Ero sivun ”Pelit” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
759 merkkiä lisätty ,  9. joulukuuta 2007
ei muokkausyhteenvetoa
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 1: Rivi 1:
Linuxille ei tuoteta pelejä vastaavissa määrin kuin vaikkapa Windowsille tai Mac OSille, mutta pelejä on kuitenkin saatavilla. Linux-pelien hieno ominaisuus on se, että ne alla olevan käyttöjärjestelmän tapaan ovat usein vapaita ja [[ilmaiset pelit|ilmaisia]], vaikka [[Kaupalliset pelit|kaupallisiakin pelejä]] on saatavilla.
Linuxilla, kuten monilla muillakin käyttöjärjestelmillä on saatavailla lukuisa joukko erilaisia pelejä. Linuxille ei tuoteta kaupallisia pelejä vastaavissa määrin kuin vaikkapa Windowsille, Macille tai pelikonsoleille, mutta tästä huolimatta pelejä on kuitenkin runsaasti saatavilla. Linux-pelien erityinen ominaispiirre on usein se, että ne ovat käyttöjärjestelmän tapaan usein vapaita avoimeen lähdekoodiin perustuvia ja [[ilmaiset pelit|ilmaisia]], vaikka [[Kaupalliset pelit|kaupallisiakin pelejä]] on nykyisin paremmin saatavilla.


Kaupallisista peleistä mm. Unrealin pelimoottoriin pohjautuva Yhdysvaltain armeijan kehittämä [http://www.americasarmy.com/ America's Army] ja Quake3:n moottorin päälle rakennettu [http://www.enemy-territory.com Wolfenstein: Enemy Territory] ovat saatavilla ilmaiseksi Linuxille. Vapaiden pelien puolelta mainittakoon deathmatch-moninpeliräiskintä [[Nexuiz]], joka käyttää Quake 1:n pelimoottoria..
Kaupallisista peleistä esimerkiksi Unrealin pelimoottoriin pohjautuva Yhdysvaltain armeijan kehittämä [http://www.americasarmy.com/ America's Army] ja Quake 3:n pelimoottorin päälle rakennettu [http://www.enemy-territory.com Wolfenstein: Enemy Territory] ovat saatavilla ilmaiseksi Linuxille. Viimeaikojen merkittävin Linux-pelijulkaisu lienee Enemy Territory Quake Wars joka on kuitenkin maksullinen. Vapaiden pelien puolelta suosittuja pelejä ovat deathmatch-moninpeliräiskintä [[Nexuiz]] ja tasohyppelypeli [http://www.secretmaryo.org/ Secret Maryo Chronicles].


Windows-pelejä voi yrittää pelata Linuxilla myös [[Wine]]n tai sen kaupallisen version, [[Cedega]]n avulla. Suuri osa Windows-peleistä on mahdollista saada toimimaan [[Wine]]llä, mutta se vaatii monesti asetusten säätämistä ja muun muassa ns. ''no-cd-kräkien'' käyttämistä.
Windows-pelejä voi pelata Linuxilla [[Wine]]n tai siihen pohjautuvan kaupallisen version, [[Cedega]]n avulla. Nykyisin suuri osa Windows-peleistä on mahdollista saada toimimaan [[Wine]]llä, mutta se vaatii usein tiettyjen asetusten säätämistä ja muun muassa alkuperäisen pelin cd-kopiosuojauksen poistamista. Kopiosuojaus poistetaan yleensä ''no-cd crack'' murto-ohjelmien avulla. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin todeta, että on parempi pelata suoraan Linuxille tarkoitettuja pelejä kuin yrittää pelata Windows-pelejä Linuxin päällä. Linux-pelien valikoima kasvaa koko ajan ja tukemalla Linux-pelejä tuet myös Linux-pelaamisen tulevaisuutta.


Tässä wikissä pelaamiseen liittyviä artikkeleita löytyy seuraavista luokista
Tässä Wikissä pelaamiseen liittyviä artikkeleita löytyy seuraavista luokista:
* [[:Luokka:Pelit|Pelit-luokka]]
* [[:Luokka:Pelit|Pelit-luokka]]
* [[:Luokka:Ohjelmat Winellä|Ohjelmat Winellä -luokka]]
* [[:Luokka:Ohjelmat Winellä|Ohjelmat Winellä -luokka]]
6

muokkausta

Navigointivalikko