko taajuutta aina kanavaa vaihtaessa, kannattaa digi-tv-sovitinta ensin käskeä skannaamaan yleisimmät taajuudet ja tekemään tiedoston, jossa on näkyvät kanavat taajuuksineen. Yleensä tiedoston nimeksi annetaan channels.conf.

Ensin kannattaa tarkistaa, onko /usr/share/dvb-apps -hakemiston alihakemistoissa tiedostoa jossa olisi oletuskanavia. Aja sitten

scandvb /usr/share/dvb-apps/ntsc/finnish

tai vastaava komento, parametrinä löytämäsi tiedosto. Jos et saa listausta tv-kanavista, katso ytimen viestien (dmesg) ja moduulien (lsmod) listauksista onko sovitinta ylipäänsä tunnistettu. Mikäli löydät näistä tulosteista digi-tv-sovitinta kuvaavia rivejä, tarkista antennijohdot, kuuluvuudet jne.

Jos sait tv-kanavalistauksen, aja komento uudelleen ja kopioi tuloste esimerkiksi tiedostoon channels.conf, jonka voit sijoittaa vaikkapa piilohakemistoon .azap kotihakemistosi alle:

cd ~
mkdir .azap
scandvb /usr/share/dvb-apps/ntsc/finnish > .azap/channels.conf

Komennolla

dvbtraffic

voit tarkkailla sovittimen dataliikennettä.

Sovittimen lähettämään MPEG2-videokuvaan pääsee yleensä käsiksi laitetiedoston /dev/video (tai /dev/video0, /dev/video1/ jne.) kautta.

Toimivia sovittimia

 • Terratec Cinergy T2 -USB-sovitin on havaittu toimivaksi seuraavilla yhdistelmillä Kaffeine - Suse 10.0, Kaffeine - ubuntu 7.04.
 • Terratec Cinergy 1200-C toimii ajurilla budget-av, joka löytyy uusimmista kernelin versioista. Testattu Gentoossa, Susessa, Mandrivassa, Debian 4.0:ssa, Ubuntussa, KnoppMyth:ssa ja Fedora Coressa. Huom! Kortista on ilmestynyt uusi versio, jolle pitää itse kääntää Linux-tuki kokeellisesta ajurista. Ks. http://www.cs.helsinki.fi/u/aulaskar/digi/terratec_cinergy_1200_dvb-c.html ja http://linuxtv.org/wiki/index.php/DVB-C_PCI_Cards Huom2! v4l-dvb on kehittynyt sen verran, että nykyään riittää kun hakee sorsapuun, kääntää ja installoi sen edellä olevan ohjeen mukaan. Patchaamista ei enää tarvitse.
 • Terratec Cinergy 1200-T toimii, Mandriva 2006, vaatii kuitenkin get_dvb_firmware skriptin ja hotplug-hakemistoon asennuksen.
 • TwinhanDTV Alpha DigiTV-viritin USB on toiminut ainakin Fedora Core 4:n ja mythtv 0.19:n kanssa. Vaatii erikseen ladattavan firmware-koodin. Mukana tuleva kaukosäädinkin toimii.
  Varoitus! Markkinoille on tullut laitteita uudemmalla piirisarjalla, joka ei vielä ole tuettu Linuxissa.
 • TwinhanDTV USB-Ter (USB1.1!) toimii, mutta vaatii http://www.linuxtv.org/downloads/firmware/dvb-usb-dibusb-5.0.0.11.fw kopioimisen hotplug kansioon. Mepis 6 toimi suoraan, Suse 10.2 vaati vanilla ytimen (2.6.20) kääntämisen.
 • Hauppauge WinTV-Nexus-CA on havaittu toimivaksi Suse 10.0 -käyttöjärjestelmässä ohjelmien Kaffeine, Xawtv4 ja Klear kanssa. Kortissa on myös analoginen viritin, jonka toimivuudesta ei tietoa.
 • Hauppauge WinTV NOVA-T USB2 (rev. 93004) toimii oikealla firmwarella Mandriva 2007.
 • Technotrend C-1500 toimii tuoreimmilla ajureilla linuxtv.org:sta. Myös oheislaitteena saatava CI-moduuli toimii Conax CAM:lla ainakin mythtv:ssä.
 • Artec T14 USB2.0 DVB-T toimii uusimmilla ajureilla linuxtv.org:ista, mutta vaatii toimiakseen myös firmwaren dvb-usb-dibusb-6.0.0.8.fw. Testattu mm. seuraavilla ohjelmilla ja todettu toimivaksi: Kaffeine, Klear ja Mplayer. Myös suora nauhoitus (tzap -o nauhoitus.mpeg subtv) toimii scannauksen jälkeen.
 • Technotrend DVB-C Budget (Hauppauge WinTV NOVA) toimii SuSE 10.0:lla ja Kaffeinella.
 • Pinnacle PCTV 300i DVB-T PCI toimii SAA7134 ajurilla. Ohjelman katselua testattu Mplayerillä. Hyviä neuvoja säätämiseen Gentoo Wikistä.
 • Nebula DVB-T PCI-viritin ja kaukosäädin toimii ainakin ubuntussa ja debianissa. Ohjeet http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3634.0
 • Technotrend/Hauppauge WinTV DVB-C rev2.X, full feature -kortteja, jotka toimivat nykyisillä kerneliversioilla täysin.
 • Technotrend Premium C-2300, full feature -kortti, jonka pitäisi toimia digipuolella. Kortti on analogi- ja digitv-hybridikortti, analogipuoli ei ilmeisesti toimi Linuxissa.

Huomioitavia asioita sovittimista

USB-sovitin saattaa vaatia enemmän virtaa kuin mitä kaikki koneet antavat usb-porteistaan. Ainakin yhdessä tapauksessa virran loppuminen näkyi siten, että kortti näytti toimivan oikein, mutta kuvassa oli vaan merkittävästi häiriöitä. Häiriöt näyttivät siltä, että signaali olisi liian heikko. Onneksi tämä vika on helppo korjata ottamalla käyttöön usb toistin (hub), jolla on erillinen sähkönsyöttö.

Nämä (usb-liitäntäiset) myöskin lämpenevät käytössä aika runsaasti, joten mukana tulevaa jatkojohtoa kannattaa todellakin käyttää.

Linkkejä