Ero sivun ”KDE 4 tutuksi” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 4: Rivi 4:


== Kirjautuminen ==
== Kirjautuminen ==
 
[[Kuva:Kdm-4.5.0.png|right|thumb|200px|KDM-kirjautumisohjelma]]
KDE-työpöydälle kirjaudutaan samaan tapaan kuin muihinkin, [[graafinen kirjautumisohjelma|graafisella kirjautumisohjelmalla]]. KDE:llä on oma kirjautumisohjelmansa, [[kdm]], joka sopii ulkonäöllisesti KDE-työpöytään. Voit myös halutessasi käyttää muitakin kirjautumisohjelmia, kunhan vain istuntotyypiksi on valittuna KDE. Huomaa, että muuta kun KDE-omaa kirjautumisohjelmaa käyttämällä et voi välttämättä käyttää nopeaa käyttäjänvaihtoa KDE:stä käsin.
KDE-työpöydälle kirjaudutaan samaan tapaan kuin muihinkin, [[graafinen kirjautumisohjelma|graafisella kirjautumisohjelmalla]]. KDE:llä on oma kirjautumisohjelmansa, [[kdm]], joka sopii ulkonäöllisesti KDE-työpöytään. Voit myös halutessasi käyttää muitakin kirjautumisohjelmia, kunhan vain istuntotyypiksi on valittuna KDE. Huomaa, että muuta kun KDE-omaa kirjautumisohjelmaa käyttämällä et voi välttämättä käyttää nopeaa käyttäjänvaihtoa KDE:stä käsin.



Versio 17. elokuuta 2010 kello 18.29

KDE on monipuolinen ja suosittu ohjelmistokokonaisuus joka toimii lähes kaikilla järjestelmillä. Ensisijaisesti sitä käytetään työpöytäympäristönä Linuxeissa, mutta KDE:n sovelluksia on mahdollista käyttää myös Windows- sekä Mac OS X-järjestelmissä. Tämä opas keskittyy KDE:n käytön aloittamiseen ja siihen tutustumiseen.

Kirjautuminen

KDM-kirjautumisohjelma

KDE-työpöydälle kirjaudutaan samaan tapaan kuin muihinkin, graafisella kirjautumisohjelmalla. KDE:llä on oma kirjautumisohjelmansa, kdm, joka sopii ulkonäöllisesti KDE-työpöytään. Voit myös halutessasi käyttää muitakin kirjautumisohjelmia, kunhan vain istuntotyypiksi on valittuna KDE. Huomaa, että muuta kun KDE-omaa kirjautumisohjelmaa käyttämällä et voi välttämättä käyttää nopeaa käyttäjänvaihtoa KDE:stä käsin.

Työtila

KDE:n työtilassa on oletuksena yksi paneeli sekä jakelustasi riippuen muutama sovelma. Sovelmat ovat työpöydälle kiinteästi lisättäviä pieniä ohjelmia, jotka ovat aina nopeasti käytettävissä. Käyttäjä voi itse mukauttaa työtilaa lisäämällä, poistamalla sekä siirtämällä näitä sovelmia. KDE:n mukana tulee parikymmentä hyödyllistä sovelmaa, mm. laskin sekä sääennuste. Joitain sovelmia voi lisätä myös paneeliin, jollon ne ovat aina näkyvillä vaikka esimerkiksi verkkoselain olisi avoinna. Voit myös lisätä useita eri toimintoja, jolloin sinulla on käytännössä auki useampi työpöytä omine sovelmineen ja taustakuvineen. Tämä on hyödyllistä jos käyttää eri sovelmia eri tarkoituksiin.

Sovelmat

Kun sovelmia ei lisätä eikä muokata, ne yleensä lukitaan paikalleen. Tämä estää niiden siirtelyn ja muokkaamisen vahingossa. Halutessasi mukauttaa työpöydällä olevia sovelmia tai paneeleja, valitse työpöydän oikeasta yläkulmasta "Työpöytä"-painike ja "Poista sovelmien lukitus". Samasta oikean yläkulman painikkeesta painamalla avautuu nyt valikko josta voi lisätä toimintoja, paneeleita ja sovelmia. Valitsemalla "Lisää sovelma" avautuu sinulle listä käytettävistä sovelmista. Sovelmat voi ottaa käyttöön yksinkertaisesti raahaamalla ne listasta haluttuun paikkaan työpöydälle. Sovelmien kokoa, sijaintia ja asetuksia voi muuttaa valikosta joka avautuu siirtämällä osoitin muokattavan sovelman päälle. Sovelman voi myös poistaa samasta paikasta. Kun kaikki tarvittavat muutokset on tehty, voit valita uudelleen oikean ylänurkan "Työpöytä"-napista "Lukitse sovelmat" jolloin sovelmat lukittautuvat eikä niitä pääse enää vahingossa muokkamaan.

Paneelit

KDE-työpöydässä myös paneelit koostuvat erilaisista sovelmista. Yleisimmin paneeliin kuuluvat sovellusten käynnistäjä, kello, työtilan vaihdin sekä ilmaisinalue. Paneelissa olevia sovelmia pääsee muokkaamaan poistamalla sovelmien lukitus edellämainitulla tavalla ja avaamalla paneelin työkalupakki paneelin päähän ilmestyneestä kuvakkeesta. Työkalupakin avulla voit siirtää paneelia eri näytön reunoihin, muuttaa sen paksuutta, vaihtaa sovelmien järjestystä ja lisätä uusia sovelmia. Lisäksi voit järjestellä tietyt sovelmat tiettyyn päähän paneelia lisäämällä tyhjiä välejä paneeliin. Muokkausten jälkeen voit valita paneelin työkalupakista "Lukitse sovelmat" jolloin sovelmat lukittuvat paikalleen eikä niitä pääse enää muokkailemaan.

Käynnistimet

Työpöydälle sekä paneeliin on mahdollisuus lisätä käynnistimiä eri sovelluksiin. Nämä nopeuttavat sekä helpottavat usein käytettyjen sovelluksien käynnistämistä. Voit lisätä käynnistimen yksinkertaisesti raahaamalla se sovellusten käynnistysvalikosta haluamaasi kohtaan, joko työpöydälle tai paneeliin.

Työpöydän muokkaaminen

Painamalla hiiren oikealla painikkeella tyhjästä kohtaa työpöytää, sekä avautuvasta valikosta valitsemalla "Sovelma-asetukset, pääset vaihtamaan taustakuvaa. Samasta valikosta voit myös vaihtaa itsellesi perinteisen työpöydän, jossa ei ole sovelmia vaan pelkkä työpöytäkansion sisältö. Tämä onnistuu vaihtamalla "Toiminto"-kohdasta toiminnoksi "Kansionäkymä".