Ero sivun ”Manjaro” versioiden välillä

Linux.fista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p
(Ak: Sivun sisältö korvattiin sisällöllä ”<big><big><big><big><big><big><big><big><big>'''GENTOO ON AINOA OIKEA LINUX-DISTRO!!!'''</big></big></big></big></big></big></big></big></big>”)
Merkkaus: Korvattu
Rivi 1: Rivi 1:
{{Jakelu
<big><big><big><big><big><big><big><big><big>'''GENTOO ON AINOA OIKEA LINUX-DISTRO!!!'''</big></big></big></big></big></big></big></big></big>
| nimi=Manjaro
| logo=[[Tiedosto:Manjaro logo.png]]
| kuva=
| kuvateksti=
| julkaisija=Roland Singer, Guillaume Benoit, Philip Müller
| viimeisin versio=20.1.2 (Mikah)
| päivämäärä=2.10.2020
| julkaisusykli=rullaava julkaisutahti
| elinkaari=
| pakettienhallinta=[[pacman]]
| tila=toiminnassa
| arkkitehtuurit=i686, x86_64, ARM v8
| äitijakelu=[[Arch Linux]]
| sukulaisjakelut=
| kotisivu=[https://manjaro.org/ manjaro.org]
}}
 
'''Manjaro''' on [[Arch Linux]]in pohjalta kehitetty käyttäjäystävällisyyteen, esteettömyyteen ja tehokkuuteen tähtäävä työpöytäjakelu. Se on suunniteltu olemaan käyttövalmis heti kättelystä ja sen mukana tulee tarpeellisia sovelluksia valmiiksi asennettuna. Arch Linux -taustan takia kyseessä on rullaava jakelu, joka myös käyttää [[pacman]]ia paketinhallintaan.
 
==Työpöytäympäristöt==
 
Manjaro tarjoaa oletuksena [[Xfce]]-työpöytäympäristön, mutta virallisesti tuettuja työpöytäympäristöjä on myös [[KDE]] ja [[GNOME]]. Tarjolla on myös virallista tukea saava minimalistinen järjestelmä ilman työpöytäympäristöä. Epävirallista yhteisön tukea tarjotaan [[Awesome]]-, [[bspwm]]-, [[Budgie]]-, [[Cinnamon]]-, [[i3]]-, [[LXDE]]-, [[LXQT]]-, [[MATE]]- ja [[Openbox]]-työpöytäympäristöille.
 
==Ominaisuudet==
 
Manjaron voi asentaa sekä graafisella kuin tekstipohjaisella asennuksella. Rullaava julkaisutahti tarkoittaa, että käyttöjärjestelmä pysyy ajantasalla koko ajan, eikä siten tarvetta ole ei rullaavien jakeluitten massiivisille päivityksille sekä uudelleenasennuksille. Paketinhallinta tapahtuu terminaalista pacmanin avulla ja graafisesti esimerkiksi esiasennetulla [[Pamac]]-työkalulla. Arch Linuxin tavoin Manjaro on yhteensopiva [[AUR]]-pakettivaraston kanssa. Monien muiden asetusten ohella myös ajurit sekä kernelit voi määrittää graafisista työkaluista. 
 
==Eroavaisuudet Arch Linuxiin==
Arch Linuxin vakaat paketit synkronoidaan Manjaron epävakaisiin pakettivarastoihin päivittäin. Paketit pidetään siellä kahden viikon ajan, jonka jälkeen kehittäjät päättävät ovatko paketit tarpeeksi vakaita Manjaron testattavaan pakettivarastoon. Manjaron testaustiimi testaa testattavan pakettivaraston paketit ja niiden ollessa tarpeeksi vakaita, siirtää ne vakaaseen pakettivarastoon käyttäjien saataville.
 
Toisin kuin tavalliset jakelut, rullaavan julkaisutahdin jakelut (''rolling release''), kuten Arch Linux, eivät porttaa ohjelmien tietoturvapäivityksiä vanhoihin sovellusversioihin, vaan tietoturvapäivitykset tulevat luonnostaan uusien sovellusversioiden mukana. Manjaron kehitystiimin resurssit eivät riitä tuhansien pakettien monitorointiin, jonka takia Manjaron käyttäjät saavatkin kaikki tietoturvapäivitykset vasta kun paketit ovat päätyneet Manjaron vakaaseen pakettivarastoon, eli noin kuukauden myöhemmin kuin Arch Linuxin käyttäjät. [http://allanmcrae.com/2013/01/manjaro-linux-ignoring-security-for-stability/][http://allanmcrae.com/2013/01/manjaro-linux-a-follow-up/][http://allanmcrae.com/2013/10/comparison-of-security-issue-handling/]
 
Manjaron kehittäjät ovat sittemmin yrittäneet korjata ongelmaa siirtämällä Arch Linuxin pakettivarastossa kriittisiksi merkityt päivitykset nopeammin Manjaron vakaaseen pakettivarastoon. [http://allanmcrae.com/2015/02/improvements-on-manjaro-security-updates/]
 
==Tietoturvaongelmat==
Oletuksena Manjaron [[ufw|palomuuri]] on pois päältä, kytke se päälle komentoriviltä käskyllä:
 
sudo ufw enable
 
==Aiheesta muualla==
* [https://distrowatch.com/table.php?distribution=manjaro DistroWatch - Manjaro]
 
{{Arch Linux}}
 
[[pl:Manjaro]]

Versio 22. heinäkuuta 2021 kello 11.13

GENTOO ON AINOA OIKEA LINUX-DISTRO!!!