Muita käyttöjärjestelmäytimiä

Linux.fista
(Ohjattu sivulta GNU Hurd)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä artikkelissa listataan muutamia POSIX-yhteensopivia käyttöjärjestelmäytimiä. Voit käyttää suurinta osaa tämän wikin vinkeistä myös näillä järjestelmillä niiden POSIX-yhteensopivuuden ja GNU-ohjelmien hyvän siirrettävyyden vuoksi.

OpenSolaris[muokkaa]

Katso myös pääartikkeli OpenSolaris.

OpenSolaris oli Sun Microsystemsin kehittämä käyttöjärjestelmä, joka perustui Solaris 10 -järjestelmään, joka oli aikaisemmin maksullinen ja suljettu järjestelmä. OpenSolariksen lähdekoodi on avattu CDDL-lisensillä. OpenSolariksen kehitys on sittemmin loppunut ja seuraaja on Illumos

Aiheesta muualla[muokkaa]

GNU Hurd[muokkaa]

GNU Hurd on GNU-projektin käyttöjärjestelmäydin, joka käyttää pohjana GNU Mach-mikroydintä. Hurd laajentaa Machia mm. laitteistoajureilla. Hurdin nimi on lyhenne, joka tarkoittaa Unixin korvaavien taustaprosessien laumaa (Hird of Unix Replacing Daemons).

Hurdia tukevia jakeluja ovat esimerkiksi Debian GNU/Hurd sekä Arch Hurd.

Aiheesta muualla[muokkaa]

L4[muokkaa]

L4 on kokonainen mikroydin-järjestelmäperhe josta löytyy monia haaroja. Esimerkiksi:

Aiheesta muualla[muokkaa]

Redox[muokkaa]

RedoxOS on uusi potentiaalinen Rustilla kirjoitettu käyttöjärjestelmä. Sen ydin perustuu mikroydin arkkitehtuuriin, kuten esimerkiksi Minix, Hurd ja L4.

Aiheesta muualla[muokkaa]

BSD[muokkaa]

BSD eli Berkeley Software Distribution on UNIX-käyttöjärjestelmä, joka kehitettiin Berkeleyn yliopistossa. Sen lähdekoodi avattiin 1990-luvun alussa, mutta UNIXin alkuperäisen kehittäjäyhtiön (AT&T) nostaman oikeusjutun takia varsinainen käyttöönotto viivästyi muutamalla vuodella (sillä välin Linus Torvalds kyllästyi MS-DOSiin ja aloitti Linuxin kehittämisen). Nykyään BSD:tä kehitetään ainakin FreeBSD-, NetBSD- ja OpenBSD-projekteissa. Eri BSD-versioille tyypillistä on oman ytimen kehittäminen, vaikkakin lähdekoodipohja on kaikissa sama.

Aiheesta muualla[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]