FBReader

Linux.fista
(Ohjattu sivulta Fbreader)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FBReader

FBReaderin kirjasto näkymä
Lisenssi GNU GPL
Kotisivu www.fbreader.org

FBReader on avoimen lähdekoodin e-kirjalukija, joka on suomenkielinen. Se saatavissa seuraaville käyttöjärjestelmille:

FBReader osaa näyttää useassa avoimessa tiedostomuodossa tallennettuja (DRM-vapaita) sähkökirjoja: fb2, html, chm, plucker, PalmDoc, zZxt, tcr (psion text), rtf, Oeb, openreader, FictionBook, DRM-vapaa mobipocket, plain text ja epub. FBReader osaa muun muassa tavuttaa tekstin sisällön kielen mukaan, jolloin teksti piirtyy ruudulle sulavasti ja kauniisti. Tekstin ja taustan värejä saa muutettua oman mielen mukaan. Voit esimerkiksi vaihtaa käyttöösi vaalean tekstin mustalla pohjalla helpottamaan pimeässä lukemista. Ohjelman kirjastotoiminnolla kirjat pysyvät hyvin järjestyksessä ja ne on helppo löytää tekijän tai kirjan nimen, aihealueen tai vaikka hakusanan perusteella. Ohjelma osaa tarvittaessa lukea tiedostot myös suoraan zip-, tar-, gzip- tai bzip2-paketista, mikä on kätevää esimerkiksi silloin, jos samaan pakettiin on tiivistetty useita sähkökirjoja. Ohjelmassa on sisäänrakennettuna tuki muutamalle verkossa toimivalle vapaita tai ilmaisia kirjoja jakavalle arkistolle, kuten feedbooks.com ja smashwords.com.

FBReader ohjelmasta on olemassa Android-puhelimille ja -tableteille sovitettu versio FBReaderj. Puhelimessa kirjat kulkevat helposti mukana ja ovat saatavilla aina, kun on hetki aikaa lukea. Lisää luettavaa voi ladata verkosta helposti, sillä ohjelmalla pääsee suoraan selaamaan useita verkkokirjastoja, joista löytyy paljon vapaita kirjoja. Muiden verkkokirjastojen, kuten Project Gutenbergin lisääminen ohjelmaan on helppoa.

Project Gutenbergin sivuilta löytyy paljon tekijänoikeuksista jo vapautunutta luettavaa myös suomeksi. Klassikoita Seitsemästä veljeksestä ja Baskervillen koirasta aina Shakespearen näytelmiin.

Asennus[muokkaa]

FBReader löytyy useimpien jakeluiden paketinhallinnoista nimellä fbreader. Lisätietoja ohjelmien asentamisesta löytyy artikkelista ohjelmien asentaminen.

FBReaderj löytyy Android-puhelimiin myös suoraan Android-marketista.

Katso myös[muokkaa]