Ero sivun ”Mkfs” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (luokka muutettu)
 
(5 välissä olevaa versiota 2 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Komentoa mkfs käytetään luomaan valmiille osiolle (partition) uusi [[tiedostojärjestelmä]], eli alustamaan (formatoimaan) se. Mkfs itsessään ei luo tiedostojärjestelmiä, vaan käyttää siihen erillisiä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja, joiden nimet ovat muotoa mkfs.tiedostojärjestelmä, esimerkiksi mkfs.ext3, mkfs.msdos, mkfs.vfat ja mkfs.xfs. Näitä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja voi käyttää myös erikseen.
+
{{DISPLAYTITLE:{{lcfirst:{{PAGENAME}}}}}}
 +
[[Komentorivi]]komentoa mkfs käytetään luomaan valmiille osiolle (engl. ''partition'') uusi [[tiedostojärjestelmä]], eli alustamaan (formatoimaan) se. Mkfs itsessään ei luo tiedostojärjestelmiä, vaan käyttää siihen erillisiä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja, joiden nimet ovat muotoa <tt>mkfs.tiedostojärjestelmä</tt>, esimerkiksi <tt>mkfs.[[ext3]]</tt>, <tt>mkfs.msdos</tt>, <tt>mkfs.[[FAT|vfat]]</tt> ja <tt>mkfs.[[XFS|xfs]]</tt>. Näitä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja voi käyttää myös erikseen.
  
 
== Käyttö ==
 
== Käyttö ==
 +
Luodaan [[Reiser4]]-tiedostojärjestelmä osiolle, jota vastaava [[laitetiedosto]] on /dev/hda3 (ensimmäisen kiintolevyn kolmas osio). Komennon suorittaminen edellyttää, että saatavilla on työkalu mkfs.reiser4.
 
  mkfs -t reiser4 /dev/hda3
 
  mkfs -t reiser4 /dev/hda3
Luo [[Reiser4]]-tiedostojärjestelmän osiolle, jota vastaava laitetiedosto on /dev/hda3 (ensimmäisen kiintolevyn kolmas osio). Komennon suorittaminen edellyttää, että saatavilla on työkalu mkfs.reiser4.
 
  
 +
Luodaan erillisellä mkfs.ext3-työkalulla ext3-tiedostojärjestelmä osiolle /dev/sda1. Tiedostojärjestelmän luomisen yhteydessä tarkistetaan osio rikkinäisten lohkojen (bad blocks) varalta ([[valitsin]] <tt>-c</tt>).
 
  mkfs.ext3 -c /dev/sda1
 
  mkfs.ext3 -c /dev/sda1
Luodaan erillisellä mkfs.ext3-työkalulla [[ext3]]-tiedostojärjestelmä osiolle /dev/sda1. Tiedostojärjestelmän luomisen yhteydessä tarkistetaan osio rikkinäisten lohkojen (bad blocks) varalta (valitsin -c).
 
  
 
== Katso myös ==
 
== Katso myös ==
*[[Tiedostojärjestelmä]]
+
* [[Tiedostojärjestelmä]]
 +
* [[ext2]]
 +
* [[ext3]]
 +
* [[ext4]]
 +
* [[ReiserFS]]
 +
* [[Reiser4]]
 +
* [[Dumpe2fs]]
 +
* [[Tune2fs]]
 +
* [[XFS]] - Suorituskykyinen tiedostojärjestelmä, joka sisältää journaloinnin.
  
[[Luokka: Komentorivin perustyökalut]]
+
[[Luokka:Komentorivin perustyökalut]]
[[Luokka:Coreutils]]
 
 
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]
 
[[Luokka:Tiedostojärjestelmät]]

Nykyinen versio 4. maaliskuuta 2015 kello 16.28

Komentorivikomentoa mkfs käytetään luomaan valmiille osiolle (engl. partition) uusi tiedostojärjestelmä, eli alustamaan (formatoimaan) se. Mkfs itsessään ei luo tiedostojärjestelmiä, vaan käyttää siihen erillisiä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja, joiden nimet ovat muotoa mkfs.tiedostojärjestelmä, esimerkiksi mkfs.ext3, mkfs.msdos, mkfs.vfat ja mkfs.xfs. Näitä tiedostojärjestelmäkohtaisia työkaluja voi käyttää myös erikseen.

Käyttö[muokkaa]

Luodaan Reiser4-tiedostojärjestelmä osiolle, jota vastaava laitetiedosto on /dev/hda3 (ensimmäisen kiintolevyn kolmas osio). Komennon suorittaminen edellyttää, että saatavilla on työkalu mkfs.reiser4.

mkfs -t reiser4 /dev/hda3

Luodaan erillisellä mkfs.ext3-työkalulla ext3-tiedostojärjestelmä osiolle /dev/sda1. Tiedostojärjestelmän luomisen yhteydessä tarkistetaan osio rikkinäisten lohkojen (bad blocks) varalta (valitsin -c).

mkfs.ext3 -c /dev/sda1

Katso myös[muokkaa]