Red Hat Enterprise Linux

Kohteesta Linux.fi
Versio hetkellä 13. maaliskuuta 2007 kello 13.08 – tehnyt Miksu (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Red Hat Enterprise Linux (RHEL) on Red Hat Inc:n kehittämä, yrityksille tarkoitettu Linux-jakelu. RHEL on pitkään ollut käytetyin kaupallinen Linux-jakelu, ja siitä on saatavilla erilaisilla tuki- ja päivityspalveluilla varustettuja, hinnoittelultaan hyvin vaihtelevia versioita.

RHEL:n kehitys tapahtuu Red Hatin tukeman yhteisöpohjaisen Fedora-jakelun pohjalta niin, että keskimäärin joka kolmannesta Fedora-versiosta muokataan uusi RHEL-versio. Fedoralle ei ole saatavilla Red Hatin virallisia tukipalveluita. Fedorasta tulee normaaliin epäkaupallisen Linux-jakelun tapaan uusia versioita noin kahdesti vuodessa päivitysten ulottuessa kahteen edelliseen versioon. Syksyyn 2003 asti Red Hat kehitti RHEL:iä lähes puhtaasti omana työnään julkaisemansa Red Hat Linux -jakelun pohjalta (jota sai myös ostaa tuettuna versiona), mutta päätti sitten selkeämmin erottaa kaupallisen ja epäkaupallisen version toisistaan.

RHEL:n pohjalta on avoimen lähdekoodin ansiosta luotu toisten kaupallista tukea tarjoavien jakelujen (kuten Oraclen Unbreakable Linux ja suomalainen Foobar Linux) lisäksi myös täysin ilmaisia ja tukemattomia versioita kuten CentOS ja White Box Enterprise Linux.

Red Hat Enterprise Linux on muodostunut kaupallisessa Linux-käytössä yhdessä Novellin SUSE Linux Enterprisen kanssa jonkinlaiseksi standardiksi, ja useat kaupalliset laite- ja ohjelmistovalmistajat tukevatkin Linux-versioita vain näillä kahdella alustalla.

Linkkejä