Ero sivun ”Garuda Linux” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Käyttäjän 37.33.216.180 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän 87.95.196.198 tekemään versioon.)
Merkkaus: Takaisinpalautus
p (→‎Aiheesta muualla: mental outlawin video Garuda Linuxista lisätty)
Rivi 39: Rivi 39:
*[https://sourceforge.net/projects/garuda-linux/files/ Garuda Linux Sourceforge]
*[https://sourceforge.net/projects/garuda-linux/files/ Garuda Linux Sourceforge]
*[https://distrowatch.com/table.php?distribution=garuda Garuda Distrowatch]
*[https://distrowatch.com/table.php?distribution=garuda Garuda Distrowatch]
*[https://odysee.com/@AlphaNerd:8/garuda-linux-the-best-just-works-distro:c Mental Outlawin ensivilkaisu Garuda Linuxista]


{{Arch Linux}}
{{Arch Linux}}

Versio 5. syyskuuta 2021 kello 15.30

Garuda Linux
Garudalinux2.png

Viimeisin versio 21.02.25  / 2021.02.25
Julkaisusykli rullaava julkaisu
Pakettienhallinta Pacman
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64
Äitijakelu Arch Linux
Kotisivu Garuda Linux

Garuda Linux on Arch Linuxiin pohjautuva jakelu. Se on tarkoitettu tehokkaaksi ja helppokäyttöiseksi. Garudan alkuperämaa on Intia. Garuda on saatavissa vain 64-bittiselle PC:lle. Garudaa jaellaan monilla erilaisilla työpöydillä varustettuna. Garuda sopinee parhaiten niille, joilla on jo kokemusta Linuxista. Mutta aloittelijakin voi tähän tutustua. Garuda vaatii melko uuden laitteiston.

Ominaisuuksia

Garuda on jatkuvasti päivittyvä järjestelmä, joka pohjautuu hyvin pitkälti Arch Linuxiin. Garudassa käytetään BTRFS-tiedostojärjestelmää. Se mahdollistaa helpon varmuuskopion oton käyttöjärjestelmästä. Tästä on hyötyä silloin, kun käyttöjärjestelmän päivitys epäonnistuu viallisen paketin tai muun sellaisen takia. Garudassa aiemman käyttöjärjestelmän version voi käynnistää suoraan GRUB-alkulatausohjelmasta. Näin Garudan BTRFS vakauttaa muuten epävakaata jatkuvasti päivittyvää Arch-pohjaista jakelupakettia. Garuda vaatii paljon enemmän keskusmuistia kuin muut Arch-pohjaiset jakelut tai esimerkiksi Debian-pohjaiset Linuxit.

Kokemuksia

Garudasta ensivaikutelma on, ettei se ole aivan aloittelijan Linux, muttei mahdottoman vaikeakaan. Garuda sopii lähinnä niille, joita Manjaron tyyppinen Linux inspiroi. Linuxin uusimmat hienoudet yhdistyneenä peruskäytön helppouteen. Dragonized-Garudan käyttöliittymä on hieman outo Ubuntuun, Mintiin ja Manjaroon tottuneelle. Jos Dragonized-Garudan käyttöliittymä ei miellytä, voi kokeilla vaikkapa Garudan Xfce-versiota. Garuda on oletuksena melko hidas käynnistymään. Jotkut Garudan versiot eivät käynnisty PC:llä multibootusb:n kanssa. Kannattaa käyttää esim Ventoyta. Tällä käynnistyminenkin on nopeampaa.


Aiheesta muualla

v  k  m
Arch linux arch.png Arch Linux -pohjaisia jakeluita
 Ytimet  Arch Hurd | Arch Linux
 Omia projektejaan  ArchBang | ArchLabs | Arch Linux ARM | Artix Linux | BlackArch | EndeavourOS | Garuda Linux | Hyperbola GNU/Linux-libre | Manjaro | Parabola GNU/Linux-libre | SteamOS
 Keskeytyneet  Antergos | SwagArch