Ero sivun ”Qt” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Robot: Removing from Luokka:Työpöytä)
p (Qt avaa rajapintaansa.)
 
(31 välissä olevaa versiota 16 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Qt on Trolltechin kehittämä käyttöliittymäkirjasto, jonka avulla ohjelmat on helppo kääntää eri alustoille. Erilaiset UNIX:t ja Windows ovat ainakin tuettuina. Qt-kirjasto on kaksoislisensoitu siten, että sillä voi tehdä joko avoimen lähdekoodin [[wikipedia:fi:GNU GPL|GNU GPL]] -lisensoituja ohjelmia, tai ostaa oikeudet lähdekoodiin Trolltechiltä, ja lisensoida ohjelma millä lisenssillä tahansa.
+
{{ Ohjelma
 +
| nimi=Qt
 +
| kuva=[[Kuva:Qt.logo.png|120px]]
 +
| käyttöliittymä=[[X11]] ym.
 +
| kuvateksti= 
 +
| lisenssi=[[GPLv2]], [[GPLv3]], ja [[LGPLv3]] tai kaupallinen
 +
| kotisivu=[http://qt.digia.com/ qt.digia.com]
 +
}}
 +
 
 +
'''Qt''' on norjalaisen (nykyisin [[Digia]]n omistaman) Trolltechin kehittämä abstraktio[[kirjasto]], jonka avulla ohjelmat on helppo kääntää eri alustoille. Se tarjoaa yleisimmin tunnetun käyttöliittymätoteutuksen lisäksi muunkinlaista abstraktiota, jolla alustojen erilaisuuksia on piilotettu. Tuettuina ovat Unix/Linux, Mac OS X, Windows sekä jotkin sulautetut alustat, kuten [[Symbian]], [[Maemo]], [[Meego]] ja BlackBerry. Qt-kirjasto on lisensoitu [[LGPL]] siten, että sillä voi tehdä sekä avoimen lähdekoodin että suljettuja ohjelmia. Qt-kirjastoon tehdyt muutokset pitää silloin jakaa [[LGPL]]-lisenssin mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voi ostaa kaupallisen lisenssin, jolloin myöskään Qt-kirjastoon tehtyjä muutoksia ei tarvitse jakaa. Tunnetuimpia Qt-kirjastoon pohjautuvia ohjelmistoja on [[KDE]].
 +
 
 +
Qt:tä kehitti alun perin [[Trolltech]], jonka [[Nokia]] osti 2008, josta yritys jatkoi Nokian [[Qt Software]] -osastona.
 +
 
 +
[[KDE]] on rakennettu Qt:n pohjalle. Aikoinaan Qt:n lisenssi ei ollut GPL-yhteensopiva, mikä oli syy [[GTK+|GTK]]:n ja [[GNOME|Gnomen]] kehittämiselle.
 +
 
 +
2016 Qt virtaviivaistaa tuotepalettiaan niin että kaupallisiin projekteihin varattu Qt-rajapinta avataan avoimen lähdekoodin versioiden käyttöön versiosta 5.7 lähtien.
 +
 
 +
==Asennus==
 +
Qt:n kehitystyökalut löytyvät useimpien [[Jakelu|jakeluiden]] [[Paketinhallintajärjestelmä|paketinhallinnasta]] nimellä <tt>qt-devel</tt> ja <tt>qt-config</tt>. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista [[Ohjelmien asentaminen]].
 +
 
 +
==Qt-kehitystyökaluja==
 +
* [[Qt Creator]] - Qt:n mukana jaettava [[IDE]] kehitysympäristö
 +
* [[Qt Assistant]] - [[:Luokka:Ohjelukijat|ohjelukija]]
 +
* [[Qt Designer]] - käyttöliittymämuokkain
 +
* [[Qt Lingust]] - [[kotoistus]]työkalu
 +
* [[Lazarus]] - [[Pascal]]-kehitysympäristö joka tukee myös Qt:tä
  
 
==Katso myös==
 
==Katso myös==
 
*[[GTK]]
 
*[[GTK]]
*[[KDE]]
 
  
==Linkkejä==
+
==Aiheesta muualla==
 
*[http://www.trolltech.com/ Trolltech]
 
*[http://www.trolltech.com/ Trolltech]
 +
*[[wikipedia:fi:Qt|Qt Wikipediassa]]
 +
*[http://doc.trolltech.com/4.3/tutorial.html Opas Qt-ohjelmointiin]
  
 
[[Luokka:Kirjastot]]
 
[[Luokka:Kirjastot]]

Nykyinen versio 20. tammikuuta 2016 kello 14.17

Qt
Qt.logo.png
Käyttöliittymä X11 ym.
Lisenssi GPLv2, GPLv3, ja LGPLv3 tai kaupallinen
Kotisivu qt.digia.com
Lähdekoodi Lähdekoodia ei ole määritelty

Qt on norjalaisen (nykyisin Digian omistaman) Trolltechin kehittämä abstraktiokirjasto, jonka avulla ohjelmat on helppo kääntää eri alustoille. Se tarjoaa yleisimmin tunnetun käyttöliittymätoteutuksen lisäksi muunkinlaista abstraktiota, jolla alustojen erilaisuuksia on piilotettu. Tuettuina ovat Unix/Linux, Mac OS X, Windows sekä jotkin sulautetut alustat, kuten Symbian, Maemo, Meego ja BlackBerry. Qt-kirjasto on lisensoitu LGPL siten, että sillä voi tehdä sekä avoimen lähdekoodin että suljettuja ohjelmia. Qt-kirjastoon tehdyt muutokset pitää silloin jakaa LGPL-lisenssin mukaisesti. Vaihtoehtoisesti voi ostaa kaupallisen lisenssin, jolloin myöskään Qt-kirjastoon tehtyjä muutoksia ei tarvitse jakaa. Tunnetuimpia Qt-kirjastoon pohjautuvia ohjelmistoja on KDE.

Qt:tä kehitti alun perin Trolltech, jonka Nokia osti 2008, josta yritys jatkoi Nokian Qt Software -osastona.

KDE on rakennettu Qt:n pohjalle. Aikoinaan Qt:n lisenssi ei ollut GPL-yhteensopiva, mikä oli syy GTK:n ja Gnomen kehittämiselle.

2016 Qt virtaviivaistaa tuotepalettiaan niin että kaupallisiin projekteihin varattu Qt-rajapinta avataan avoimen lähdekoodin versioiden käyttöön versiosta 5.7 lähtien.

Asennus[muokkaa]

Qt:n kehitystyökalut löytyvät useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä qt-devel ja qt-config. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Qt-kehitystyökaluja[muokkaa]

Katso myös[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]