Ero sivun ”Arkkitehtuuri” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 869 merkkiä lisätty ,  12. marraskuuta 2009
Ei muokkausyhteenvetoa
 
(12 välissä olevaa versiota 6 käyttäjän tekeminä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Arkkitehtuurilla tarkoitetaan Linux-maailmassa laitealustaa. Yleisesti arkkitehtuurit lyhennetään tyyliin i386, ppc, tai amd64. Yleisimmin käytössä oleva arkkitehtuuri on i386, eli kaikki 386-yhteensopivat prosessorit. i386:n sijasta käytetään joskus merkintää x86, joka tarkoittaa samaa asiaa. Ppc-arkkitehtuuri on Applen Mac-koneissa käytetty arkkitehtuuri ja amd64 nimensä mukaisesti AMD:n 64-bittinen arkkitehtuuri.
{{perustietoa}}
Arkkitehtuurilla tarkoitetaan Linux-maailmassa laitealustaa. Yleisesti arkkitehtuurit lyhennetään tyyliin [[i386]], [[ppc]], tai [[amd64]]. Yleisimmin henkilökohtaisissa tietokoneissa käytössä oleva arkkitehtuuri on i386, eli kaikki 386-yhteensopivat prosessorit ("PC-koneet"). i386:n sijasta käytetään joskus merkintää x86, joka toisaalta monissa yhteyksissä voi sisältää myös x86_64:n. ppc-arkkitehtuuri on Applen PowerMac-koneissa käytetty arkkitehtuuri (nykyiset Mac-koneet käyttävät x86:ää) ja amd64, tai x86_64, nimensä mukaisesti AMD:n 64-bittinen arkkitehtuuri, joka on yhteensopiva Intelin EM64T:n kanssa (eli tavalliset 64-bittiset koneet).
 
Linux toimii myös suuressa määrässä muita arkitehtuureja, esimerkiksi sulautetuissa järjestelmissä tavallisissa ARM-arkitehtuureissa, [[Unix]]ien SPARC, Alfa, IA-64 ym., IBM:n vanhojen suurtietokoneiden S/390 ja uusien ZSeries jne.
 
[[Debian]]ia ja [[Gentoo]]ta lukuunottamatta harvat jakelut tukevat muita kuin i386, amd64 ja mahdollisesti yksittäisiä muita arkitehtuureja. Sulautetuissa järjestelmissä on usein tilan puutteen vuoksi käytössä erilaisia erikoisjärjestelyitä ja sikäli kun niissä on Linux, niissä on joko erikoistunut jakelu tai ohjelmistokokonaisuus jota ei ole tarkoitettu käyttäjän muokattavaksi.
 
Debianin ARM-versio sisältää tuen ainakin joidenkin alustojen tarvitsemille erikoisjärjestelyille, muun muuassa ristiinkäännösympäristön ja sulautetuille järjestelmille soveltuvien käännösvalitsimien muodossa.
 
== Arkkitehtuurin tunnistaminen ==
Sen arkkitehtuurin, jolle käyttöjärjestelmä on käännetty, voi saada selville [[komentorivi]]komennolla <tt>uname -m</tt>. 32-bittisellä X86-koneella:
$ uname -m
i686
AMD64-koneella:
$ uname -m
x86_64
 
Varsinaiset CPU:n tiedot löytyvät [[Proc-tiedostojärjestelmä|näennäistiedostosta]] /proc/cpuinfo. Usein riittää 'model name' -tieto:
 
$ [[grep|fgrep]] -i 'model name' /proc/cpuinfo
model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+
model name      : AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+
 
(tässä tapauksessa kaksi riviä, yksi kumpaakin prosessorin ydintä kohden)


== Katso myös ==
== Katso myös ==
[[wikipedia:fi:Tietojärjestelmäarkkitehtuuri|Tietojärjestelmäarkkitehtuuriartikkeli Wikipediassa]].
*[[wikipedia:en:Computer architecture|Tietokonearkkitehtuuriartikkeli Wikipediassa]] (englanniksi)
*[[wikipedia:fi:Tietojärjestelmäarkkitehtuuri|Tietojärjestelmäarkkitehtuuriartikkeli Wikipediassa]]


[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
785

muokkausta

Navigointivalikko