Keskustelu luokasta:Oppaat

Linux.fista
Versio hetkellä 31. heinäkuuta 2009 kello 01.18 – tehnyt Heikki (keskustelu | muokkaukset) (vielä vähän')

Tarkoituksena on selkeyttää käyttöohjeiden luokittelua etenkin nyt, kun Opinsysiltä on tulossa kontribuutiona pienehköjä eri ohjelmien käyttöohjeita (linuxkouluun.fi) ja nykyinen Ohjeet-luokka on epäselvä. Tänne on tarkoitus laittaa ainakin ohjelmien käyttöoppaat, mutta tarkat rajat tälle luokalle ovat vähän hakusessa vielä. Ohjeet-luokkaan jää yhä artikkelin Asetustiedostojen perusteet kaltaisia ohjeita. --Heikki 30. heinäkuuta 2009 kello 12.41 (UTC)

Jos tänne on tarkoitus laittaa ohjelmien käyttöohjeartikkeleita (mutta ei kuitenkaan varsinaisia ohjelma-artikkeleita), niin olisiko Ohjelmistojen käyttöoppaat kenties parempi nimi?
Ohjeet-luokkaa hieman sekavoittaa se, että sieltä löytyy sekä määritelmätyyppisiä artikkeleita joihin sisältyy pidempi käyttöohje (esim. NAT) että puhtaita jotakin toimenpidettä neuvovia artikkeleita (esim. Tiedonsiirto www-palvelimelle). Lisäksi siellä on erilaisia välimuotoja kuten vaikkapa artikkeli Kaistanrajoitus sekä vain yleisesti ohjeitukseen liittyviä sivuja kuten Ulkoiset ohjesivustot. Ohjeet-luokka on toisaalta hyödyllinen siltä kannalta, että se toimii yleisenä listana pidempää ohjeistusta sisältävistä artikkeleista.
Jotta ei luotaisi liian hienojakoisia rajoja luokitteluun ja siten hankaloitettaisi navigointia, niin olisiko tämän luokan määritelmän (yksittäisten ohjelmien käyttöoppaita) täyttävät artikkelit kenties syytä pitää myös ohjeet-luokassa? Tännehän olisivat kai tulossa esimerkiksi OpenLDAP:n käyttöönotto, Samba toimialuepalvelimena, DC++:n asennusohje ja Emacsin peruskäyttö.
Jos tämän luokan pääasiallisena tavoitteena on saada Opinsysin artikkelit hieman erilleen muusta ohjeistuksesta, niin yksi vaihtoehto olisi lisätä ne luokkaan Opetusmateriaalit, jossa on jo ennestään vastaavan kaltaisia artikkeleita. Opetusmateriaalit siis korvaisi tämän uuden luokan.
Opetusmateriaaleihin voisi toisaalta lisätä myös aika monta muuta artikkelia, aina Komentorivin perusteista alkaen. Nykytilassa kyseisen luokan hyödyllisyys on vähintäänkin kyseenalainen. --Pb 30. heinäkuuta 2009 kello 20.04 (UTC)
Hyviä pointteja. Etenkin Opetusmateriaalit-luokan käyttö mm. Opinsysin ohjeille ja muille vastaaville artikkeleille on hyvä idea. Mitähän muita vastaavia luokkia ohjeille oikein voisi keksiä? Ohjeita hakeva käyttäjä tuskin etsii ohjeita selaamalla luokkaa, vaan käyttää hakutoimintoa, joten kovin yksityiskohtaiseen luokitteluun ei ole syytä mennä.
Tosiaan tarkoituksenani oli laittaa tänne myös mm. Emacsin peruskäyttö yms. artikkelit. Vaan mitä pitäisi tehdä artikkeleille, joissa on kerrottu sekä ohjelman perusasiat että myös pidempi käyttöohje ohjelman käyttöön (vrt. vaikkapa Gnuplot tai mainitsemasi NAT)? Olisiko hyvä ratkaisu nimetä tämä luokaksi Ohjelmistojen käyttöoppaat ja laittaa tänne kaikki pidempiä käyttöohjeita sisältävät artikkelit. Ohjeet-luokan aliluokkana nämä artikkelit sitten löytyisivät myös Ohjeet-luokan kautta.
Tein tämän luokan nimenomaan selkeyttämään luokittelua Opinsysin kontribuutiota varten, mutta ohjeiden luokittelua on muutenkin syytä hieman miettiä. Pelkkä yleinen Ohjeet-luokka on hieman sekava, luomalla sen alle Ohjelmistojen käyttöohjeet -luokka (ja mahdollisesti muita luokkia?) saadaan tilannetta hieman selkeytettyä. Opetusmateriaalit-luokka ei minusta korvaa Oppaat/Ohjelmistojen käyttöohjeet -luokkaa, vaan molemmat voivat olla olemassa samanaikaisesti ja osittain päällekkäisesti. --Heikki 30. heinäkuuta 2009 kello 22.10 (UTC)
Sen verran vielä, että ajatuksena oli myös luoda aliluokkia sellaisille ohjelmille, joista on monta opasta. Linuxkouluun.fistä on esimerkiksi tulossa monta Nvu-opasta ja ne voidaan mahdollisesti laittaa tämän luokan aliluokkana olevaan Nvu-luokkaan. --Heikki 30. heinäkuuta 2009 kello 22.18 (UTC)