Tar

Linux.fista
Versio hetkellä 4. lokakuuta 2007 kello 12.55 – tehnyt V (keskustelu | muokkaukset) (Siirrä kohdetta, älä arkistoa.)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Komentoriviohjelma tar (tape archiver) on työkalu tar-pakettien käsittelyyn. Tar-paketit sisältävät tiedoston tai lukuisan määrän tiedostoja ja hakemistoja koottuna yhden tiedoston sisälle. Tar-pakettimuoto ei itsessään sisällä mitään pakkausta, joten usein se yhdistetään joko gzip- tai kehittyneempään bzip2-pakkaustekniikkaan, jolloin tiedostopäätteeksi muodostuu .tar.gz tai .tar.bz2.

Tämä ns. tarball-muoto on Unix- ja Linux-maailman ylivoimaisesti käytetyin tiedonpakkaustapa. Esimerkiksi ohjelmien lähdekoodit jaellaan käytännössä poikkeuksetta tässä muodossa. Tar-ohjelma osaa käsitellä myös .tar.gz- ja .tar.bz2-paketteja.

Käyttö

tar -xvf tiedosto.tar

Purkaa puhtaan tar-paketin. Valitsin x tarkoittaa purkamista, v listaa purettavat tiedostot (ei pakollinen) ja f määrittää tiedoston, joka puretaan.

tar -xzvf tiedosto.tar.gz

Purkaa gzip-pakatun tar-paketin. Valitsin z korvataan j:llä, mikäli purettava paketti on bzip2-muodossa.

tar -cjf musiikki.tar.bz2 /home/jani-petteri/omat.laulut/

Pakkaa (valitsin c) hakemiston /home/jani-petteri/omat.laulut/ bzip2-pakattuun tar-pakettiin musiikki.tar.bz2. Tar-paketin nimen on tultava heti valitsimen f jälkeen. Valitsin j korvataan z:llä, mikäli pakattava paketti on gzip-muodossa (tiedostopääte .tar.gz).

Vinkkejä

  • Siirrä kohdetta, älä arkistoa.
tar -C pura/tänne/ -xvf arkisto.tar

Katso myös