Ero sivun ”Init” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1 528 merkkiä lisätty ,  3. heinäkuuta 2006
uusiksi
p (luokitus, jne)
(uusiksi)
Rivi 1: Rivi 1:
'''Init''' on normaalissa Linux-järjestelmässä aina prosessi, jonka [[PID|prosessinumero]] on aina 1. (muokatuissa kokoonpainoissa, kuten sulautetut järjestelmät, init ei ole pakollinen)
Init on [[wikipedia:fi:Unix|Unix]]-järjestelmissä ohjelma, jonka tehtävänä on kaikkien muiden ohjelmien (prosessien) käynnistäminen. Tyypillisesti järjestelmän ydin käynnistää init-ohjelman ensimmäisenä ulkoisena prosessina ([[PID]] 1).


Initin tarkoitus on pääasiallisesti [[Ajotaso|ajotasojen]] hallinta. Init toimii myös kaikkien prosessien isäntänä, joten kaikki ohjelmat jotka käynnistyksen jälkeen tai sen aikana ladataan, ovat Intin lapsiprosesseja.
Linux-järjestelmissä on perinteisesti ollut käytössä kahden tyyppisiä init-ohjelmia, [[wikipedia:en:System V|System V Unixin]] ([[sysvinit]]) ja [[wikipedia:fi:BSD|BSD-Unixin]] initin toimintaa jäljitteleviä. Lähes kaikki [[jakelu]]t käyttävät nykyisin System V -tyylistä initiä poikkeuksena esimerkiksi [[Slackware]] ja [[Arch Linux]] jotka käyttävät BSD-initiä.
 
System V -initin toiminta pohjautuu ns. [[ajotaso]]ihin (runlevel), joiden avulla määritellään järjestelmän eri tilojen (esim. monen käyttäjän tekstipohjainen, monen käyttäjän graafinen, yhden käyttäjän tila sekä uudelleenkäynnistys ja sulkeminen) yhteydessä käynnistettävät ja suljettavat prosessit. Käytännössä nämä määritellään /etc/rc?.d-hakemistojen alle sijoitettavilla [[symbolinen linkki|symlinkeillä]]. BSD-init taas pohjautuu /etc-hakemiston alle sijoitettaviin rc-[[wikipedia:fi:skripti|skripteihin]]. BSD-initin valttina on nopeus ja yksinkertaisuus.
 
Nykyisin System V -init on alkanut hitautensa ja joustamattomuutensa vuoksi käydä monella tapaa vanhentuneeksi. Tästä syystä on viime aikoina perustettu lukuisia projekteja, joiden tehtävänä on korvaavan järjestelmän kehittäminen. Tunnetuin näistä on [[Initng]], joka pohjautuu useiden prosessien käynnistämiseen samanaikaisesti perinteisen yksi prosessi kerrallaan -tavan sijaan. Joissain tapauksissa Initng on jopa puolittanut järjestelmän käynnistysajan verrattuna vanhanmalliseen initiin.
 
Käytettävän init-ohjelman voi itse vaihtaa [[ydin|ytimen]] init-parametrilla. Esimerkiksi parametrilla ''init=/bin/zsh'' ydin korvaisi normaalin init-ohjelman [[Zsh]]-[[komentotulkki|komentotulkilla]].


[[Luokka:Järjestelmä]]
[[Luokka:Järjestelmä]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko