UnZip

Linux.fista
Versio hetkellä 13. lokakuuta 2014 kello 13.33 – tehnyt Oselotti (keskustelu | muokkaukset) (Oselotti siirsi sivun Unzip uudelle nimelle UnZip: kirjoitusasu)
UnZip
Käyttöliittymä teksti
Lisenssi BSD
Kotisivu info-zip.org/UnZip.html

UnZip on komentoriviohjelma jolla on mahdollista purkaa ja muulla tavoin käsitellä pakattuja ZIP-tiedostoja. Se ei nimensä mukaisesti mahdollista ZIP-tiedostojen luomista vaan tähän tarkoitukseen käytetään erillistä Zip-ohjelmaa. UnZip on yhteensopiva MS-DOS-ympäristössä käytetyn PKZIP-ohjelman luomien ZIP-pakettien kanssa.

Asennus

UnZip löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnasta nimellä unzip. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista Ohjelmien asentaminen.

Käyttö

ZIP-tiedosto puretaan nykyiseen hakemistoon komennolla

$ unzip tiedosto.zip

jos parametrina annettavan tiedostonimen perään ei kirjoiteta päätettä .zip, ohjelma yrittää automaattisesti lisätä sen ja etsiä löytyykö tällä nimellä tiedostoa.

Jos ZIP-tiedostosta halutaan purkaa vain tietyt tiedostot, luetellaan ne tiedostonimen jälkeen. Esimerkiksi seuraava purkaisi tiedostosta arkisto.zip tiedostot lueminut ja lisenssi:

$ unzip arkisto.zip lueminut lisenssi

Vastaavasti tietyt tiedostot voitaisiin jättää purkamatta luettelemalla ne valitsimen -x jälkeen:

$ unzip arkisto.zip -x internetexplorer 

Lueteltaessa sekä purettavia että purkamatta jätettäviä tiedostoja voidaan käyttää jokerimerkkeinä tähteä (*) ja kysymysmerkkiä (?). Kysymysmerkki vastaa mitä tahansa yksittäistä merkkiä ja tähti merkkijonoa. Esimerkiksi kaikki a-kirjaimella alkavat tiedostot listattaisiin merkinnällä "a*" ja tiedostot, joissa on tasan kolme merkkiä merkinnällä "???". Jos jokerimerkkejä käytetään on nämä merkkijonot laitettava lainausmerkkeihin jottei pääte käsittele niitä (pääte esimerkiksi muuttaisi merkinnän a* listaksi kyseisessä hakemistossa olevia a:lla alkavia tiedostoja). Esimerkiksi:

$ unzip arkisto.zip "a*"

Oletuksena UnZip purkaa tiedostot nykyiseen hakemistoon. Purkamiseen käytettävä hakemisto voidaan määrittää valitsimella -d:

$ unzip tiedosto.zip -d /home/kalle/uusipeli

purkaisi paketin sisällön hakemistoon /home/kalle/uusipeli. Jos kyseistä hakemistoa ei ole olemassa, se luodaan automaattisesti.

Paketissa olevat tiedostot on mahdollista nähdä käyttämällä valitsinta -l:

$ unzip -l arkisto.zip

Katso myös