Ero sivun ”Kannettavat” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei muokkausyhteenvetoa
(Korjaus päivämäärään)
 
(92 välissä olevaa versiota 47 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Tällä sivulla kerrotaan tietokonetoimittajista, jotka toimittavat kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna, tai ilman käyttöjärjestelmää Suomessa.
{{Vanhentunut}}
Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.  


==Computeria==
Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi [http://www.linux-onlineshop.de Linux-Onlineshop.de] myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).
Osa koneista saatavissa myös ilman ohjelmistoja.


[http://computeria.fi Computeria]
USA:ssa [https://www.system76.com/laptops/ System76] myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.
 
==DataBest==
DataBestin mallistosta löytyy omalla tuotemerkillä kannettavia ilman käyttöjärjestelmää.
 
[http://www.databest.fi/hinnasto.htm#kannettavat DataBest -kannettavat]
 
==Dell==
Dell lupailee kovasti aloittavansa käyttöjärjestelmättömien koneiden toimitukset piakkoin.
 
[http://www.dell.fi/ Dell]
 
==DigiComp==
DigiCompin yritysten verkkokaupasta löytyy HP:n Top Config tietokoneita, joihin voi valita FreeDOS käyttöjärjestelmän.
 
[http://www.digicomp.fi/hp_topconfig.php HP Top Config(Digicomp)]


==Hewlett-Packard==
==Hewlett-Packard==
Toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700.
[[Hewlett-Packard]] toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.
 
==Pomi==
Toimittaa ilman ohjelmistoja ja takuun voi tiputtaa kahdesta vuodesta vuoteen (ei vaikuta akun 6kk takuuseen), jolloin hinta tippuu yli 100e (soitettu 8.3.2007)
 
[http://www.pomi.fi/ Pomi]
 
==Zepto==
Digicompin maahantuomat kannettavat saa kaikki halutessaan ilman käyttöjärjestelmää. Jälleenmyyjiä eri puolilla Suomea.
 
[http://fi.zepto.com Zepto]


==LinuxComp==
==Petrotek==
Myy (ainakin 7.3. 2007) Zepton koneita, Asuksen jokin malli, HP:ltä pari ja Levonolta myös pari. Valitettavasti näistä pikaisen tarkistuksen jälkeen vain Zepton koneet ovat ilman windows-lisenssiä, mutta kaikki koneet saa halutessaan Ubuntulla (varmaan halutessaan muullakin) käyttöjärjestelmällä ja dual-boottia windowsin kanssakin tarjoillaan vaihtoehtona.
Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.


[http://www.linuxcomp.net/ LinuxComp]
*[http://webpuoti.petrotek.fi/category.php?id_category=52 Ordi - Petrotek Webpuoti]


==Eivät myy ilman Windowsia==
* Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Windows Xp tai Windows Vista. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmää."
* Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu tuotepäällikkö Tero Huikolle, joka sanoi että he ovat Microsoftin OEM-yhteistyökumppani, eikä MS pidä siitä että myivät kannettavia ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan D-Code-kannettavista kilpailukykyisiä kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.
* LG, 12.3.2007: "Valitettavasti kaikki meidän tietokoneemme myydään käyttöjärjestelmän kanssa, eikä ole valitettavasti mahdollista ostaa ilman sitä."
* Toshiba 14.3.2007; "Käyttöjärjestelmävapaata mallia ei ole tiedossa että tulisi lähiaikoina"
* Gigantti 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
* Mustapörssi 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
* Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
* Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
* Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu


=Eivät toimita/myy ilman Windowsia=
==Katso myös==
* Verkkokauppa.com, 15.2.2007: "Meillä ei ole kannettavia koneita myynnissä ilman käyttöjärjestelmää."
* [[Suositeltavat laitteistoratkaisut]]
* Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Xp tai Vista käyttöjärjestelmä. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmä"
* [[Yritykset#Tuotteet]]
* Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu Tuotepäällikkö Tero Huikolle, sanoi että ovat Microsoftin OEM yhteistyökumppani, eikä MS pitänyt siitä että myivät ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan kilpailukykyisia kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.


