Nice

Linux.fista
Versio hetkellä 3. toukokuuta 2007 kello 14.16 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset) (renicen käyttöä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nice on komentorivipohjainen työkalu ajettavien prosessien (ohjelmien) prioriteetin muuttamiseen. Prosessin prioriteetin ollessa korkea järjestelmän ydin (kernel) varaa suuremman osan järjestelmän resursseista sen käyttöön, jolloin prosessin suoritus tehostuu. Vastaavasti pienellä prioriteetilla oleva prosessi toimii ikäänkuin "säästöliekillä" kuluttaen normaalia pienemmän osan resursseista.

Prosessia kannattaa ajaa korkealla prioriteetilla silloin, kun sen suorituksen on tapahduttava mahdollisimman nopeasti, varmasti tai tehokkaasti (esim. CD:n polttaminen). Alemmaksi prioriteettia kannattaa säätää silloin kun prosessin suorituksella ei ole kiire tai sen muulle tietokoneenkäytölle aiheuttama haitta on pidettävä minimissä (esim. locate-haun tietokannan tekeminen updatedb:lla).

Käyttö

Nicessä prosessin prioriteetti määritellään käänteisenä numerona -20:sta (korkein prioriteetti) 19:aan (matalin proriteetti). Prosessien oletusprioriteetti on 0. Vain pääkäyttäjällä (root) on oikeus määrittää prosessin prioriteetti nollaa pienemmäksi.

Seuraava pääkäyttäjänä ajettava komento avaa XCDRoast-poltto-ohjelman taustalle prioriteetilla -15.

nice -15 xcdroast &

Renice

Mikäli haluat muuttaa jo käynnissä olevien prosessien prioriteettia, tarvitset renicea.

renice -14 31337

Muuttaa PID-numeron 31337 omaavan prosessin prioriteetin arvoon -14.

renice 19 -u esr

Muuttaa kaikkien käyttäjän esr omistamien prosessien prioriteetin arvoon 19.

renice -5 9635 -u mail ftp -p 74200

Muuttaa PID-numeroltaan 9635 ja 74200 olevien sekä kaikkien käyttäjien mail ja ftp omistamien prosessien prioriteetin arvoon -5.