Minecraft

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 16. marraskuuta 2013 kello 20.13 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset) (Ak: Uusi sivu: {{Ohjelma | nimi=Minecraft | kuva= | kuvateksti= | lisenssi=Suljettu | käyttöliittymä= | kotisivu=[https://minecraft.net/ minecraft.net] }} '''Minecraft''' on Mojangin kehi...)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Minecraft
Lisenssi Suljettu
Kotisivu minecraft.net

Minecraft on Mojangin kehittämä, erittäin suosittu hiekkalaatikkopeli, josta löytyy natiivi versio linuxille. Minecraft on kirjoitettu javalla. Pelin suorittamiseen suositellaan Oraclen Javaa, mutta se toimii myös OpenJDK:lla, joskin pelatessa voi ilmetä joitain performanssieroja Oraclen Javaan nähden.


Moninpelipalvelimen asentaminen

Aivan ensimmäiseksi tulee päättää, mitä palvelinohjelmaa halutaan ajaa. Mojang tarjoaa oman virallisen palvelinohjelman, jolla voidaan ajaa niin kutsuttua vanilla-palvelinta. Käytännössä kuitenkin suurin osa julkisista palvelimista käyttää CraftBukkit-ohjelmaa sen tajoamien lisäominaisuuksien vuoksi. CraftBukkit on täysin avointa lähdekoodia ja tarjoaa tuen erilaisille lisäosille (plugin).

Minecraftpalvelimen asentamisessa kannattaa ensimmäiseksi päivittää järjestelmä ajan tasalle. Tämä jälkeen asennetaan java ja muut tarvittavat paketit, joita ovat screen, wget ja jokin tekstieditori (esim. vim), mikäli näitä ei tule jakelun mukana. Melkein kaikki jakelut kuitenkin sisältävät nämä ohjelmat oletuksena. Mojang suosittelee käytettäväksi Oraclen javaa, mutta OpenJDK käy hyvin. Katso lisätietoa ohjelmien asentamisesta artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Tietoturvan kannalta on tärkeää, että minecraftpalvelinta ajetaan omalla käyttäjällänsä, eikä ainakaan pääkäyttäjällä (root). Luodaan siis palvelimelle oma tunnus Minecraftia varten.

adduser minecraft

Kirjaudu seuraavaksi minecraft-käyttäjällä sisään ja hae haluamasi palvelinohjelma. Mojangin tarjoama virallinen palvelinohjelma löytyy osoitteesta minecraft.net/download. Katsotaan linkki uusimpaan versioon ja ladataan se.

wget https://s3.amazonaws.com/Minecraft.Download/versions/1.7.2/minecraft_server.1.7.2.jar

CraftBukkitin uusin versio taas haetaan komentamalla:

wget http://dl.bukkit.org/downloads/craftbukkit/get/latest-rb/craftbukkit.jar

Palvelinohjelma käynnistetään screenin sisään, jotta se voidaan jättää pyörimään taustalle. Javalle annetaan parametreina muistin määrä, jonka se käyttää käynnistyessään (-Xms), sekä muistin määrä, jonka se saa maksimissaan käyttää (-Xmx). Jos käytössä on Mojangin minecraftpalvelin, annetaan palvelinohjelmalle parametrina nogui, jolloin se käynnistyy tekstitilassa, eikä käynnistä graafista käyttöliittymää.

Minecraftpalvelin voitaisiin siis käynnistää esimerkiksi näin:

screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar minecraft_server.1.7.2.jar nogui

CraftBukkit voitaisiin käynnistää taas näin:

screen java -Xms512M -Xmx1024M -jar craftbukkit.jar

Ensimmäisen kerran käynnistyessään palvelin luo puuttuvat tiedostot, sekä generoi maailman. Oletuksena palvelin kuuntelee porttia 25565, mutta sitä voi säätää asetuksista, muokkaamalla server.properties tiedostoa tekstieditorilla.

vim server.properties

Muutokset tulevat kuitenkin voimaan vasta kun palvelin uudelleenkäynnistetään.