Muokataan sivua Komentotulkki

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Varoitus: Et ole kirjautunut sisään. IP-osoitteesi näkyy julkisesti kaikille, jos muokkaat. Jos kirjaudut sisään tai luot tunnuksen, muokkauksesi yhdistetään käyttäjänimeesi ja saat paremman käyttökokemuksen.

Kumoaminen voidaan suorittaa. Varmista alla olevasta vertailusta, että haluat saada aikaan tämän lopputuloksen, ja sen jälkeen julkaise alla näkyvät muutokset.

Nykyinen versio Oma tekstisi
Rivi 1: Rivi 1:
'''Komentotulkki''' on ensisijainen Unixin käyttöliittymä. Mikäli käytössä on graafinen käyttöliittymä, komentotulkkia eli [[komentorivin perusteet|komentoriviä]] käytetään [[terminaaliemulaattori|pääteikkunassa]].
Linuxille on saatavilla runsas joukko erilaisia [[wikipedia:fi:komentotulkki|komentotulkkeja]]. Useimmissa [[jakelut|jakeluissa]] oletuskomentulkkina on Bash.
 
Unix-tyyppisille järjestelmille on saatavilla laaja valikoima erilaisia komentotulkkeja. Ylivoimaisesti suosituin komentulkki Linux-jakeluissa on monipuolisesti muokattava ja tavallisimmat ominaisuudet tarjoava [[bash]], joka myös on oletuskomentotulkkina suurimmassa osassa [[jakelu]]ita.
 
Monet järjestelmän [[asetustiedostot]] ovat itse asiassa komentotulkilla tulkittavia ''skriptejä'' (katso [[bash-skriptaus]]). Näiden ensimmäisellä rivillä kerrotaan yleensä millä tulkilla ne on tulkittava ja tulkiksi määritellään yleensä /bin/sh, jonka on oltava olemassa. Usein /bin/sh on jokin muu tulkki kuin aito [[sh]], mutta näin käynnistettynä useimmat komentotulkit (ainakin [[ash]], [[bash]], [[dash]], [[ksh]] ja [[zsh]]) yrittävät toimia yhteensopivasti aidon sh:n kanssa.
 
== Komentotulkin ominaisuuksia ==
Nykyaikaisen komentotulkin ominaisuuksiin kuuluu mm.
* [[alias|Aliakset]], skriptit ja funktiot, joilla voi kirjoittaa usein tarvittavan toiminnallisuuden helposti ulottuville.
* Komentohistoria: aikaisemmin annettuja komentoja voi selata ja niihin suorittaa hakuja. Komentohistorian koko voidaan määrittää, samoin kuin vaikkapa se, halutaanko identtisten komentojen tallentuvan monta kertaa peräkkäin komentohistoriaan.
* Sanatäydennys: {{näppäin|TAB}}-näppäintä painamalla tulkki kirjoittaa loput tiedostonimestä, komennon nimestä tms. tai esittää mahdolliset (tai todennäköisimmät, joitakin valintoja rajataan joskus oletuksena pois) valinnat. Osa komentotulkeista tukee myös mm. tavallisimpien komentojen valitsinten täydennystä, väärin kirjoitetun täydennettävän merkkijonon "oikolukua", täydennyksen aloittamista myös merkkijonon loppupäästä sekä täydennysvaihtoehtojen esittämistä nuolinäppäimillä navigoitavassa valikossa.
* Ehtolauseet ja muu logiikka (<code>if, while</code> yms.).
* Putkitus, syötteen ja tulosteen ohjaus.
<!-- listaa pitäisi jatkaa -->
 
Katso myös [[Komentorivivinkkejä]], [[Bash-skriptaus]], [[Komentorivin perusteet]] [[Portaali:Komentorivi|yms.]]


== Komentotulkkeja ==
== Komentotulkkeja ==
*[[Bourne Shell]] oli Unixin alkuperäinen komentotulkki
* [[ash]] – kevyt sh-klooni, käytetään lähinnä skriptikielenä
*[[ash]] tai sen pohjalta kehitetty [[dash]] on usein käytössä pelkistetymmissä ympäristöissä, kuten asennuksen, järjestelmän käynnistyksen tai virheenkorjauksen yhteydessä. Mm. [[Ubuntu]]ssa <tt>/bin/sh</tt> on [[symbolinen linkki|symlinkattu]] dashiin.
*[[bash]] on [[GNU]]-projektin komentotulkki, Linux-maailman ylivoimaisesti käytetyin komentotulkki.
* [[ksh]] – kehittynyt Bourne Shellin pohjalta kehitetty tulkki joka korostaa etenkin skriptitulkin ominaisuuksia. [[POSIX]]-syntaksi on kehitetty ksh:n pohjalta. Vapaa ksh:n korvaajaksi kehitetty komentotulkki on [[pdksh]].
*[[tcsh]], [[csh]]:n edelleenkehitetty versio oli pitkään interaktiivisessa käytössä edistyneempi kuin Bourne Shell ja on siksi käyttäjien oletuskomentotulkkina monessa UNIX-järjestelmässä. Toimintojen määrä on suurin piirtein sama kuin bashissa. Tcsh:n ja csh:n erityispiirteenä on [[C]]-ohjelmointikieltä jäljittelevä syntaksi, joka tulee esille erityisesti skriptauksessa.
*[[zsh]] on melko suosittu POSIX-yhteensopiva komentotulkki, joka tarjoaa laajaa toimintovalikoimaa sekä laajennettavuutta.
 
