Nice

Linux.fista
Versio hetkellä 14. helmikuuta 2006 kello 20.19 – tehnyt Pb (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nice on komentorivipohjainen työkalu ajettavien prosessien (ohjelmien) prioriteetin muuttamiseen. Prosessin prioriteetin ollessa korkea järjestelmän ydin (kernel) varaa suuremman osan järjestelmän resursseista sen käyttöön, jolloin prosessin suoritus tehostuu. Vastaavasti pienellä prioriteetilla oleva prosessi toimii ikäänkuin "säästöliekillä" kuluttaen normaalia pienemmän osan resursseista.

Prosessia kannattaa ajaa korkealla prioriteetilla silloin, kun sen suorituksen on tapahduttava mahdollisimman nopeasti, varmasti tai tehokkaasti (esim. CD:n polttaminen). Alemmaksi prioriteettia kannattaa säätää silloin kun prosessin suorituksella ei ole kiire tai sen muulle tietokoneenkäytölle aiheuttama haitta on pidettävä minimissä (esim. locate-haun tietokannan tekeminen updatedb:lla).

Käyttö

Nicessä prosessin prioriteetti määritellään käänteisenä numerona -20:sta (korkein prioriteetti) 19:aan (matalin proriteetti). Prosessien oletusprioriteetti on 0. Vain pääkäyttäjällä (root) on oikeus määrittää prosessin prioriteetti välille -1 - -20.

Seuraava pääkäyttäjänä ajettava komento avaa XCDRoast-poltto-ohjelman taustalle prioriteetilla -15.

nice -15 xcdroast &