Ero sivun ”Less” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (peruskaluihin)
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(4 välissä olevaa versiota 3 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Less on toiminnaltaan samantapainen komento (ohjelma) kuin [[more]]. Sitä käytettäessä voidaan mm. selata pitkiä tulosteita siten, että konsolissa näkyy vain pätkä tulosteesta ja rullaus ylös, alas tai sivulle on mahdollista.
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
'''less''' on toiminnaltaan samantapainen [[komentorivi]]komento kuin [[more]]. Sitä käytettäessä voidaan mm. selata pitkiä tulosteita siten, että ruudulla näkyy vain pätkä tulosteesta ja rullaus ylös, alas tai sivulle on mahdollista.


== Käyttö ==
== Käyttö ==
  ps aux | less
Listataan [[prosessi]]t tietoineen siten, että nuolinäppäimillä voi selata listaa ylös, alas ja sivulle. Alaspäin pääsee myös enterillä (yksi rivi) ja välilyönnillä (ruudullinen). Näppäimillä Page Up ja Page Down pääsee myös yhden ruudullisen ylös tai alas. Home-näppäimellä pääsee tulostuksen alkuun ja End-näppäimellä loppuun.
  [[ps]] aux | less


Listaa prosessit tietoineen siten, että nuolinäppäimillä voi selata listaa ylös, alas ja sivulle. Alaspäin pääsee myös enterillä (yksi rivi) ja välilyönnillä (ruudullinen). Näppäimillä Page Up ja Page Down pääsee myös yhden ruudullisen ylös tai alas. Home-näppäimellä pääsee tulostuksen alkuun ja End-näppäimellä loppuun. Komennolla p47 pääsee 47 prosentin kohdalle tiedostossa (p ottaa vastaan arvoja väliltä 0-100). Komennolla h saat näkyviin yhteenvedon käytettävistä komennoista. Voit etsiä haluamaasi merkkijonoa painamalla ensin '/' tai '?'-merkin ja sen jälkeen merkkijonon jota haluat hakea eteenpäin tai taaksepäin. Selaaminen lopetetaan painamalla q-näppäintä.
Komennolla <tt>p47</tt> pääsee 47 prosentin kohdalle tiedostossa (p ottaa vastaan arvoja väliltä 0-100). Komennolla <tt>h</tt> saa näkyviin yhteenvedon saatavilla olevista komennoista. Voit etsiä haluamaasi merkkijonoa painamalla ensin '/' tai '?'-merkin ja sen jälkeen merkkijonon jota haluat hakea eteenpäin tai taaksepäin. Selaaminen lopetetaan painamalla q-näppäintä.
 
Lessiä voi käyttää myös muiden ohjelmien vapaaseen listaamiseen. Esimerkiksi [[apt-get]] saattaa joskus listata ison määrän paketteja ja jos haluaa selata listaa kätevästi läpi voi yksinkertaisesti käyttää komentoa
apt-cache search paketti | less
 
==Zless==
Voit kurkata [[gzip]]atun tiedoston sisälle komennolla <tt>zless</tt>. Esimerkki:
zless /usr/share/doc/xserver-xorg-core/NEWS.Debian.gz


== Katso myös ==
== Katso myös ==
*[[more]]
*[[more]]
*[[cat]]


[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]

Nykyinen versio 5. maaliskuuta 2015 kello 21.59

less on toiminnaltaan samantapainen komentorivikomento kuin more. Sitä käytettäessä voidaan mm. selata pitkiä tulosteita siten, että ruudulla näkyy vain pätkä tulosteesta ja rullaus ylös, alas tai sivulle on mahdollista.

Käyttö[muokkaa]

Listataan prosessit tietoineen siten, että nuolinäppäimillä voi selata listaa ylös, alas ja sivulle. Alaspäin pääsee myös enterillä (yksi rivi) ja välilyönnillä (ruudullinen). Näppäimillä Page Up ja Page Down pääsee myös yhden ruudullisen ylös tai alas. Home-näppäimellä pääsee tulostuksen alkuun ja End-näppäimellä loppuun.

ps aux | less

Komennolla p47 pääsee 47 prosentin kohdalle tiedostossa (p ottaa vastaan arvoja väliltä 0-100). Komennolla h saa näkyviin yhteenvedon saatavilla olevista komennoista. Voit etsiä haluamaasi merkkijonoa painamalla ensin '/' tai '?'-merkin ja sen jälkeen merkkijonon jota haluat hakea eteenpäin tai taaksepäin. Selaaminen lopetetaan painamalla q-näppäintä.

Lessiä voi käyttää myös muiden ohjelmien vapaaseen listaamiseen. Esimerkiksi apt-get saattaa joskus listata ison määrän paketteja ja jos haluaa selata listaa kätevästi läpi voi yksinkertaisesti käyttää komentoa

apt-cache search paketti | less

Zless[muokkaa]

Voit kurkata gzipatun tiedoston sisälle komennolla zless. Esimerkki:

zless /usr/share/doc/xserver-xorg-core/NEWS.Debian.gz

Katso myös[muokkaa]