Erikoisia, vähemmän tunnettuja komentotulkkeja on
* [[advsh]] – seikkailupeleistä inspiraationsa saanut komentotulkki
* [[advsh]] – seikkailupeleistä inspiraationsa saanut komentotulkki
* [[es]] – paranneltu versio rc-komentotulkista
* [[bash]] – kehittynyt sh-muunnos, Linux-maailman ylivoimaisesti suosituin komentotulkki
* [[fish]] – uusi, aloittelijaystävällisyyteen keskittyvä, runsaasti ajonaikaista ohjeistusta sisältävä komentotulkki. Fish ei ole kokonaan POSIX-yhteensopiva-komentotulkki, joten esim. skriptien toiminnallisuus voi kärsiä.
* [[csh]] – syntaksiltaan [[C]]-kieltä jäljittelevä komentotulkki
* [[tcsh]] – edelleenkehitetty versio csh:sta
* [[ksh]] – [[wikipedia:fi:POSIX|POSIX]]in standardikomentotulkki
* [[psh]] – syntaksiltaan [[Perl]]iä jäljittelevä komentulkki
* [[psh]] – syntaksiltaan [[Perl]]iä jäljittelevä komentulkki
* [[sh]] – Unixin standardikomentulkki, Linuxissa [[symbolinen linkki|symlinkattu]] bashiin
* [[zsh]] – pitkällekehittynyt ja melko suosittu komentulkki
* [[rc]] – bashiin pohjautuva, mutta syntaksiltaan paranneltu komentulkki
* [[rc]] – bashiin pohjautuva, mutta syntaksiltaan paranneltu komentulkki
* [[es]] – paranneltu versio rc:stä


Käyttäjä voi vaihtaa kirjautuessa avattavaa komentotulkkia komennolla [[chsh]]. Vähintään root-tunnuksella kannattaa säilyttää jokin turvalliseksi ja toimivaksi todettu komentotulkki. Eri komentotulkkeja voi kokeilla tai käyttää väliaikaisesti antamalla niiden nimi tavallisena komentona.
[[Luokka:Komentorivi]]
 
[[Luokka:Ohjelmat]]
== Komentotulkkien historiaa ==
 
Ennen Bourne Shelliä UNIX-maailmassa oli muun muassa Thompson Shell, sekä Mashley Shell. Steve Bournen Unix Version 7 -käyttöjärjestelmälle kirjoittamaa [[Bourne Shell]]iä pidetään kuitenkin ensimmäisenä modernina komentotulkkina.
 
Pian Bourne Shellin julkaisun jälkeen Bill Joy kritisoi Bourne Shellin heikkoa interaktiivisuutta ja kirjoitti C Shell (<tt>[[csh]]</tt>) -komentotulkin, joka nosti suosiotaan varsinkin interaktiivisessa käytössä. C Shell ei ollut kuitenkaan syntaksiltaan yhteensopiva ''de facto'' standardin asemaan nousseen Bourne Shellin kanssa, minkä seurauksena monilla oli tuohon aikaan tapana kirjoittaa skriptit Bourne Shellille ja käyttää C Shelliä interaktiivisessa käytössä.
 
David Korn kuitenkin korjasi tämän tilanteen kirjoittamalla Korn Shellin ([[ksh]]). Se perustui suoraan alkuperäiseen Bourne Shellin lähdekoodiin ja oli näin ollen täysin yhteensopiva Bourne Shellin syntaksin kanssa. Samalla <tt>ksh</tt> tarjosi <tt>csh</tt>:sta tuttuja interaktiivisia ominaisuuksia. Korn Shellin pohjalta laadittiin [[POSIX]]-syntaksi komentotulkeille. Tämä standardi määrittelee komentotulkin perustoiminnallisuuden, jonka mukaan sen tulee toimia.
 
[[GNU]]-projekti päätti kirjoittaa puhtaalta pöydältä uuden POSIX-yhteensopivan kometotulkin osaksi GNU-ohjelmakokoelmaa. Uuteen tulkkiin kopioitiin David Kornin ideat ja <tt>ksh</tt>:n ominaisuudet, sekä aiemmin mainetta niittäneen Bourne Shellin nimi. Näin syntyi Bourne Again Shell (<tt>[[bash]]</tt>), jolla nimestään huolimatta ei ole mitään tekemistä alkuperäisen Bourne Shellin kanssa.
 
2000-luvun alkuun asti <tt>ksh</tt> pysyi suljetun lähdekoodin ohjelmana, kunnes AT&T päätti julkaista <tt>ksh</tt>:n lähdekoodin. Oli kuitenkin liian myöhäistä, sillä <tt>bash</tt> oli saatu ujutettua GNU-projektin monopoliaseman myötä Linux-jakelupakettien oletuskomentotulkiksi.
 
[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Komentotulkit]]
Wikin materiaali on kaikkien vapaasti käytettävissä Creative Commons 3.0 - nimi mainittava -lisenssin alaisuudessa. TEKIJÄNOIKEUDEN ALAISEN MATERIAALIN KÄYTTÄMINEN ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTYÄ!

Muokataksesi tätä sivua vastaa alla olevaan kysymykseen (lisätietoja):

Peruuta Muokkausohjeet (avautuu uuteen ikkunaan)

Tällä sivulla käytetyt mallineet: