Ero sivun ”Red Hat Enterprise Linux” versioiden välillä

Kohteesta Linux.fi
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
p (Käyttäjän 80.223.125.28 (keskustelu) muokkaukset kumottiin ja sivu palautettiin viimeisimpään käyttäjän Pb tekemään versioon.)
Rivi 13: Rivi 13:
 
* [http://foobar.fi/linux/ Foobar Linux]
 
* [http://foobar.fi/linux/ Foobar Linux]
  
{{rhel}}
+
{{redhat}}
  
 
[[Luokka:Jakelut]]
 
[[Luokka:Jakelut]]
[[luokka:Linuxin jakeluversiot aakkosjärjestyksessä]]
 

Versio 10. maaliskuuta 2008 kello 19.50

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) on Red Hat Inc:n kehittämä, yrityksille tarkoitettu Linux-jakelu. RHEL on pitkään ollut käytetyin kaupallinen Linux-jakelu, ja siitä on saatavilla erilaisilla tuki- ja päivityspalveluilla varustettuja, hinnoittelultaan hyvin vaihtelevia versioita.

RHEL:n kehitys tapahtuu Red Hatin tukeman yhteisöpohjaisen Fedora-jakelun pohjalta niin, että keskimäärin joka kolmannesta Fedora-versiosta muokataan uusi RHEL-versio. Fedoralle ei ole saatavilla Red Hatin virallisia tukipalveluita. Fedorasta tulee normaaliin epäkaupallisen Linux-jakelun tapaan uusia versioita noin kahdesti vuodessa päivitysten ulottuessa kahteen edelliseen versioon. Syksyyn 2003 asti Red Hat kehitti RHEL:iä lähes puhtaasti omana työnään julkaisemansa Red Hat Linux -jakelun pohjalta (jota sai myös ostaa tuettuna versiona), mutta päätti sitten selkeämmin erottaa kaupallisen ja epäkaupallisen version toisistaan.

RHEL:n pohjalta on avoimen lähdekoodin ansiosta luotu toisten kaupallista tukea tarjoavien jakelujen (kuten Oraclen Unbreakable Linux ja suomalainen Foobar Linux) lisäksi myös täysin ilmaisia ja tukemattomia versioita kuten CentOS ja White Box Enterprise Linux.

Red Hat Enterprise Linux on muodostunut kaupallisessa Linux-käytössä yhdessä Novellin SUSE Linux Enterprisen kanssa jonkinlaiseksi standardiksi, ja useat kaupalliset laite- ja ohjelmistovalmistajat tukevatkin Linux-versioita vain näillä kahdella alustalla.

Aiheesta muualla

v  k  m
RedHat.svg Red Hat Linux -pohjaisia jakeluita
 Yrityksille suunnatut  CentOS | Oracle Linux | Red Hat Enterprise Linux
 Yhteisön tukemat  FedoraMageia
 Omia projektejaan  Scientific Linux
 Keskeytyneet  Red Hat Linux | Mandriva | MythDora | White Box Enterprise Linux | Yellow Dog Linux