rsync

Linux.fista
Versio hetkellä 17. elokuuta 2016 kello 19.17 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


rsync
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi GPLv3+
Kotisivu rsync.samba.org

rsync on ohjelma, jolla ylläpidetään ajantasaista hakemistorakenteen, CD-levyn tms. kopiota, joko samalla koneella tai muualla. rsync kopioi oletuksena vain muuttuneet tiedostot ja isojen tiedostojen osalta vain tiedoston muuttuneet osat, mikä tekee synkronoinnista varsin nopeaa. Ohjelmaa käytetään joko paikallisesti tai verkon yli, yleensä ssh:n kautta, käyttäen etäkoneella joko rsync-palvelinta tai normaalia käyttäjätunnusta.

rsync sopii hyvin koneen tai varmuuskopion pitämiseen toisella omalla tai kaverin koneella tai sopivalla palvelimella (katso Varmuuskopiointi rsyncillä) tai koneiden "synkkaukseen". Ohjelman toimintaa voi säätää hyvin monipuolisesti, mikä toisaalta tarkoittaa, että yleiskäsityksen saaminen eri vaihtoehdoista vaatii hiukan paneutumista.

Koska rsync ei luo varsinaista arkistoa vaan hakemistorakenteen, järjestelmän varmuuskopiointi vaatii eritystoimia eri käyttäjätunnusten, laitetiedostojen yms. säilyttämiseksi, ellei ohjelmalle halua antaa root-oikeuksia.

Asennus[muokkaa]

rsync löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä rsync. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttöesimerkkejä[muokkaa]

Synkronoidaan paikallinen kotihakemiston alta löytyvä work-hakemisto etäkoneella SSH-yhteyden päässä sijaitsevan vastaavan hakemiston kanssa. -a (archive) -vipu käskee rsyncin synkronoida tiedostojen omistussuhteet, laitetiedostot, linkit, ym. -v (verbose) lisää tulostusta jotta tiedämme missä mennään. -z käskee rsyncin käyttää pakkausta, jotta tehtävästä suoriuduttaisiin hitaalla verkkoyhteydellä hieman nopeammin.

Huomaa, että mikäli kirjoitat lähdehakemiston muotoon "~/work", eli unohdat jälkimmäisen kauttaviivan, niin rsync luo etäkoneelle hakemiston ~/work/work.

rsync -avz ~/work/ etakone.example.com:work

Mikäli käytetään muuta kuin ssh:n oletusporttia (22).

rsync -avz -e "ssh -p <porttinumero>" ~/work/ <kayttajatunnus>@etakone.example.com:work

Katso myös[muokkaa]