Ero sivun ”UID” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
144 merkkiä lisätty ,  1. maaliskuuta 2008
wikilinkkejä, lauserakenteita ym, yhdistettävä-malline pois
(yhdistettävä -> UID)
(wikilinkkejä, lauserakenteita ym, yhdistettävä-malline pois)
Rivi 1: Rivi 1:
'''UID''' (User Identifier) on jokaiselle käyttäjälle annettava käyttäjäkohtainen tunnistenumero.
'''UID''' eli ''User Identifier'' on jokaiselle järjestelmän [[käyttäjä]]lle annettava tunnistenumero. [[Pääkäyttäjä]]n UID on aina 0.
[[Root]]-käyttäjän UID on aina 0.


{{Yhdistettävä|UID}}
Yleensä matalat UID-numerot on varattu järjestelmän itse käyttämille tunnuksille, kuten bin, daemon, adm, lp, sync, shutdown, mail, news jne. Näiden kiinteästi varattujen (ja siis [[jakelu]]n sisällä muuttumattomien) numeroiden jälkeen on dynaamisesti osoitettavia järjestelmäkäyttäjiä, joita luodaan järjestelmälle eri ohjelmien asennuksen yhteydessä.


Yleensä matalat uid:t on varattu järjestelmän itse käyttämille tunnuksille, kuten bin, daemon, adm, lp, sync, shutdown, mail, news jne. Näiden kiinteästi varattujen (ja siis [[jakelu]]n sisällä muuttumattomien) numeroiden jälkeen on dynaamisesti osoitettavia järjestelmäkäyttäjiä, joita luodaan järjestelmälle eri ohjelmien asennuksen yhteydessä.
Tavallisten käyttäjien UID:t alkavat yleensä UID:sta 500 tai 1000. Tämän jälkeen saattaa vielä olla erikoistarkoitukseen varattuja UID-alueita. Joissakin järjestelmissä UID voi olla korkeintaan 32767 (2^15-1), joten tavallisilla koneilla tarvittavat UID:t yritetään pitää tässä välissä. 32-bittiset numerot varataan palvelinten erikoiskäyttöön.


Tavallisten käyttäjien uid:t alkavat yleensä uid:sta 500 tai 1000, tavallisten käyttäjien jälkeen saattaa olla erikoistarkoitukseen varattuja uid-alueita. Joissakin järjestelmissä uid on korkeintaan 32767 (2^15-1), joten tavallisilla koneilla tarvittavat uid:t yritetään pitää tässä välissä. 32-bittiset numerot varataan palvelinten erikoiskäyttöön.
Koska [[tiedostojärjestelmä]]ssä ei ole tietoa käyttäjätunnusten nimistä, vaan pelkästään UID-numeroista, saattavat [[tiedostojen oikeudet]] mennä sekaisin verkkokäytössä (esimerkiksi [[Samba]] tai [[NFS]]) tai käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen yhteydessä. Tämä on erityisen harmittavaa palautettaessa tiedostoja uudelleenasennusta edeltäviltä [[varmuuskopiointi|varmuuskopioilta]], mahdollisesti huomaamatta ongelmaa.


Koska tiedostojärjestelmässä ei ole tietoa käyttäjätunnuksista, vaan pelkästään uid-numeroista, tiedostojen oikeudet saattavat mennä sekaisin käyttöjärjestelmän uudelleenasennuksen yhteydessä. Tämä on erityisen harmittavaa, kun tiedostoja myöhemmin palautetaan uudelleenasennusta edeltäviltä varmuuskopioilta, mahdollisesti huomaamatta ongelmaa.
[[tarball|tar-arkistoon]] sisällytetään myös käyttäjätunnukset, joita voi pyytää käytettäviksi. Jotkut asennusohjelmat käyttävät myös olemassaolevaa /home-hakemistoa käyttäjätunnusten ja UID-numeroiden yhteyden selvittämiseen. [[passwd]]-tiedoston voi myös kopioida aiemmasta asennuksesta, jotta ongelmaa ei syntyisi.
 
[[tarball|tar-arkistoon]] sisällytetään myös käyttäjätunnukset, joita voi pyytää käytettäviksi. Jotkut asennusohjelmat käyttävät myös olemassaolevaa /home-hakemistoa käyttäjätunnusten ja uid-numeroiden yhteyden selvittämiseen. passwd-tiedoston voi myös kopioida aiemmasta asennuksesta, jotta ongelmaa ei syntyisi.


==Katso myös==
==Katso myös==
*[[GID]]
*[[GID]]
*[[Passwd-tiedosto]]
*[[Passwd-tiedosto]]
==Aiheesta muualla==
*[[wikipedia:User_identifier_(Unix)|UID Wikipediassa]]


[[Luokka:Käsitteet]]
[[Luokka:Käsitteet]]
4 316

muokkausta

Navigointivalikko