==Aiheesta muualla==
*[http://www.linux-laptop.net/ Kannettavien Linux-yhteensopivuustietokanta]
*[http://tuxmobil.org/mylaptops.html Raportteja yhteensopivuudesta sekä ohjeita]
*[http://www.thinkwiki.org/ Tietoa Linuxin ajamisesta IBM:n ja Lenovon Thinkpadeissa]
*[http://hintaseuranta.fi/haku/linux%20kannettava hintaseuranta.fi:n hakutulos hakutermeillä linux kannettava]
[[Luokka:Laitteisto]]
[[Luokka:Laitteisto]]

Nykyinen versio 4. marraskuuta 2018 kello 21.20

Artikkelin sisältö on osittain vanhentunut. Voit auttaa Linux.fi-wikiä päivittämällä artikkelin ajan tasalle.

Tälle sivulle on listattu tietokonetoimittajia, jotka myyvät kannettavia tietokoneita Linuxilla varustettuna tai ilman käyttöjärjestelmää. Vuoden 2013 aikana Linux-kannettavien saatavuus on parantunut oleellisesti, kun mm. Dell on alkanut maahantuoda Ubuntu-kannettavia.

Yksi vaihtoehto koneen hankkimiseen on tilata Saksasta. Esimerkiksi Linux-Onlineshop.de myy monipuolisesti kustomoitavia kannettavia ja pöytätietokoneita Linuxilla. Kannettavaan voi myös valita suomalaisen (eli ruotsalaisen) näppäimistön. Muualta ainakin Lenovon koneina löytyy FreeDossilla asennettuna ja hinta on oikeasti halvempi kuin Windows-version. Hakua voi kokeilla esim. saksalaisesta Ebaysta ja Amazonista. Vastaavilla UK sivuilla ei näy yhtä hyvää tarjontaa. Myös muita kauppoja kannattaa hakea. Mukana tulee luonnollisesti saksalainen QWERTZ-layout. (kirjoittaja tilasi onnistuneesti Lenovo B570 koneen computeruniverse.net kaupasta 8/2011).

USA:ssa System76 myy Linux-kannettavia, joissa on Ubuntu-esiasennettuna. Näistä suurimpaan osaan saa kansainvälisen näppäimistön.

Hewlett-Packard[muokkaa]

Hewlett-Packard toimittaa koneita ilman Windowsia, kysy asiasta myyntipalvelusta numerosta 010 217 2700. Topconfig-ohjelman kautta voi tilata räätälöityjä koneita siten, että esim. Windows-lisenssiä ei tule mukana. Valitettavasti ohjelman käyttö nostaa kaikkien räätälöityjen kokoonpanojen hintaa, eli tietty kone ilman Windowsia on kalliimpi kuin sama kone suoraan kaupasta ostettuna Windows-lisenssin kanssa. HP Linux Forum 2008 -tapahtumassa mainittiin että HP:n koneita olisi tulossa Suomen markkinoille myös esiasennetulla Linuxilla.

Petrotek[muokkaa]

Petrotek myy suomeen virolaisia Ordi-kannettavia joihin saa ubuntun esiasennettuna.

Eivät myy ilman Windowsia[muokkaa]

  • Fujitsu-Siemens, 8.3.2007: "...kannettavien mukana tulee Windows Xp tai Windows Vista. Tällä hetkellä ei pysty ostamaan konetta ilman käyttöjärjestelmää."
  • Tietoasema, 10.3.2007: Soitettu tuotepäällikkö Tero Huikolle, joka sanoi että he ovat Microsoftin OEM-yhteistyökumppani, eikä MS pidä siitä että myivät kannettavia ilman käyttöjärjestelmää ja iskivät "kapuloita rattaisiin". Totesi myös etteivät pystyneet tarjoamaan D-Code-kannettavista kilpailukykyisiä kokoonpanoja vaikka käyttöjärjestelmän hintaa ei otettu huomioon.
  • LG, 12.3.2007: "Valitettavasti kaikki meidän tietokoneemme myydään käyttöjärjestelmän kanssa, eikä ole valitettavasti mahdollista ostaa ilman sitä."
  • Toshiba 14.3.2007; "Käyttöjärjestelmävapaata mallia ei ole tiedossa että tulisi lähiaikoina"
  • Gigantti 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mustapörssi 26.9.2007: "Kannettavat tulevat aina käyttöjärjestelmän kanssa"
  • Mikromaja 16.10.2007: "Kaikissa kannettavissa on Windows mukana."
  • Multitronic 7.11.2007: "Tällä hetkellä niitä ei valitettavasti ole"
  • Verkkokauppa.com 4.11.2018: Tilattavaissa 2-4vko toimitusajalla Dell XPS 13 - 13,3" -kannettava, Ubuntu

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]