Arkisto/FedUp

Linux.fista
(Ohjattu sivulta FedUp)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli sisältää vanhentunutta tietoa. Se on säilytetty historiallisista syistä, mutta sitä ei kannata yrittää päivittää. Sisältöä voi hyödyntää muilla sivuilla sen ajantasaisilta osin.

Artikkelin ohjelma on korvattu toisella. Uuden nimi on DNF System Upgrade ja siitä löytyy lisää tietoa myös https://docs.fedoraproject.org/fi/quick-docs/dnf-system-upgrade sivulta. Tämä nykyinen sivu tullaan poistamaan siirtymäkauden jälkeen.


FedUp
Käyttöliittymä teksti, GTK
Lisenssi GPLv2+
Kotisivu github.com/wgwoods/fedup
Lähdekoodi github.com/wgwoods/fedup

FedUp eli Fedora Upgrade tool on Fedora-jakelun itsenäinen versiopäivitysohjelma joka ei tarvitse ulkoista käynnistysmediaa tai PXE-verkkokäynnistystä. Sitä käytetään Fedora-17 ja myöhempien julkaisuiden päivittämiseen uudempiin versioihin. Ohjelmasta on sekä komentorivi- että graafinen versio.

Asennus[muokkaa]

FedUp löytyy Fedoran pakettivarastoista nimellä fedup.

Käyttö[muokkaa]

Komennot, jotka alkavat $-merkillä suoritetaan tavallisena käyttäjänä ja komennot, jotka alkavat #-merkillä suoritetaan pääkäyttäjänä. Katso myös su, sudo ja doas.

Ensin on hyvä aina päivittää järjestelmä ajan tasalle.

# yum -y update

Tämän jälkeen tulee varmistaa että FedUpista on varmasti uusin versio käytössä:

# yum -y update fedup fedora-release

Järjestelmä voidaan päivittää suoraan verkosta --network -valitsimella (suositeltava tapa). Versionumeroksi annetaan uuden Fedoran versionumero.

# fedup --network <versionumero> --product=<versio>

--product tarkoittaa Fedoran versiota.

  • workstation - Fedoran oletusversio GNOME-työpöydällä
  • server - Fedoran palvelinversio
  • cloud - Fedoran pilviversio
  • nonproduct - Joku muu kuin mikään edellisistä, esimerkiksi päivitettäessä Fedoran spinnejä, kuten KDE-versiota, käytetään tätä vaihtoehtoa.

Järjestelmä on mahdollista päivittää myös levykuvasta (.iso), mutta tällöin tulee varmistua että levykuvan tarjoama ytimen versio on uudempi kuin valmiiksi asennettu ytimen versio. Mikäli näin ei ole, saattaa päivityksessä tulla ongelmia.

# fedup --iso /root/Fedora.iso --product=<versio>

Myös DVD-levyltä voidaan päivittää, tällöin käytetään --device -valitsinta ja poluksi asetetaan oikea polku, esimerkiksi /mnt/cdrom/.

# fedup --device /mnt/cdrom/ --product=<versio>

Tämän jälkeen FedUp rupeaa lataamaan paketteja. Kun lataus on valmistunut, järjestelmä tulee käynnistää uudelleen ja käynnistysvalikosta valita System Upgrade-vaihtoehto joka aloittaa päivityksen. Kun päivitys on valmis, järjestelmä käynnistyy uudelleen seuraavaan versioon.

Päivityksen päätyttyä voi Fedoran version varmistaa esimerkiksi /etc/redhat-release -tiedostosta.

$ cat /etc/redhat-release

Päivityksen viimeistely[muokkaa]

# rpm --rebuilddb
# yum distro-sync --setopt=deltarpm=0
# yum -y install rpmconf
# rpmconf -a

Aiheesta muualla[muokkaa]