openSUSE

Kohteesta Linux.fi
(Ohjattu sivulta SuSE Linux)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
openSUSE
OpenSUSE-logo.jpg

Julkaisija Novell
Viimeisin versio Leap 42.1 / 4.11.2015
Julkaisusykli 8kk tai rullaava julkaisutahti
Elinkaari 18kk
Paketinhallinta RPM/ZYpp (zypper)/YaST
Tila toiminnassa
Arkkitehtuurit x86_64
Äitijakelu
Sukulaisjakelut
Kotisivu www.opensuse.org

openSUSE on yksi suosituimmista jakeluista. openSUSEa kehitetään yhteisön sekä Novellin avustuksella. openSUSEn "sisar"-julkaisu Novellin SUSE Linux Enterprise on yksi yritysmaailman suosituimmista Linux-jakeluista. Näiden molempien historia pohjautuu Suse-linux:iin ja niiden kehitys kulkee jossain määrin rinnakkain.

Versiot[muokkaa]

openSUSEsta on kaksi eri versiota. Tumbleweed on rullaavan julkaisutahdin versio, josta ei julkaista erillisiä versioita vaan siihen tulee aina uusimmat paketit. Tumbleweed sopii lähinnä edistyneemmille käyttäjille.

Version 13.2 jälkeen perinteinen openSUSE siirtyi toisenlaiseen julkaisumalliin jossa tavallinen versioittain julkaistava versio seuraa SLES:iä. Samalla versionumerossa hypättiin numeroon 42.1 ja 32-bittinen versio pudotettiin pois. Tumbleweedistä 32.-bittinen versio julkaistaan edelleen.

Työpöytäympäristöt[muokkaa]

openSUSE on yksi harvoista jakeluista, jotka kohtelevat kaikkia työpöytäympäristöjä tasapuolisesti. openSUSEn asennusohjelma kysyy käyttäjältä haluttua työpöytäympäristöä ja asentaa sen. Perinteisesti SUSE-jakelut on kuitenkin mielletty KDE-jakeluiksi, sillä openSUSEn kehittäjät tekevät paljon töitä monien ei-Qt -ohjelmien, kuten Firefoxin, integroimiseksi KDE-työpöytäympäristöön. KDE on asennusohjelmassa oletus.

Järjestelmänhallinta[muokkaa]

SUSEn asetustyökalu YaST on yksi monipuolisimmista Linux-järjestelmän asetustyökaluista. Muille jakeluille ei yksinkertaisesti löydy samanlaista ja samantasoista työkalua, joka pystyisi säätämään lukuisia järjestelmän asetuksia ja hallitsemaan paketteja.

Pakettienhallinta[muokkaa]

openSUSEn käyttää LSB-standardin mukaisesti RPM-pakettienhallintajärjestelmää. openSUSEn paketinhallintatyökalu on ZYpp, jota käytetään joko komentorivipohjaisella zypperillä, tai graafisilla ohjelmilla kuten YaSTilla tai PackageKitillä.

Historia[muokkaa]

SUSE (alun perin lyhennys sanoista Gesellschaft für Software und Systementwicklung GmbH) on alun perin saksalaisen SUSE GmbH:n kehittämä jakelu, jonka yhdysvaltalainen Novell osti vuoden 2004 tammikuussa. Nykyään SUSE:sta on tarjolla kaupallinen SUSE Linux Enterprise -versio ja yhteisöpohjainen ilmainen openSUSE. openSUSE:n idea on samankaltainen kuin Fedoralla: luoda yhteisöversio kaupallisesti menestyvästä jakelusta.

Aiheesta muualla[muokkaa]